menu
Безсънието и защо не трябва да го игнорираме.
Безсънието и защо не трябва да го игнорираме.
Не обръщаме достатъчно внимание на съня и това ни се отразява.

Безсънието и защо не трябва да го игнорираме.

Безсънието, според съвременната дефиниция, не е просто невъзможност да се спи. То може да се изрази чрез трудно записване, събуждане през нощта, събуждане много рано сутрин или усещане, че независимо колко сме спали, не сме отпочинали.

Причини

Съвременният човек страда от остро временно безсъние, което може да се проявява само в определени периоди. Най-често не обръщаме внимание именно на него. Ако продължава с месеци, безсънието става хронично и е необходимо да се потърси лекарска помощ или терапия, но „обичайното“ безсъние може да се победи с няколко малки промени.

Причините за безсънието, което спохожда всички ни в натовареното ежедневие на 21 век може да са много и често се комбинират. Сред основните са стрес от работа или училище, травмиращи събития в живота, неправилно хранене, употреба на твърде много кофеин, алкохол или наркотици, седене пред екран до късно или нередовен график за сън. Всичко това е част от живота ни, но когато започне да влияе върху съня, трябва да предприемем действия, за да не се влоши здравето ни.

Защо е важно да се наспиваме

Сънят е основен процес, свързан с регулацията на хормоните, имунната система и метаболизма. По време на сън органите и системите ни работят на друг „режим“, който спомага за възстановяването на тъканите и премахването на някои отпадни продукти. Сънят представлява няколко редуващи се фази и прекъсването им нарушава процесите в тялото. Недостатъчното сън на пръв поглед не оказва влияние – просто пием повече кафе и в крайна сметка свикваме с недоспиването. Но това може да доведе до нарушаване функциите на имунната система, ендокринните жлези, а и влияе силно върху способностите ни да се концентрираме и върху ефективността на ума ни. 

Правилните навици

Да успеем да се наспиваме всяка вечер е трудна задача, но колкото по-често го правим толкова по-добре ще се чувстваме. За целта, можем да променим малко навиците си.

На първо място ни трябва график. Тялото обича рутината и е полезно да свикнем да си лягаме и ставаме по едно и също време всеки ден. Разходки в следобедните часове и намаляване на използването на екрани около 2 часа преди сън ще помогнат да заспиваме по-лесно. Кофеиновите напитки, както и преяждането преди лягане нарушават качеството на съня, така че е правилно да ги избягваме. Леко похапване във вечерните часове няма да ни навреди обаче.

Стресът

Тъй като добрият сън помага да сме продуктивни, безсънието, причинено от стрес, ще доведе до още повече стрес. В такива случай се налага просто да си вземем почивка и да се погрижим за себе си. Уикенд сред природата, малка ваканция със семейството, пътешествие до ново място, или малко повече спорт ще помогнат да преодолеем стреса. А ако се научим да го правим редовно, това ще подобри и живота ни в дългосрочен план, защото просто ще сме по-щастливи.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!