menu
Угаждането на другите и как да го спрем
Угаждането на другите и как да го спрем
Поведение, при което поставяме нуждите на другите над своите е вредно и може би е сигнал за по-сериозни проблеми.

Угаждането на другите и как да го спрем

Имате ли познат, който не се колебае винаги да е в услуга на другите, дори никой да не го е молил? Струва ли ви се, че това поведение е правилно?

Постоянното угаждане на другите, за сметка на нашите желания и цели е поведение, свързано с няколко личностни разстройства и може сериозно да намали качеството на живот.

Разбира се, всички познаваме поне един-двама души, които имат „огромно сърце“ и са готови да станат посред нощ и да ни направят услуга. Тези хора обаче са самоуверени, те знаят какво им носи удовлетворение и помагайки на другите, откриват повече смисъл в живота си. Това не е угаждане.

Защо угаждаме на другите

Хората, които се стремят постоянно да угаждат на другите обикновено имат ниска самооценка и смятат, че ако не успеят да задоволят нуждите на околните, ще бъдат изоставени от тях; тези хора изпитват силна несигурност, страхуват се от провал и игнорират собствените си нужди за сметка на чуждите.

Счита се, че угаждането като основно поведение в общуването, е сигнал за наличие на личностно разстройство. Това поведение се развива в ранна възраст и може да е свързано с условната обич и внимание, предоставяни от родителя или родителите. Ако например детето получава награда само когато е изпълнило точно определено действие или пък получава внимание нерегулярно и спорадично. Чрез това поведение детето започва да си „осигурява“ това, от което има нужда – на пръв поглед нищо опасно. Моделът остава и при възрастния се проявява като стремеж да се угоди на всички и дори компулсивна необходимост от такива действия.

Как това поведение ни променя

Стремейки се постоянно да сме в услуга на другите, спираме да обръщаме внимание на своите нужди; не намираме смисъл и ценност в живота си, ако не ги свържем с угаждането на другите; избягваме конфликтите, за да нараним някого и така неусетно се отдалечаваме от себе си, от стремежите и целите си.

Угаждането на другите, освен негативни последици за личността, води и до усложняване на комуникацията с другите, защото другите имат нужда сами да се погрижат за себе си. Макар понякога да е приятно някой друг да го направи, ако имате познат, който винаги е готов на всичко, само и само вие да сте доволни и обгрижени, знаете колко неприятно е усещането.

Как да спрем да угаждаме на другите

Първата стъпка е да разпознаем себе си в това поведение. Често хората, които показват такова поведение не разбират напълно, че по този начин неглижират себе си. Ако вие сте такъв човек, започнете да обръщате повече внимание на своите нужди, изяснете си целите и какви действия бихте извършили за да ги постигнете. Поставете граници в ежедневието си и в общуването с другите. Потърсете помощ от специалист или споделете с близък. Опитайте да рефлектирате върху концепцията, че може да бъдете добър човек, добър приятел и да помагате на другите, без да им угаждате на всяка цена.

Угаждането на останалите е деструктивно поведение и за неговото преодоляване е нужно да поставим фокуса върху себе си.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!