menu
10-те най-скъпи ресторанта в света
10-те най-скъпи ресторанта в света
Скъпа наслада на сетивата

 

 

Moжете да намерите един от най-скъпите ресторанти в света на много места по света, от Съединените щати през Азия до Европа, Тези ресторанти са пълни с готвачи, които знаят как да приготвят храна, и технологични гении, които знаят как да създадат завладяващо изживяване при хранене.  

Никой дори не подозира, че технологията и храната могат да вървят толкова добре заедно, колкото в този клас ресторанти. 

 

 Не е изненада, че много от тези ресторанти се намират в Азия, където се раждат най-новите технологии.  

 

Изключителната кухня и футуристичните технологии се съчетават, за да създадат изживяване за хранене, което е едно по себе си.

 

Ако си падате по храната, имате малко пари за харчене и се наслаждавайте да вечеряте в скъпи ресторанти по света, тогава това е списъкът за вас!

 

Всички ресторанти, изброени по-долу, имат едно общо нещо, което е, че те ще ви струват направо ръка и крак за привилегията да ядете в тях.

От подводно хранене на Малдивите до луксозно суши в мазето в Токио, ето списъка с 10-те най-скъпи ресторанта в света. 

 

Насладете се!

 

Списъкът с ресторанти и цифри, споменати по-долу, са съставени от различни източници в мрежата, като Luxhabitat, Money Inc & Michelin Guide, за да бъде откроено кои са 10-те най-скъпи ресторанта в света:

 

10. Ithaa Undersea – Малдиви

 

Цена: $320 на човек

 

Ithaa Undersea е първият в света подводен ресторант и се намира на остров Рангали в Малдивите. 

За да вечеряте в този ресторант, очаквайте да платите приблизително по $320 на човек; но в замяна ще се наслаждавате на храната си на пет метра под Индийския океан. С панорамна гледка към океана, целия му морски живот и коралови градини!

 

Ресторантът може да побере до 14 гости и предлага селекция от изискани ястия, менюта за вечеря и коктейли. 

Като гост можете да очаквате да ви сервират или обяд с четири ястия, или вечеря с шест ястия, които са до голяма степен с европейски вкус, като същевременно се съчетават чудесно с някои от най-добрите вина в света. 

 

Ресторантът се ръководи от италианския готвач Марко Амароне.

 

За да направите резервация, ще трябва да сте отседнали в Conrad Rangali, основният петзвезден курорт на острова. 

Това уникално изживяване за хранене ще ви струва $320 на човек, но ще си заслужава!

 

9. Aragawa – Токио, Япония

 

Цена: $260 – $370 на човек

 

След това на второ място имаме Aragawa, който се намира в сутерена на стара офис сграда в Токио, Япония. 

 

За разлика от много други ресторанти от висок клас, Aragawa предлага а-ла-карт меню вместо меню за дегустация.

 

Това означава, че крайната цена на храната се определя изцяло от вас, но обикновено варира между $260 – $370 на човек. 

Ресторантът е най-известен със своята селекция от изискани говежди ястия, като Kobe и Wagu.

 

Всичкотп им говеждо месо е отгледано при най-добри условия и е преминало специална обработка преди клане; което е причината, поради която говеждото им има толкова добър вкус. 

 

За да имате най-доброто изживяване на ядене на говеждо месо, ще трябва да се разделите с прилична сума пари, но имайте предвид, че плащате не само за качеството на храната тук, но и за изживяването от храненето, така че храната наистина е  фантастична и си струва чакането!

 

8. Kitcho Arashiyama – Токио, Япония

 

Цена: $380 – $570 на човек

 

Следващият най-скъп ресторант в света е Kitcho Arashiyama. 

 

В момента веригата от ресторанти има шест от ресторантите в Япония, но този в Токио се смята за най-добрият, тъй като е спечелил три звезди Мишлен.

 

За разлика от предишния ресторант, който споменахме, Kitcho Arashiyama предлага дегустационно меню от десет степени, което предлага за вечеря някои от най-добрите съставки в света. 

 

Също така, за разлика от Aragawa, Kitcho Arashiyama е известен със своята красива декорация и заобикаляща среда. Ресторантът е стилизиран в стила на церемониална къща, с татами и ниски маси, които гледат към красиви градини. 

 

Както бихте очаквали от ресторант с три звезди Мишлен, при представянето и презентирането на всяко ястие се отделя щателно внимание към детайла; и настоящият главен готвач начело, Кунио Токуока, не приема нищо по-малко от най-доброто. 

 

Освен това ястията, сервирани в този ресторант, са сезонни, което трябва да се има предвид, когато правите резервацията си. Ако можете да си я позволите..

 

7. Guy Savoy – Париж, Франция

 

Цена: $385 – $626 на човек

 

Guy Savoy има два ресторанта, които носят неговото име, единият в Лас Вегас, а другият в Париж, Франция. 

Въпреки че и двата ресторанта са спечелили множество звезди Мишлен, избрахме да се съсредоточим върху ресторанта във Франция, защото той е водещият от двата. 

 

Ресторантът предлага дегустационно меню с 13 ястия, което ще ви струва около 626 долара без напитки. Това меню е съсредоточено върху месото, но не само. 

 

Можете да очаквате да се насладите на маринована патица, „фестивал на омарите“, гълъб на барбекю, конкасе от стриди, морски монах, хайвер от патладжан, сотирани бели гъби и много други вкусни предложения. 

 

Гай Савой е човекът, отговорен за обучението на Гордън Рамзи и има четири други успешни ресторанта във Франция.

Така че е доста сигурно да се каже, че няма да останете разочаровани да ядете в ресторантите на веригата Guy Savoy или в други ресторанти, които готвачът притежава. 

 

6. Restaurant De L'Hôtel De Ville – Crissier, Швейцария

 

Цена: $415 на човек

 

 На шесто място в нашия списък с най-скъпите ресторанти в света е Restaurant De L'Hôtel De Ville. 

Малко е трудно да се произнесе, но това е един от най-добрите ресторанти в света въз основа на изключителното си качество на храната и уникалного изживяване на храненето, което предоставя.

 

Ако имате парите и сте готови да платите $415 на човек, тогава можете да очаквате дегустационно меню от единадесет степени, включващо: агнешко филе, миди с шафран, "Скарлет домат", пулп, консоме с Imperial Ossetra хайвер, телешко „Салерс” на скара с див пипер, шарлота, млади пресни листа от салата и много други неща.

 

За да допълните храната си, можете да изберете бутилка вино от тяхната винена листа от четиридесет страници. 

 

Ресторантът има три звезди Мишлен, а кухнята се ръководи от известния готвач Франк Джовани, който има за своя главна цел да предложи на гостите невероятно изживяване при хранене. 

 

Restaurant De L'Hôtel De Ville беше избран за един от „Най-добрите ресторанти на 2019 г.“ от La Liste.

 

5. Maison Pic Valence – Париж, Франция

 

Цена: $445 на човек

Продължавайки бизнеса на семейството си, Софи Пик е настоящата глава на този ресторант и така тя е една от малкото жени готвачи в света, които управляват тризвезден Michelin ресторант. 

 

Можете да очаквате да получите деветстепенно меню; състоящо се от средиземноморско руже в шафранов бульон, берлинготи от козе сирене Banon, елен, маринован в саке, захаросана ряпа и някои от най-добрите шоколадови десерти, които някога ще опитате. 

 

Софи е известна с това, че използва експериментален подход към храната си и използва необичайни методи за представяне на ястия, които са едновременно визуално хващащи окото и привлекателни от към цветова палитра.

 

Ресторантът вече е в своята 130-та година на работа.

В него ще се насладите на невероятна храна в красиви средиземноморски градини. 

4. Masa – Ню Йорк, Съединени щати

 

Цена: $595 на човек

Оглавяван от главния готвач Massa Takayama, този ресторант в Ню Йорк ще ви струва приблизително $595 на човек, без включенинапитки и данъци. 

 

Ресторантът е известен със своята простота, предлагайки просто меню за дегустация на суши, фокусирано върху основните вкусове.  

 

В Masa няма действително меню, вместо това готвачите приготвят ястия от пресни съставки, които са налични само през конкретния ден. 

 

Често мястото се смята за надценено и като по-скоро място за общуване със знаменитости. 

 

Въпреки това, ако имате пари за харчене и искате да опитате едно от най-доброто суши в света; товава си направете резервация в този ресторант. В момента обаче, трябва да наприте резервация поне четири седмици предварително, защото ресторантът е много зает. 

 

А като отидете в ресторанта, се насладете на уникална храна и вижте на кои известни личности ще можете да се натъкнете. 

 

3. Ultraviolet – Шанхай, Китай

 

Цена: $570 – $900 на човек 

 

Един от най-елитните и скъпи ресторанти в света, Ultraviolet струва между $570 – $900 на човек, като това е без напитки и данъци. 

 

Този ресторант се различава от останалите в списъка, тъй като има само една маса, която побира максимум десет души.

 

За вашите $900 можете да очаквате да се насладите на между 10-20 дегустационни курса; като всеки курс подчертава различни съставки и ги представя по най-иновативни начини. 

Ресторантът има за цел да предостави на клиентите си  цялостно изживяване; не само по отношение на храната, но и като се опита да бъде харесан от всички човешки сетива. 

Например, ресторантът използва аудио и визуални ефекти, които се възпроизвеждат като фон, докато се храните. 

 

Кухнята се оглавява от Paul Pairet, а ресторантът може да се похвали и с най-високото съотношение между служители и посетители - трима посетители на гост. 

 

За капак, ресторантът има три звезди Мишлен.

Така че изглежда може би си заслужава парите. 

 

2. Per Se – Ню Йорк, САЩ

 

Цена: $680 на човек 

 

Вторият най-скъп ресторант в света е Per Se, който се намира в Ню Йорк, САЩ. 

 

Отваряйки вратите си за света през 2004 г., Per Se е вторият тризвезден ресторант на Michelin на Thomas Kellers. 

Per Se е известен най-вече с изключително деликатното си представяне на ястията и изисканите й вкусове.

 

Предлага избор от общо три менюта за дегустация, включително вегетарианска опция, но менюто с девет степени, което се фокусира главно върху френската и американската кухня, е най-популярният избор на вечерящите. 

Ресторантът разполага с 19 маси, с изглед към Columbus Circle и Central Park, и; ако харесвате вино, тогава ще се зарадвате да уззнаете, че ресторантът предлага и колекция с над 2000 бутилки, от които да избирате. 

 

1. Sublimotion – Ибиса, Испания

 

Цена: $2380 на човек

 

Sublimotion е най-скъпият ресторант в света, струващ внушителните $2380 на човек. 

Да, правилно прочетохте! Sublimation таксува вечерящите си $2380 на човек за дегустационно меню от 20 ястия. 

 

Ресторантът е отворен само за няколко месеца в годината през испанското лято, от 1 юни до 30 септември, и се управлява от главния готвач на Мишлен, Пако Ронсеро. 

 

Ако успеете да си запазите маса през летния сезон, можете да очаквате съвсем ново ниво на вечеряне и забавление. 

 

Ще ви очаква екип от двадесет и пет професионалисти, които ще представят едно по едно дегустационно меню от 20 ястия в продължение на три часа.

 

Докато се наслаждавате на храната си, ще наблюдавате лазерни светлинни шоута, включващи елементи на виртуална реалност и проекционно картографиране. Всичко това е с цел да подобрите вашето изживяване в ресторанта. 

Ресторантът има за цел да предложи най-доброто кулинарно-развлекателно изживяване в света и беше отличен с наградата за най-голяма иновативност в храните и напитките през 2014 г. 

 

След като направите резервация, ще получите билет, които е годен за консумация. Иколкото и странно може да звучи, не забравяйте да го изядете, след като влезете, а не преди, тъй като това е свързано с една “тайна” на ресторанта.

 

 

Надяваме се, че сте харесали нашия списък с 10-те най-скъпи ресторанта в света.

Ако си падате по храната, тогава пръскането на малко пари в някои от най-скъпите ресторанти в света със сигурност ще ви струва.

Но за тези от вас, на които не им пука по-малко за хайвер и стриди, запазете парите си за нещо друго.

 

А вие в кои тези най-скъпи ресторанти бихте искали да вечеряте? 

 

Ето пък и топ 10 на държавите, където средната цена меню за дегустация в ресторант със звезда Мишлен е най-висока:

 

  1. Дания: $404
  2.  Сингапур: $364 
  3. Швеция: $327

 4. Япония: $322

 5. САЩ: $313

 6. Китай: $310

 7. Великобритания: $301

 8. Франция: $300

10. Швейцария: $292

 10. Италия: $255

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!