menu
Защо преяждаме
Защо преяждаме
Затлъстяването и наднорменото тегло започват да засягат все повече млади хора.

Защо преяждаме

Всички имаме по няколко килограма отгоре, от които скоро ще се отървем разбира се, но наднорменото тегло става все по-често срещан проблем. Според Световната Здравна Организация, то е в топ 10 на най-често срещаните заболявания и в 21 век ще бъде сред основните проблеми в развитите страни.

Причината да сме с наднормено тегло

Увеличението на броя хора с наднормено тегло се наблюдава едва пред последните 2-3 десетилетия. До тогава това не е било такъв проблем, а 30 години са твърде малко, за да се променят гените ни. Днес се смята, че основната причина за наднорменото тегло е енергийния дисбаланс в тялото – консумираме повече енергия, отколкото изразходваме. Тоест, преяждаме.

Дълги години се е смятало, че качеството на храната е по-важно от количеството, що се отнася до енергийния баланс, но днес знаем, че това не е така. Разбира се качеството е важно, но качването на килограми става само когато ядем повече, отколкото сме способни да „изгорим“ през деня.

Защо ядем повече

Отговорът на този въпрос е лесен, макар все още да нямаме решение на проблема. Днес разполагаме с бърз, лесен и евтин достъп до храна, която е претърпяла обработка и е лесно усвоима, а и вкусна. От своя страна това предизвиква редица хормонални реакции, които ни карат да ядем повече и ние логично избираме мазна, сладка или солена храна, която е на една ръка разстояние.

Друга причина да ядем повече от необходимото е свързана със социалната среда. Ако по-често излизаме и ядем навън, има голяма вероятност неусетно да преяждаме. Същото се случва и когато имаме постоянен достъп до различни храни, които похапваме пред телевизора. Недоспиването също може да играе роля, защото когато не сме получили достатъчно сън, тялото ще иска повече храна.

Защо трябва да спрем да преяждаме

Наднорменото тегло само по себе си не е проблемът. Натрупването на мазнини и системното приемане на повече калории от необходимото може да причинят различни хормонална и метаболитни състояния, които да затруднят самото усвояване на храна. Така се оказва, че сме с наднормено тегло, ядем много, но клетките ни не получават това, от което имат нужда.

Особено сериозен е проблемът с подрастващите, тъй като те имат по-специфични нужди от хранителни вещества и разстройването на метаболизма им може да има трайни негативни последици.

Как да спрем да преяждаме

Вероятно повечето от нас дотолкова са свикнали с бързата храна, яденето пред телевизора и лесния достъп до сладкиши, че отказването от всичко това им се вижда невъзможно. Но можем да направим няколко стъпки, с които да повлияем положително върху проблема. Можем да се опитаме да сме по-фокусирани, да не ядем пред телевизора и да не прекаляваме с пазаруването на снаксове и сладкиши. Движението и наспиването в ежедневието също са важни фактори, защото ще стимулират баланса на клетъчния метаболизъм.

Наднорменото тегло, оказва се, е резултат не от липсата на движение, а от прекомерното хранене. Малките промени, които можем да направим ще помогнат да намалим риска от затлъстяване и да изградим една по-смислена връзка с храната. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!