menu
Ползата от видеоигрите
Ползата от видеоигрите
Набеждавани, че пречат на развитието на подрастващите, видеоигрите са по-скоро полезни.

Ползата от видеоигрите

Още от създаването на първите видеоигри през 70-те години на 20 век, се чуват гласове, които ги набеждават, че разрушават традиционни ценности, създават среда на насилие, карат децата, а и не само, да прекарват часове наред пред монитора, вместо да вършат други полезни неща.

Но видеоигрите са изминали много дълъг път от тогава. Съвременните варианти, със своите сложни стратегии и подробни истории, представляват предизвикателство за ума и изискват бързи реакции, а често и екипна работа. Вече има достатъчно изследвания, които макар да не са съвсем категорични, показват ясна тенденция: видеоигрите не само не са вредни, ами носят неочаквани ползи както на децата, така и на възрастните. Е, разбира се ако не прекалявате с тях.

Ползи за ума

Видеоигрите изискват от играчите да разрешават загадки, да изграждат стратегии, да организират ресурси, да взимат бързи решения. Това е свързано с умения за планиране, критично и абстрактно мислене и добра памет. Играейки, ние тренираме когнитивните си способности и така ги развиваме. Освен това, много от видеоигрите са свързани с исторически събития, така че предизвикват интерес към историята и други области от науката и технологията. Видеоигрите помагат за научаване на чужди езици, стимулират визуалната памет, подобряват концентрацията и допринасят за развитие на креативността и въображението.

Ползи за тялото

Използването на контролерите възможно най-ефективно помага за по-бързи реакции, за подобряване на връзката между мозъка и мускулите и развива пространствената координация. Гледането в монитора няма да ви направи спортист или супергерой, но играенето на такива игри ще ви вдъхнови да практикувате спорта и в реалността или да се пораздвижите, както аватара ви. Вече има игри, в които участва и тялото, а с напредъка на технологията, можем да очакваме скоро и такива, които ще са още по-голямо предизвикателство, както физически, така и умствено. Развитата фина моторика на пръстите в резултат от видеоигри се оказва, че може да помогне на хирурзите да правят по-малко грешки в операционната, а вероятно се пренася и в друго области, извикващи подобна прецизност на движенията.

Социални ползи

Видеоигрите развиват умения за екипна работа и разширяват социалните контакти. Освен това учат на мислене, ориентирано към решаване на проблеми, както и на лидерски умения.

Разрешаването на различни ситуации в игрите допринася за изграждането на самоувереност, която се пренася и в останалите области от живота.

Още ползи за здравето

Играенето на сложни игри може да ни държи часове наред пред монитора, концентрирани върху историята. Това намалява стреса и помага да избягваме вредните навици като пушене или ядене на прекалено много сладко.

Не на последно място, видеоигрите са добър начин да се забавляваме и тъй като индустрията е една от най-бързоразвиващите се, може да предизвика желание за кариерно развитие в областта. Професията геймър е съвсем сериозна и добре платена, но не е само това – целият процес на създаване на една видеоигра предлага интересни възможности за развитие.

Какъв по-добър начин да подобряваме себе си, от съчетаване на полезното с приятното?

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!