menu
Кога харченето на пари ни прави нещастни
Кога харченето на пари ни прави нещастни
„Шопинг терапията“ е популярен начин да се почувстваме по-добре, но дали наистина е така?

Кога харченето на пари ни прави нещастни

Пазаруването, особено ако не си купувате най-необходимото, е удоволствие, на което всички се наслаждаваме. Има данни, че придобиването на нови вещи води до краткосрочно покачване на допамина в мозъка, което буквално ни прави щастливи. Но дали това винаги е така? Според ново изследване, удовлетворението, което изпитваме, когато харчим пари е в пряка връзка със субективното усещане, което имаме относно собственото си моментно финансово състояние.

Финансови затруднения

Вероятно всички сме имали финансови трудности – време, в което или не са ни достигали парите, или сме имали нужда от повече, за да покрием непредвиден разход или просто поради обстоятелствата, се е наложило да пестим. Всички обаче възприемаме различно концепцията за финансови затруднения. За едни хора намаляването на заплатата ще предизвика трудности, а ако пък имате бизнес – по-малката годишна печалба на компанията ви, може да е причина да усещате, че имате финансови затруднения. Изхарчването на голяма сума пари наведнъж също може да има подобен ефект. Независимо с какво се занимавате, ако чувствате, че нямате достатъчно пари, всяка покупка, която правите, ще ви носи по-малко удоволствие, отколкото очаквате, а това може изцяло да промени нагласата ви към разходите.

Обективно погледнато

Икономистите използват различни концепции, като „потребителска кошница“, „покупателна способност“, „инфлация“ и т.н., за да оценят начините, по които хората разполагат с парите си и за какво ни стигат тези пари. От такива изследвания придобиваме представа, която се различава малко от субективното ни усещане и която ще ни помогне да оценим по-добре финансите си, но само донякъде. И обективната и субективната преценка се изследват във връзка с усещането за удовлетворение от пазаруването. От интервюта с над 7000 участници, става ясно, че независимо от обективната действителност, когато човек смята, че изпитва финансови затруднения, харченето, на каквито и да е суми, може да бъде източник на негативни емоции, безпокойство или стрес.

Не се колебайте

Едва ли можем да разчитаме, че винаги ще успеем да оценим обективно състоянието на финансите си или пък винаги ще имаме достатъчно пари. Ние се сравняваме с другите, с миналите периоди от собствения си живот, а имаме и определени очаквания към настоящето си. В случаите когато изпитваме финансови затруднения, не е изненада, че психолозите препоръчват по-добро планиране на бюджета и разходите, но и още нещо: за да не изпитвате излишен стрес, че сте си купили нов телевизор с последните пари, просто си дайте малко повече време, за да обмислите решението, а след като веднъж го вземете, не се колебайте и не си правете „сметки“ какво друго сте можели да си купите с тези пари.

Харченето на пари, особено трудно изкарани и в период, когато разполагаме с по-малко отколкото ни се иска, може да бъде стресиращо. Макар че усещането е субективно и в много случаи даже е далеч от реалността, неприятните емоции, които ще предизвика са съвсем истински. За да ги избегнете, планирайте добре и не се съмнявайте в себе си. Понякога ще е по-лесно да изкарваме пари от друг път, но харченето им би трябвало да бъде приятно преживяване – нещо, което вършим с удоволствие.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Maria
Този коментар съдържа спойлери? Щракнете тук, ако искате да прочетете.

za mzhe - sorryme . com

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg