menu
Синдромът на измамника
Синдромът на измамника
Чувствате ли се недостатъчно подготвени за това, което вършите?

Синдромът на измамника

Често срещано при хора стремящи се към високи постижения, синдромът на измамника е сбор от поведенчески нагласи, които пречат на развитието ни, причиняват тревожност и могат да доведат до „прегаряне“ на работното място или депресия.

Кой е измамникът

В същността на това състояние е убедеността на човек, че не е достатъчно квалифициран за работата която върши, не заслужил наградата, повишението или признанието на общността и като цяло не е способен да бъде добър професионалист и скоро ще се провали. Но внимавайте. Това е субективно усещане, за което няма никаква реална причина в света. Хората, които страдат от синдрома на измамника често са страхотни професионалисти, постигнали успеха си с много труд и усилия. Възприемането на себе си като „измамник“ не се корени в реалността, а в представата за себе си и може да е резултат от различни личностни особености.

Кои хора са по-склонни да се смятат за „измамници“

Синдромът на измамника може да засегне всеки, но е по-характерен за хора в професии изискващи дългогодишна практика, както и за хора, които са перфекционисти, сменят кариерата си, или са се издигнали малко по-бързо от очакваното на новата работа. Усещането, че си измамник в собствената си сфера е по-присъщо на личности, които имат ниско самочувствие или проблеми със самооценката.

Общото между всички тези хора е, че те не се смятат за достойни за постиженията си и са убедени, че другите много скоро ще ги „разкрият“ и ще има последствия. Това се отрязва както на работата им, така и на ежедневието и е източник на постоянен поток от негативни емоции.

Как да го преодолеем

Ако разпознавате себе си в това усещане, не сте сами. Синдромът на измамника засяга в някакъв период почти 70 процента от всички хора, стремящи се към постягането на големи цели. Може да се справим с него по няколко начина. Най-важното е да се опитаме да се оценяваме обективно. Чувствата ни често не са провокирани от реални събития, а усещането, че не сме компетентни в собствената си сфера може да е страшно, ако се изолираме от останалите. Споделянето с близки, колеги или хора, запознати с работата ни, ще помогне да се възприемем по-обективно.

Ако знаем, че се чувстваме като измамник поради неправилна оценка, можем да се вгледаме в резултатите и да игнорираме чувствата си. Да, точно така. Ако знаем, че се справяме, защото сме го видели в реалността, няма никаква причина да се съмняваме в това. Приемането на усещането, но без да му се поддаваме, е добра стратегия.

Синдромът на измамника не е заболяване на ума, а просто начин да реагираме на реалността, обусловен от личните ни особености. За съжаление ниската самооценка в комбинация с умения и постигането на определени успехи, към които се стремим, може да ни накара да изпитваме необяснимо и непреодолимо чувство за несигурност, което да повлияе върху работата и напредъка ни. Разговор със специалист може да помогне, но преди всичко трябва да познаваме състоянието и да го разпознаем, за да може да противодействаме.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!