menu
Абсурдните конспирации
Абсурдните конспирации
Вярвате ли в конспиративни теории?

Абсурдните конспирации

С подобряването на достъпа на информация, се предполагаше, че човечеството ще подобри и образованието си. За съжаление, за много хора достъпът до информация се оказва вход към всевъзможни, невъзможни, стигащи до абсурд теории за съвременния свят.

Вярата в конспиративни теории сама по себе си няма да ви навреди. Но тя показва наивност и липса на основни умения за боравене с информация, а и може да е причинена от дълбоко неудовлетворение от живота. Ето най-абсурдните конспирации, измислени от хората.

Некацането на Луната

Това е хипотеза, появила се в средата на 70-те години в САЩ и според нейните създатели, епохалното събитие не се е случило, а е заснето в студио. Разбира се, привържениците на тази конспирация веднага ще ви залеят с „доказателства“ за фалшификацията, от които обаче не става ясно как хилядите хора, участвали в проект, продължил десетилетие биха се съгласили да „скрият истината“. Не става ясно и каква е ползата да се фалшифицира постижение, което е повод за гордост за цялото човечество и дали останалите кацания също са фалшифицирани.

Кемтрейлс

За хората, живеещи в тесния свят на „ние“ срещу „те“ кондензационните следи, образувани от самолетите при подходящи атмосферни условия, са всъщност отрова, която може да ви причини неизвестни, често измислени болести. Не става ясно как облачните частици достигат до земята, нито как си сътрудничат отделните държави за „тровенето“ на населението, нито защо винаги пускат „отровата“ в ясни дни, за да я видим всички или как „те“ се предпазват.

Плоската Земя

Дълго време тази конспирация граничеше със сатира, но вече е известно, че има хора, които искрено вярват, че Земята е плоска.

Не ни казват защо другите тела в космоса не са плоски, или как са се оправяли навигаторите преди да съществуват GPS и сателити, имайки предвид че навигацията се усъвършенства едва след като хората успяват да изчислят размерите и формата на Земята и другите небесни тела. Според тази конспирация, всички хора, които се занимават с науки за земята в световен мащаб или грешат, или са се съюзили срещу тях.

ХААРП

Тази конспирация съдържа частица истина. ХААРП е проект, финансиран от Министерството на отбраната на САЩ, създаден в началото на деветдесетте за да изследва йоносферата и да открие начин за подобряване на радиокомуникациите, които зависят от свойствата на йоносферата – динамичен слой във високата атмосфера, съдържащ заредени частици. Според конспирацията, този проект е оръжие, с което се манипулират климатични явления. Ако оставим настрана невъзможността ни да повлияем върху каквито и да било климатични явления, привържениците на тази теория не дават ясен отговор защо американците биха го използвали сами срещу себе си – ежегодно източният бряг на континента е връхлитан от опустошителни урагани.

Привържениците на конспиративните теории винаги ще намират още и още „доказателства“ за вярванията си, обичайно противоречащи на законите на физиката, както и съмишленици, които споделят увлеченията им. За съжаление, няма как да им докажем обратното по една много проста причина: хората вярват в конспирации защото желаят, не защото имат доказателства за тях. Това, което можем да направим е да се стремим да се образоваме адекватно относно света.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!