menu
Шест начина за използване на чатбот в ежедневието
Шест начина за използване на чатбот в ежедневието
Всички ползи от изкуствения интелект тепърва ще се разкриват, но има няколко неща, за които вече знаем, че могат да се вършат успешно от технологията.

Шест начина за използване на чатбот в ежедневието

Дори да не използвате популярния чатбот ChatGPT в работата си и да нямате понятие какво стои зад тази технология, вероятно сте пробвали да си „говорите“ с него. Ако сте като повечето хора, любопитството със сигурност ви е накаралo да задавате неудобни въпроси, да се опитвате да го объркате или просто да си чатите за забавление. Чатботовете и технологията изкуствен интелект ще навлизат все повече в живота ни. Макар темата да е сложна и противоречива, а някои от експертите в сферата да предупреждават за скритите опасности от навлизането на ИИ, е полезно да обърнем внимание на позлата от тази технология за улеснение на ежедневието ни. Ето шест неща, за които можем да ползваме ChatGPT.

Личен асистент

Ако не сте изпълнителен директор, може да ви се струва странно да имате асистент, но чатботът може да ви улесни много повече, отколкото мислите. Той може да записва в графика ви, да направи списък за пазаруване, да ви напомня да пиете вода, да помага да изберете рецепти, да дава идеи как да свършите някоя от задачите си. Можете да го използвате, за да организира пътуване или екскурзия, като предложи идеи, изясни маршрута или просто да ви даде „съвет“ по проблем, които ви измъчва.

Напреднал калкулатор

Чатботът извършва математически изчисления достатъчно добре, а може и да ви ги обясни. Така че ако имате да изчислявате нещо по-сложно, но не знаете как, просто трябва да зададете ясна рамка и той ще ви помогне.

Умна търсачка

Най-очевидната, но често пренебрегвана полза от ChatGPT е, че технологията му позволява да намира конкретната информация, която искате. При това може да отговоря на насочващи въпроси или да използва конкретни материали, които вие му давате, така че ще ви улесни, ако искате да научите нещо конкретно по непозната тема или да обобщи някоя дълга статия.

Писател и преводач

Вече знаем, че съществуващата технология позволява на ChatGPT да генерира кратки разкази, есета, имейли, стихове, дори шеги. Каквато и задача да имате, можете да си улесните живота, като я дадете на него. Или можете просто да го накарате да ви подхвърли идеи. Преводаческите му умения също не са за пренебрегване и вече надхвърлят способностите на познатия ни софтуер.

Програмист

ChatGPT може да пише код, да го дебъгва и да ви го обяснява. Това е полезно ако сте начинаещ, а ако сте професионалист, може да ви спести време и усилия.

Другарче

Не, не става дума за приятел. Чатботът може да ви помогне да се подгответе за интервю, за дискусия или за презентация. Трябва само да му предоставите необходимите материали и да му дадете задача, например да генерира въпроси, които може да чуете и да предложи отговори. Можете да го ползвате и за да си тренирате уменията по чужд език или дебатиране.

Възможностите на технологията още не са съвсем разкрити, но е ясно, че ИИ ще бъде част от бъдещето на цивилизацията, а начините по които го ползваме ще обусловят и как ще се развива занапред. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!