menu
Защо часовниците за гмуркане имат въртящи се безели?
Защо часовниците за гмуркане имат въртящи се безели?
Каква функция изпълнява въртящият се безел на корпуса на водолазен часовник за гмуркане?
Часовникарската индустрия със сигурност е извървяла дълъг път от представянето на първия часовник в света през 16 век по информация за онлайн магазин за часовници Chasovnici-bg.com.
В днешно време изборът на часовници и уникалните функции, които предлагат, е наистина голям. Въпреки че могат да се различават на толкова много нива, това, което свързва всички видове ръчни часовници, е наличието на безел. Въпреки че има много видове рамки, от които да избирате, тази, която привлича вероятно най-голям дял от вниманието, е въртящата се рамка по корпуса на часовника. Въртящите се рамки могат да бъдат еднопосочни или двупосочни. Въпреки че часовниците за гмуркане са предимно известни с това, че ги използват, те не са единственият тип, който го прави.
И така, защо часовниците за гмуркане имат въртящи се безели? И каква е целта на въртящите се безели при други видове часовници? В тази статия ще разгледаме всеки инч от тази интригуваща (особено за начинаещи) тема.
И така, какво е въртящ се панел?
Преди да започнем да обсъждаме целта и задачата на въртящия се безел, би било разумно да знаем какво изобщо е безелът на часовника. Безелът е пръстен около циферблата, който закрепва и прикрепя стъклото на часовника към корпуса. На първо място, той повишава защитата срещу повреда на циферблата.
Въртящият се панел е само един от многото видове. Както подсказва името, това е такова, което може да се върти. Има два вида въртящи се безели:
Еднопосочен (който може да се движи само в една посока, обикновено по часовниковата стрелка)
Двупосочен (който може да се движи и в двете посоки)
В наши дни по-голямата част от новоиздадените маркови ръчни часовници с въртящи се безели са еднопосочни. Това е, за да се сведе до минимум рискът от случайно изваждане на безела.
Защо часовниците за гмуркане имат въртящи се безели?
Както вече споменахме, часовниците за гмуркане са водещият (но не единствен) тип, който използва въртящ се безел. Известно е, че безелите за гмуркане включват жлебове, така че са по-лесни за задържане и въртене в по-взискателна среда, т.е. на по-големи дълбочини под водата. Те помагат на водолазите да измерват изминалото време под вода, което винаги е чудесен начин за минимизиране на риска от нараняване или дори смърт. Това изчисление до голяма степен помага на водолаза да следи количеството кислород, останало по време на това конкретно гмуркане. Независимо дали сте професионален водолаз или начинаещ ентусиаст на гмуркането и водните спортове, вероятно сте запознати с концепцията за дънно време. Простата дефиниция на времето на дъното за негмуркачите, които четат това, е цялото време, прекарано от началото на спускането до началото на изкачването.
Въртящият се безел на часовника за гмуркане може да се използва за определяне на времето, прекарано на дъното.
Как да използвате въртящ се безел на часовник за гмуркане?
Има два вида рамки за часовници за гмуркане и следователно два начина за използването им. Те са:
 -  методът Count Up (лесният начин)
-  методът на обратното броене (традиционният начин)
Много от съвременните часовници за гмуркане се предлагат с безел за броене, поради това колко лесен е за използване.Безелът на Countup на часовника има скала, която варира от 0 до 60 минути. Местоположението на 12 часа на безела обикновено се обозначава със стрелка и често е осветено с фосфор или друго луминисцентно покритие.
Работата с него е толкова лесна – просто подравнете стрелката на безела с минутната стрелка. Сега можете да видите колко време е минало за час.
Обратно броене
Въпреки че са малко по-сложни, часовниците за гмуркане с безел с обратно броене се считат за най-безопасните. За да използвате правилно метода за обратно броене, трябва да:
Изчислете времето, което ще измервате
Вземете това време и го извадете от 60 минути (т.е. 60 минути – 30 минути = 30 минути)
Сега подравнете времето, което ви остава (30 минути) с минутната стрелка на вашия водолазен часовник (т.е. 30 минути = ние го подравняваме с 30-минутния маркер на панела)
Часовникът за гмуркане вече е настроен да отброява до мястото, което сте маркирали. В този случай ще отброява 30 минути.
С всичко казано по-горе, не е нужно да използвате часовник с въртящ се безел като часовник за гмуркане. Може да функционира като чудесен таймер за много различни дейности, т.е. готвене на храна, джогинг или друг вид спорт.
История на водолазните часовници с въртящи се безели!
Въртящите се безели съществуват от представянето на първия в света часовник за гмуркане, който датира от 50-те години на миналия век. Идеята за часовник за гмуркане идва от не кой да е, а от група водолази, които се нуждаят от надежден начин за измерване на времето под вода. Освен въртящите се безели, тези часовници са значително подобрени в областта на водоустойчивостта.
Въпреки че идеята за движещ се безел за първи път се представя през 30-те години на миналия век благодарение на Rolex, едва през първата половина на 50-те години светът вижда напълно разработен въртящ се безел в часовник за гмуркане. Първият модел от този вид е пуснат от марката Blancpain през 1953 г. Същата година следват модели на Rolex и Zodiac.
Към днешна дата часовникът Rolex Submariner, който поставя началото на ерата на часовниците с въртяща се рамка, се смята за един от, ако не и най-известният оригинален и марков професионален часовник за гмуркане в света.
Въпреки че Blancpain не е толкова успешен, колкото е бил преди десетилетия, техният часовник за гмуркане Fifty Fathoms официално е първият в света водолазен модел с въртяща се рамка.
Всъщност този модел е първият в света часовник за гмуркане, който използва еднопосочен панел, който е стандартният избор в съвременните версии. Превключването към еднопосочен въртящ се пръстен успешно се справя с проблема със случайното преместване на рамката по време на гмуркане – грешка, която може да има катастрофални последици.
Едва в края на 60-те години на миналия век някои производители започнаха да местят безела под стъклото на часовника, за да се намали допълнително шансовете той да бъде случайно ударен. Тези часовници започват да използват допълнителна корона, сега известна като двойна корона. Това е много популярна практика и до днес.
Друга забележителност в историята на часовниците за гмуркане идва през 1967 г. в ръцете на швейцарските маркови часовници Doxa. Швейцарската марка въвежда скала без декомпресия върху въртящите се панели, които са в допълнение към обичайните часови маркировки. Тези часовници разполагат с много основен компютър за гмуркане, който помага на водолаза да насочва по отношение на времето „без деко” за всяка дълбочина. Тази функция е достъпна и в наши дни, т.е. в модела Doxa Sharkhunter.
Друго интересно решение, което заслужава да бъде споменато, е „Ploprof“, който има обемист корпус с червен бутон отстрани, който е единственият метод за премахване на рамката за настройка и това може да се направи само с палец и два пръста. Той е достъпен с изданието от 1970 г. от Omega, Plongeur Professionel.
В наши дни към часовниците за гмуркане редовно се добавят нови функции, но основната цел на въртящия се безел остава същата: да ви помогне да останете живи и здрави под водата.
Chasovnici-bg.com

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!