menu
Хомо сапиенс завладява света
Хомо сапиенс завладява света
Защо сме доминиращият вид.

Хомо сапиенс завладява света

През 20 век преобладава мнението, люлката на човешкият вид е Африка, а от там хората сме се разселили по целия свят. Това обаче се оказва не точно така. Както всички животински популации, които наблюдаваме сега, човешкият вид е претърпял множество приключения, за да стигнем до тук.

Няколко вида

Преди около 2 милиона години видът Хомо, който обитава източна и южна Африка, започва да използва инструменти и да се различава достатъчно от другите примати, за да считаме, че именно тогава е началото на човешкия вид. Преди се е смятало, че от там започва и еволюцията ни до съвременните хора, но с откриването на различни скелети и развитието на технологията, картината малко се усложнява.

Най-ранните Хомо мигрирали към останалата част на Африка и към Евразия, а някои към островите на Индонезия. В тези части от света са открито останки от неадндерталци, денисовианци и още няколко вида, които смятаме за наши „събратя“ Те са потомци на най-ранните хора и днес части от тяхното ДНК се открива и у нас.

Големите миграции

Преди около 700 хиляди години, африканските човеци започват да се разселват на север и на запад. Споровете около причините за това продължават с пълна сила и днес, но с познанията ни относно еволюцията и екологията, можем да спекулираме, че е вероятно някакви промени в естествената среда да са тласнали хората да потърсят нови и по-добри условия за живот. С преместването си, те срешат другите видове, които вече започнали да се различават от тях.

Още нямаме пълните данни, но съдейки по факта, че от другите видове са останали само части ДНК, можем да кажем, че нашият вид се оказал най-успешният и изместил другите. В следващите хилядолетия, бавно и неизменно, човеците завладява Европа и Азия. С достигане до северните части на света, възниква необходимост от дрехи, а и от повече протеини и животински мазнини и хората опознават и използват огъня. Храната и начинът на живот променят и облика им – мозъците им се увеличават, което дава възможност за развитието на когнитивните способности.

Разумният човек

Смята се, че сме в сегашния си вид от около сто хиляди години. Всички промени, които сме претърпели през това време се извършени бавно, по малко с всяко следващо поколение, но са допринесли изключително много за разселването и успехът на вида ни. Преди око 50 хиляди годни се развил езикът, така че хората започвали да си комуникират все по-добре, което довело до нови разселвания и завладяване на островите, континента Австралия, както и Америка. Въоръжени с новите си умения, хората не спирали да търсят все по-добри начини да се справят със средата, която навремето ги тласнала да напуснат Африка.

През хилядолетията, популациите често се измествали и хората се адаптирали към новите условия, а новите условия помагали да развиваме и нови умения.

Историята на вида ни е уникална за планетата, защото чрез контрола върху средата, който сме постигнали, сме успели да се научим да я променяме съзнателно и така сме се превърнали в доминиращият вид.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!