menu
10-те най-консумирани храни в света
10-те най-консумирани храни в света
Научете ги тук!

На думата “храна” може да бъде дадена дефиницията “богата на хранителни вещества субстанция, която се консумира, за да се поддържа тялото здраво”. Обикновено храната се прави от растения или животни и е пълна с множество важни за човека елементи, включително мазнини, протеини, витамини и минерали. Храните биват изучавани от множество науки, включително екология, биология, технология, митология, дори зоология. Храната се счита за необходим компонент на човешкото оцеляване и не може да бъде заменена.

 

Храната оказва значително влияние върху всеки индивид. Културна идентичност, приемственост, сигурност, легитимност, икономика и социален контрол са все неща, които са засегнати, когато става въпрос за храна. Също така, в момента трябва да се отчете и влиянието на бързо развиващите се технологии и световната глобализация върху храните и свързаните с тях въпроси. 

 

Няма проблем в света, който да не може да бъде решен с добра храна. Лош ден, лoшо настроение или кавга с любим човек – всичко може да се оправи с разговор на вкусна, топла храна.

 

Хората по целия свят са свързани чрез факта, че храната ги прави щастливи. Чудили ли сте се обаче коя е най-ядената храна в света?

 

Има много разнообразни ястия, но независимо къде по света отивате, следният списък с хранителни продукти ще гарантира почти винаги се предлагат. 

 

Представяме ви 10-те най-често консумирани храни в света: 

 

1. Ориз

 

Това може и да не е изненада за някои, тъй като оризът е най-често срещаната храна в Азия и произтича от най-големия континент.

 

Според National Geographic той е основна храна за около 3,5 милиарда души по света. Това е почти половината от хората на Земята!

 

Тъй като е сравнително лесна за отглеждане култура, оризът се отглежда на всеки континент с изключение на Антарктида.

 

Американската асоциация на производителите на ориз изчислява, че средно хората в Азия, континентът с най-голямо потребление на ориз, изяждат до 300 паунда ориз на година.

 

Оризът има и културна стойност в азиатските страни. Традиционните ястия като суши, оризови сладкиши и онигири изискват ориз, за ​​да бъдат приготвени.

 

Предвид колко питателна, здравословна и универсална култура е тази култура, не е чудно, че светът я яде много често. 

 

2. Яйца

 

Вероятно никога не сте били на място, където да не можете да намерите яйца.

 

Те се произвеждат толкова много всеки ден, че е почти невъзможно да се изчисли точният им брой. Изчисления показват, че той може да бъде от около милион тона до един трилион яйца!

 

Яйцата могат да се приготвят по специфичен начин за всяко хранене за деня и е полезно да се ядат. Хората използват яйцата като източник на протеини и правят много печени изделия с тях.

 

Поради здравословните мазнини, минерали и витамини, които осигуряват, хората дори използват яйцата и като за маски за лице и коса. Дори са полезни за очите.

 

Най-добрата част? Можете да готвите яйца по много начини! Можете да ги варите, пържите или дори да се объркате, когато правите омлет – все пак получавате бъркани яйца!

 

Следователно яйцата се нареждат като една от най-консумираните храни на планета.

 

3. Пиле

 

Настоящите изследвания показват, че пилешкото месо е най-консумираното месо в световен мащаб.

 

То е много по-евтино и по-лесно за добавяне към ястие от други меса. 

 

Пилешкото също е по-здравословно от червеното месо и е отличен източник на протеини.

 

Пилешката супа е най-разпространеният домашен лек за треска и дори популярни хранителни вериги като KFC са базирали целия си франчайз на нея!

 

4. Макаронени изделия

 

През 2011 г. глобално проучване, проведено от благотворителната организация Oxfam, обяви пастата за най-популярното ястие в света. Дори победи ориза!

 

Това италианско ястие е заело място в сърцата и стомасите на много хора по света и е едно от най-глобализираните ястия.

 

Противно на общоприетото схващане, доказателство за ядене на паста може да бъде проследено до 5000 г. пр.н.е. От толкова време съществува това популярно ястие.

 

С това колко лесно се прави и как се предлага в толкова много форми и размери, пастата е храна, която хората обичат да ядат по целия свят.

 

Според проучване, проведено в 17 страни от базираната в Обединеното кралство благотворителна организация Oxfam, пастата е обявена за най-любимата храна в света.

 

5. Хляб

 

Средно 12 милиарда сандвича се консумират всяка година в Обединеното кралство. Това означава, че там се консумират 389 сандвича в секунда.

 

Можете ли да си представите колко хляб отива за приготвянето на всички тези сандвичи? 

 

В Германия пък има 1300 начина за приготвяне на хляб и тя е най-големият потребител в света.

 

Може да е популярен продукт за закуска, но също така е важен в християнството, което го прави много популярен хранителен продукт. В един момент от историята, преди да бъдат изобретени гумичките, хлябът дори е бил използван за коригиране на грешки в писането!

 

6. Картофи

 

Картофите са може би най-универсалният зеленчук, за който можете да се сетите.

 

Приготвяни са по толкова много различни начини, включително пюре, чипс, пържени, варени. 

 

Според скорошно проучване от 2019 г. на USDA Economic Research Service, картофите са класирани като най-икономичния зеленчук.

 

Повече от милиард души по света ядат картофи под различни форми. Отглежда се толкова лесно, че забавен факт е, че това е първият зеленчук, отгледан в космоса!

 

Заради дългия си срок на годност, 4000-те си разновидности и факта, че вървят както като гарнитура, така и като самостоятелно ястие, картофите са една от най-консумираните храни в света.

 

7. Пица

Италианците явно приготвят храната си доста добре, защото, в допълнение към пастата, пицата също е една от най-ядените храни в света!

 

Ястието е толкова обичано и популярно, че 13% от американците ядат пица всеки ден и ядат средно по 350 парчета в секунда. Това са 100 акра пица на ден!

 

Някога пицата е била известна като „храната за бедните“ поради бързото и лесно си приготвяне чрез слагане на топинги върху хляб.

 

Днес е обичан и консумиран от целия свят и е лакомство за децата. 

 

8. Ябълки

Ябълките са едни от най-старите култивирани плодове в света.

 

Значителния брой от 7500 сорта ябълки се отглеждат по целия свят. И 100 разновидности се отглеждат за търговски цели в САЩ. Това е популярна закуска поради широко известните си ползи за здравето, защото “една ябълка на ден държи лекаря далеч”.

 

Те са много питателни и консумацията им може да намали риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак. Също така, те подобряват здравето на червата и мозъка и дори помагат при загуба на тегло.

 

Ябълките представляват половината от световното производство от широколистни овощни дървета и са едни от най-консумираните плодове в света. 

 

Те са много универсални и могат да се консумират като здравословна закуска или могат да се използват за направата на лакомства, пудинги, пайове и вкусни сладки.

 

9. Супа

Една от най-често консумираните храни в света е добрата стара супа. Тъй като е изключително лесна за приготвяне, супата може да се намери в различни форми по целия свят, включително студена, като бульон, яхния, гулаш, консерви и други. 

 

Тъй като всичко, от което се нуждаете, са няколко подправки (поне сол), вода и малко зеленчуци, супата е нещо, което дори и беден човек може да направи сравнително.

 

Американците изяждат над 10 милиарда купички супа всяка година и любимата им разновидност е пилешката супа с фиде. Страхотното при супата е, че когато е консервирана, хранителните вещества се запазват и остават същите, дори след година.

 

С високото си ниво на полезни вещества и вода, тя е много добър лек за всякакви заболявания, което също е причината да е толкова популярна по света.

 

10. Сладолед

Сладоледът е популярен десерт по целия свят и е обичан както от възрастни, така и от деца.

 

Тъй като е сладко ястие с много различни вкусове, годишната консумация на сладолед в света се оценява на 15,4 милиарда литра, като вкусът на ванилия е най-популярният!

 

С променящите се времена, сладоледът също се развива. В наши дни се предлага под формата на лъжици, кифлички, навит и дори пържен!

 

Всякакви вкусове също постоянно се появяват, така че можете да намерите дори сладоледи с вкус на авокадо и чесън.

 

Твърди се, че замразеното лятно лакомство се намира в хладилниците на 98% от американските домакинства по всяко време, така че е разбираемо защо е една от най-ядените храни в света.

 

Други интересни факти

Коя е най-яденото ястие в Америка?

 

Според сайта за маркетингови проучвания YouGov, най-консумираните ястия в САЩ са картофеното пюре и пържените картофи, като и двете ястия имат еднакъв резултат в проведеного проучване.

 

Коя е най-глобализираната кухня в света?

 

Допълнителен интересен факт за храната по света е, че китайската храна е най-глобализираната кухня в света.ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!