menu
Шест навика, които ни пречат да общуваме
Шест навика, които ни пречат да общуваме
Успешните взаимоотношенията с другите понякога изискват да променим себе си.

Шест навика, които ни пречат да общуваме

Връзките, не само романтичните, но и тези с близките, приятелите и колегите ни изискват да полагаме усилия. В общуването участват поне две страни и когато комуникацията не се получава, най-трудно, но и най-ефективно е да погледнем към себе си. Ето шест навика, които ви пречат да общувате пълноценно.

1. Спекулирате за мотивацията на другите

Изслушването на събеседника е ценно умение, но ако не успеете да вникнете в това, което ви говори, е вероятно да си въобразите мотивацията или емоциите му. Освен че по този начин пропускате истинската същност на слушането, ще се окаже, че съдите хората не за това, което те правят, а за това, което вие виждате у техните действия. Опитайте се да приемете това, което ви казва събеседникът и да „влезете в обувките му“ и останете отворени към нови и неочаквани неща.

2. Поставяте телефона си между вас и останалите

Смартфоните ни са чудесни устройства, които обожаваме, но те неусетно се превръщат в инстинктивна спирачка в комуникацията, независимо от коя страна на екрана се намираме. Ако често използвате телефона си, докато сте в компанията на други хора, пропускате да се насладите на комуникацията лице в лице, но и предавате универсално съобщение: „Зает съм“. Едва ли и вие бихте искали да си общувате с човек, който дори не ви гледа. Създайте си навик да не поставяте телефон между вас и събеседника и скоро ще усетите разликата.

3. Обвинявате другите за проблемите си

Това е признак, че не желаете или не умеете да поемате отговорност за действията си или да полагате усилия да решавате проблемите си. Лесно е да обвините някой друг за неуспеха и да, понякога светът наистина е виновен, но умението да носим отговорност показва зрялост и увереност в себе си.

4. Забравяте че другите също имат нужди

Ако сте от хората, които поставят приоритета върху себе си в общуването, може лесно да „забравите“, че и другите имат нужди и така да ги накарате да се почувстват излишни или незначителни. С малко емпатия ще си спомните, че желанията на другите също са важни в процеса на комуникация.

5. Не изразявате чувствата си

В стремежа си да се харесаме, потискаме някои реакции, или пък не споделяме емоциите си, защото не искаме да сме уязвими пред другите. Освен че ще затрудни другите да ви разберат пълноценно, това има и ефект върху вас –  вие също няма да ги чувствате близки. Споделянето на това, което изпитваме може да създаде здрава основа за всяка връзка.

6. Прекалено негативни сте

На всеки се случва да изпадне в песимистичен период, когато всичко изглежда черно. За съжаление, хората предпочитаме да избягваме негативните емоции и ако вие постоянно сте проводник на такива, е по-вероятно хората да общуват с вас трудно, или дори да ви избягват. Умерено оптимистичната нагласа към света е печелившата стратегия.

Когато връзката или комуникацията ни с другите се провали, обикновени търсим причините у другия, но е вероятно и ние самите да саботираме усилията си. Знаейки това, можем да се вгледаме в себе си и да потърсим начин да подобрим уменията си.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!