menu
Интересни факти за Древна Ликия
Интересни факти за Древна Ликия
История на Древна Ликия

Ликия е древна територия в южната част на днешна Турция. През първото хилядолетие пр.н.е. Ликия е населявана от ликийци, потомци на лувийците. От средата на VI в. пр.н.е. Ликия е под властта на перси, гърци и римляни. През 43 г. от н.е. император Клавдий създава римска провинция на територията на Ликия и Памфилия. По-късно Теодосий я отделя от Памфилия, като прави столица на Ликия град Мира. След това идват арабите и турците.

Ценен източник за историята на Ликия е "Илиада" на Омир, където ликийците се появяват като мощен съюзник, дошъл на помощ на обсадения Илион - Троя. Ликийците се споменават от Омир по-често от всички останали съюзници на троянците. Поемата, която описва събитията от Троянската война, съдържа много интересна информация за различни аспекти от историята на ликийците. Ако планирате почивки в Турция, не пропускайте да посетите Ликия.

От цялото културно наследство на ликийците архитектурните паметници са особено добре запазени. Произведенията на ликийците са гробници, предимно издълбани в естествени скали. Ликийците вярвали, че душите на мъртвите след смъртта се превръщат в крилати същества, подобни на сирени, и колкото по-високо е разположена гробницата, толкова по-лесно душата стига до рая. Затова ликийските гробници често са били разположени по склоновете на планините. Освен това гробниците е било по-лесно да се издълбаят в туфа, отколкото да се построят с тежки камъни.

Погребенията на планинския склон в Мира датират от IV-VI в. пр. н. е. Ликийските гробници в Мира са били издълбани в скалата от горе до долу. При създаването на некропола не са използвани други строителни материали. Фасадите на гробниците са проектирани като къщи или храмове. Тези структури напомнят повече за скалните градове в Кападокия, отколкото за гробниците на ликийските царе.

В непосредствена близост до ликийските гробници в Мира се намира древен амфитеатър. Гръко-римският амфитеатър в Мира е построен през II в. сл. Хр. и струва 10 000 сребърни денара. Амфитеатърът е с диаметър около 110 метра. Амфитеатърът има 35 реда и може да побере около 10-15 хил. души. Строителството е извършено без използването на хоросан.

Амфитеатърът в класически стил е издигнат по времето, когато Ликия е принадлежала на гърците. След като Ликия попада под властта на Римската империя, римляните го реконструират. Амфитеатърът се използвал не само за представления и постановки, но и за гладиаторски битки.

Амфитеатърът е разрушаван многократно от земетресения и е възстановяван няколко пъти. През XII в. античният амфитеатър, както и целият древен град Мира, са погребани под наноси от кал в резултат на най-силното заливане на река Мира, причинено от поредното земетресение. Ликийският амфитеатър е разкопан едва в края на миналия век.

Такива са легендите около древна Мира - град, чието име идва от думата "смирна" - смола, използвана за направата на тамян.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!