menu
Вълнуващата история на кафето
Вълнуващата история на кафето
Напитката, без която не започваме деня си е по-интересна, отколкото смятаме.

Вълнуващата история на кафето

Неизменна част от деня ни, кафето е популярна напитка от столетия. Макар че днес за повечето хора по света кафето е ежедневие, това не винаги е било така.

Открития

Според легендата, кафето вирее в Етиопия от повече от хиляда години. Около 15 век местен пастир установил, че когато козите му ядат плодчетата кафе, те стават по-активни и споделил това с монасите от близкия манастир. Те започнали да варят зърната и открили ободряващата сила на кафето. Постепенно пиенето на кафе обхванало и Арабския полуостров. Там започва целенасоченото отглеждане и приготвяне на кафе. В някои африкански култури, пресните зърна кафе се смачкват и смесват с брашно и така получават ободряваща храна.

Забрани

През 17 век пътешествениците донесли кафето в Европа. То бързо станало популярно и предизвикало ожесточени спорове. Някои го наричали „черната напитка на дявола“ и призовавали за забраната му. След няколко неуспешни опита да се наложат такива забрани, новината достигнала до папата. Той решил лично да се убеди в свойствата на кафето и след като го опитал, отсъдил, че кафето може да се приготвя и пие от християните. След папската благословия, кафето придобило още повече популярност, защото хората все по-често заменяли обичайните си сутрешни напитки – бира и вино – с кафе и се оказало, че продуктивността им през деня значително се подобрила. Европейците пренесли кафето в Америка след колонизирането ѝ.

Отглеждане

Кафето расте най-добре около екватора. Днес най-големият производител на кафе в света е Бразилия, но то се отглежда широко и в Африка и Азия, както и на Хаваите. Кафето е нисък храст с дребни лъскави листа, а плодовете му са червени и сочни, подобни на череши. Кафените зърна всъщност са семките. След узряване, те се изпичат и смилат. 

Здравословни ефекти

Кафето е популярно заради ободряващия си ефект. Според най-новите изследвания, умерената употреба е полезна за сърдечно-съдовата система и ускорява метаболизма на някои вещества. Кафето няма да ви обезводни, а за да предозирате, е нужно да изпиете над 50 чаши в много кратък срок.

Независимо как обичате кафето си, е по-добре да избягвате да го пиете в тъмната част на денонощието, защото кофеинът намалява синтеза на мелатонин – хормонът, който ни е необходим, за да заспим. Освен че може да наруши съня, кафето няма да ви навреди по никакъв друг начин, дори напротив – има все повече изследвания , които показват положителни ефекти върху различни системи и органи.  

Кофеинът започва да действа около 30 до 60 минути след приемането, но остава приблизително 5 часа в тялото ни. Той блокира разграждането на един от основните невротрансмитери в мозъка, като така стимулира нервната система. Кофеин се съдържа в малки количества и в чая и какаото, а заради стимулиращият му ефект го добавят и към различни тонизиращи напитки. Но пиенето на прясно приготвено кафе си остава най-предпочитаният начин за повече от половината от човечеството. Кафето в втората най-търсена стока в света, след петрола.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!