menu
Защо някои хора вярват в конспиративни теории
Защо някои хора вярват в конспиративни теории
За едни конспирациите звучат налудничаво, а за други са самата истина. Защо е така?

Защо някои хора вярват в конспиративни теории

Конспирация е когато група хора се обединят с цел да навредят на друга група хора. Има много примери за такива организирани групи, те често се разпознават и като престъпни – мафията, терористични организации, трафиканти на хора. Правителствени членове и публични личности също могат да участват в такива действия и това се е случвало и ще се случва. Но извън тези „познати“ на повечето хора конспирации, за които обикновено имаме солидни доказателства, съществува и една друга категория – псевдоконспиративни теории, като идеята, че Земята е плоска например. Много от нас определят хората, вярващи в подобни неща като „глупаци“ или „ненормални“, но причините за техните убеждения са по-дълбоки.

Недоверие, непознаване, страх

Според психолозите, конспиративните теории не са измислени през 20 век. Те съпътстват човечеството от векове, а разпространението им се увеличава при кризи и обществени сътресения, като например пандемията. Една от причините е недоверието, което някои имат към институциите, науката и общоприетото ни разбиране за света, отчасти провокирано от непознаването им. Когато вътрешната ти нагласа е такава, всяка алтернатива, независимо колко абсурдна е, неизменно ще бъде по-привлекателна за теб от истината. Тоест, хората не се влияят от наличието на доказателства за дадена теза, а само от субективното си усещане спрямо нея, което взема превес над рационалната преценка или дори я отхвърля като ненадеждна.

Безсилие и безпокойство

Друга вероятна причина, свързана с вярата в конспирации е безсилието, което много от нас изпитваме спрямо действителността. То до голяма степен се засилва от непрекъснатото проследяване на негативни новини и при някои хора може да парични тежко усещане, че нямат никаква възможност да влияят върху заобикалящия ги свят. Тогава става много лесно да обвиниш за нещастията, своите и чуждите, външна сила, която на всичкото отгоре е и всемогъща. Така тревожността, която изпитваш отчасти ще бъде облекчена, а безсилието ти – оправдано. Ти не можеш да направиш нищо срещу „тях“.

Шизотип

Изследванията на общественото мнение през последните годни показват, че в световен мащаб между 40 и 60 % от хората вярват в някаква конспиративна теория. Защо другите не вярват?

Макар хората до голяма степен да сме еднакви, не всички сме еднакво податливи на конспиративни вярвания. Според изследователи, някои хора споделят черти, които правят по-вероятно да се увлекат по конспиративни теории. Такива са например хората, страдащи от форми на шизотипно разстройство, което е от спектъра на шизофренните разстройства. Също нарцисистите, хората, които имат нужда да се чувстват специални; хора, които са по природа по-параноични и ексцентрични.

По същество вярата в конспиративни теории показва пасивно отношение към живота. Вие не можете да се противопоставите на тях, но пък знаете истината. Тази „истина“ сама по себе си няма да ви навреди, но може да засили усещането за изолираност, безпокойство и безсилие. А когато хора на високи позиции следват такива теории, често  последиците са за техните последователи.

Добрата новина е, че според опита, който имаме досега, вярата в конспиративни теории може да отшуми от само себе си, или да бъде трансформирана в по-здравословна връзка с реалността, но затова са нужни усилия, често и услугите на специалист.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!