menu
ХИВ – пандемия или хронично заболяване
ХИВ – пандемия или хронично заболяване
Познаваме го като страшно заболяване, но СПИН вече не е такова.

ХИВ – пандемия или хронично заболяване

През 1981 г., след зачестили случаи на необичайна пневмония сред гей-мъже в Америка, лекарите откриват нов вирус, който засяга имунната система на хората. Първоначално смятали, че това е вирус, специфичен за гей-общността, но бързо установяват, че вирусът ХИВ може да засегне всеки, предава се чрез телесни течности и е много опасен.

Първи изследвания

Изследванията на заразени пациенти показали, че ХИВ е вирус, който засяга точно определен вид клетки на имунната система – Т клетките, като им пречи да си вършат работата и така заразеният се оказва изложен на множество други заболявания, сред които рак и тежка пневмония. Лечение нямало, а изобретяването на тестове скоро показало, че засегнатите от вируса растат.

Пандемия

Около 35 милиона души в световен мащаб са загинали от СПИН – последната фаза на заболяването, като днес се счита, че има около 30 милиона носители на вируса.

ХИВ е човешкият еквивалент на вирус, открит за първи път при маймуни в Африка, които местните ловуват за храна. Счита се, че се е прехвърлил на човек около началото на 20 век, като заразявал хора в малки и изолирани общности в Африка. Постепенно започнал да се разпространява по цял свят, докато привлякъл вниманието на изследователите. 

Конспирации

Конспиративните теории около вируса не са една и две. Въпреки, че го познаваме от 40 години, знаем откъде е дошъл и имаме ясни доказателства за структурата и поведението му, за много хора той е „оръжие“. Това се оказало пагубно за заразените в Южна Африка, където между 2000 г. и 2005 г. президентът забранява използването на медикаменти, които забавят развитието на вируса под предлог, че те са „токсични“ и са доставени от „запада“, за да отровят местните.

Това довело до безсмислената, напълно ненужна смърт на над 300 хиляди души.

Днес

Днес, 40 години след откриването на вируса, установяването му в кръвта е лесно, а развитите страни и повечето развиващи се имат ясни препоръки за лечение. Хората, заразени с вируса могат да живеят пълноценен живот, защото медикаментите забавят размножаването му и поддържат нивата му достатъчно ниски, за да могат клетките на имунната система да си вършат работата. В последните години се заговори за разработване на ваксина, а от 2022 г. се провежда експериментално лечение със стволови клетки. Засега данните са обнадеждаващи, а изследванията на пациентите показват пълно освобождаване от вируса.

Макар пандемията от ХИВ да се случва в рамките на 40 години и да не е толкова очевидна, колкото другите пандемии, за хората, засегнати от ХИВ и техните семейства диагнозата е тежка. В продължение на много години те са дискриминирани, някъде им е забранено да даряват кръв, длъжни са да съобщават за заболяването си на различни места, несвързани с лечението им и се водят на отчет към медицински институции.

За щастие това време вече отминава, благодарение на съвременната наука и медицина. Днес заразените с ХИВ трябва да приемат антивирусни препарати по няколко пъти в годината и в повечето страни могат сами да решават с кого да споделят диагнозата си. От опасно, животозастрашаващо състояние, ХИВ се превръща в досадно хронично заболяване, което скоро може да бъде заличено.


ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!