menu
Българките са направили 6 милиона аборта за 65 години
Българките са направили 6 милиона аборта за 65 години
Една неродена България - 6 милиона деца са били абортирани.

За периода от 1953 г. до 2018 г. , с каквито данни разполагаме към момента, официално регистрираният борй аборти е близо 6 милиона. Това е почти толкова,колкото е цялото днешно население на страната.

Абортите в България са били забранени от началото на комунистическия режим в страната до  1956 г. За този период провинилите се лекари и жени са били наказвани със закон. Няма съмнение, че нелегалните аборти са били много, но няма такава статистика. С разрешаването на абортите случаите започват да растат.

В съвремието ни станахме свидетели на забрана на абортите в Полша. Това предизвика масови протести. Статистически забраната не води толкова до намаляване броя на абортите, колкото до увеличаване на незаконните такива.

В момента дискусиите за правото на жената избор са разгорещени в САЩ. Излагат се различни аргументи в двете посоки.

Къде се намира България в този спор и каква е историята на абортите у нас?

Макар числото на броя аборти да е стряскащо, всъщност актуалните данните за България не се отличават особено от тези за другите страни в Европа. Огромният брой аборти е натрупан предимно в миналото. В някои години броят регистирани аборти е по-голям от броя родени деца. През 1973 г. цифрите са толквова стряскащи, че властта решава да вземе мерки, защото раждаемостта е в криза. Семейните хора с по едно дете нямат вече право на аборт. 

Тази мярка не е променила значително броя на абортите. Предполага се, че те са били извършвани предимно заради социални причини. Кратко майчинство, ниски доходи, неразбирателство в семейството, ниската сексуална и здравна култура на младите жени по време на соца. Имало е и криза с жилищата, заради засилващата се урбанизация.  Така демографската криза продължава да се задълбочава. По-голямата част от абортираните деца са трети в семейството. 

Имало е и много изоставени деца. Домове за сираци са били построени в почти всеки голяма град, а има много и в селата.

Едва през 1985 г. когато се решава отпускането на жилишен кредит за младите семейства, части от който се опрощават за всяко родено дете. Раждаемостта започва да расте за сметка на абортите.

Последните години борят аборти за година в България е около 22 000. Родени деца за периода 1953 г. - 2018 г. са 7 038 856 , тоест с около милион повече от направените аборти.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!