menu
„Гаслайтинг“ или манипулация чрез всяване на съмнения
„Гаслайтинг“ или манипулация чрез всяване на съмнения
Един от най-опасните и вредни начини за манипулация и контрол над другите.

„Гаслайтинг“ или манипулация чрез всяване на съмнения

Не е много трудно да бъдем манипулирани, както ще ви каже всеки родител; децата често се опитват да прилагат различни „очевидни“ техники, а маркетингът е цяла наука, изградена върху начините, по които „законно“ се манипулира и оформя човешкото поведение. Гаслайтингът обаче е нещо по-различно и може да има тежки последици за жертвата.

Всяване на съмнения

Думата „gaslighting” се използва за първи път през 1938 г. и от тогава описва поведение, в което някой се опитва да контролира действията на жертвата си, като всява съмнения, че това, което жертвата преживява, вижда или чувства не е такова. В началото започва съвсем невинно, с подхвърлен коментар или разказ, различаващ се от представата на жертвата, но може да прерасне в системно подхранване с невярна информация. Това ще повлияе върху цялостната представа на жертвата за себе си, за реалността и за връзката с манипулатора. Подобна манипулация може да съществува както в романтична или интимна връзка, така и при всички други човешки взаимоотношения.

Как да разпознаем манипулатора

Обикновено това е човек, който се представя в добра светлина, опитва се да спечели доверието ви и като цяло се държи добре с вас. После започва да ви убеждава, че това, което смятате, чувствате или виждате, не отговаря на реалността. Манипулаторът скоро пренася лъжите си и върху по-лични области, като в резултат може да започнете да изпитвате силни съмнения в себе си, неувереност, объркване. Тези усещания в крайна сметка ще доведат до осъществяване на целта на манипулаторите – да им се доверите изцяло, че светът е такъв, какъвто те ви го представят и да се държите така, както те искат.

По-вероятно е гаслайтинга да е умишлена манипулация, но някои хора, ако са били свидетели на такова поведение при родителите си, може да не са напълно наясно, че то не е приемливо.

Как да разпознаем жертвата на гаслайтинга

Хората, които целенасочено ще ви манипулират чрез съмнения страдат от някаква форма на личностно разстройство например нарцисизъм и се държат съвсем нормално с останалите. Ако се опитате да ги обвините, че ви манипулират, по-скоро вие ще изглеждате неадекватно.

Поведение на манипулация със съмнения с цел придобиване на контрол над личността е добре известна тактика и е присъщо на диктатори, лидери на култове и насилници. Всеки от нас може да стане жертва на такъв човек и няма универсален начин за противодействие.

Най-добрите манипулатори се разпознават трудно, но можете да проследите поведението на жертвата им. Ако забележите у някого липса на увереност, съмнения че тяхната позиция е релевантна, цялостно поведение издаващо обърканост и тревожност, недоверие в себе си, съчетано с прекомерно доверие към манипулатора, вероятно се касае за гаслайтинг.

Гаслайтингът може да доведе до разрушаване на доверието ни в самите себе си и нежелание повече да се доверим на друг човек, така че не се колебайте да търсите помощ, ако имате съмнения, че жертвата сте вие. Бъдете сигурни, че манипулаторът няма да се промени и се фокусирайте върху себе си.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!