menu
Редки човешки способности
Редки човешки способности
Не точно супергерои, но близо.

Редки човешки способности

Супергероите ни удивляват със способности, за които само може да мечтаем. Макар в истинския свят ухапването от паяк например да е просто досадно, а способността да четем мислите на другите да е от областта на фантастиката, все пак се срешат хора, които притежават необичайни умения. Това е така поради наличието на редки генетични мутации и е спорно доколко тези способности са полезни, но те показват безкрайното разнообразие от качества, което човешкото ДНК е способна да сътвори.

Супер зрение

Човешкото око може да различи около 7 милиона цвята. Това е възможно поради наличие на три различни структури в окото, които улавят светлината. Около 12 процента от жените обаче могат да различат 100 милиона цвята, защото имат още една допълнителна структура. За да се случи това, трябва да бъдат засегнати гени на двете Х- хромозоми, така че състоянието се среша само при жени.

Нужда от по-малко сън

Повечето хора имат нужда от около 8 часа сън на нощ. При една малак част, вероятно под 1 процент от популацията, поради мутация в един ген, физиологичните процеси, които се случат по време на сън протичат по различен начин, затова те могат да имат пълноценен живот само с до 6 часа сън на денонощие. Такива хора се срешат токова рядко, че ако смятате себе си за такъв, е по-вероятно да не сте.

Устойчивост на ХИВ вируса

Вирусът на ХИВ засяга белите кръвни клетки, които са част от имунната система. Това обаче може да стане, само ако клетките имат един точно определен рецептор, който вирусът използва за да навлезе в тях. При под 1 процент от популацията, поради мутация, такъв рецептор или няма, или е видоизменен, така че ХИВ не може да го използва.

Устойчивост на висок холестерол

Това не звучи като особено супер геройска способност, но всъщност се изключително полезно. Много хора, които се съобразят с нивата на холестерол трябва да внимават с диетата си, а при други храната не се отразява на холестерола им. Причината за това е един ген, който кодира ензима за пренос на холестерол. Ако обаче този ген липсва или не работи, холестеролът не се натрупва. Откритието датира от преди около 10 години и различни фармацевтични компании търсят начин да го използват, за да понижават нивата на холестерол у хора в риск от сърдечно-съдови заболявания.

Невъзможност да усещаш болка

Ето това е вече способност, достойна за филм. Тя е установена в много малка част от хората и се дължи на генетична  мутация. Хората с тази способност няма да усетят никаква болка, независимо какво правят. Това обаче е нож с две остриета, защото болката често е индикатор на потенциално животозастрашаващ процес в тялото. Дори без видими следи, като рани, болката ще ни подскаже, ако нещо нередно се случва в тялото ни. Все пак тази способност вероятно би била полезна в различни ситуации.

Това са само малак част от необичайните човешки способности, документирани от науката. Светът е пълен с хора, които ще ви изненадат с това, което умеят.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!