menu
Насекомите като храна
Насекомите като храна
Звучи отвратително, но това е вековна практика.

Насекомите като храна

Тази мисъл напомня на екзотични дестинации или апокалиптични сценарии, свързани с пренаселеност и липса на ресурси. И това не е далеч от реалността. Насекомите са храна на човека от неизвестно колко дълго време, но с развитието на земеделието и животновъдството, тяхното използване намалява, за да се превърне днес в развитите страни в тема табу и причина за леко отвращение.

Защо трябва да се освободим от този предразсъдък и да погледнем малко по-обективно на темата?

Деликатес

Насекомите, по-конкретно мравки, щурци, техните ларви и различни други ларви на бръмбари са част от културата и обществата по целия свят дори и днес. Римляните са сервирали ларви като деликатес, в почти цяла Азия и Австралия насекомите също са били част от менюто. Местното население на Америка също похапвало различни видове. С развитието на земеделието и животновъдството, насекомите се превърнали във врагове, а обществата се фокусирали върху нивите и фермите и изоставили трудната задача да събират ларви или да ловят щурци.

Източник на протеин

Насекомите имат твърд външен скелет, а и са странни на вид. Повечето от нас изпитваме нежелание да ни доближават и ги мачкаме с чехъла при всеки удобен случай. Пропускаме обаче нещо важно: насекомите съдържат високи количества протеин, а техните ларви са богати и на мазнини. С помощта на съвременните технологии, няма нужда да хрупаме щурците, техните протеини могат да бъдат извлечени и вложени в други храни, за подобряване на хранителната им стойност. Мазнината успешно може да се използва за пържене или друг вид готвене. След обработка, насекомите почти нямат вкус, така че в условията на все по-нарастваща нужда от протеин с ниска себестойност, това е много добър вариант както за развиващите се страни, така и за развитите.

Устойчиво производство

Животните, отглеждани във ферми са основният източник на протеин за човечеството. Те също са и един от основните източници на парникови газове и отглеждането им изисква огромни количества вода и други ресурси. Фермите за насекоми са много по-устойчиви в този аспект. Насекомите могат да се хранят и с останки от различни производства, отглеждането и обработката им отнемат по-малко ресурси, а за един килограм храна, щурците ще „върнат“ цели 12 пъти повече протеин от говедата.  

Дългият път

Ако искаме да се справим с климатичните промени, както и да храним нарастващата популация, ще трябва да впрегнем всички сили, за да разберем кое работи. Веганизмът не е подходящ за всички , поради особености в метаболизма. Завръщането на насекомите като храна може да изглежда странно и да предизвиква различни реакции у хората, но трябва да помним, че видовете на планетата се ядат едни други, според нуждите си. Табуто върху насекомите е измислено от нас. Храната ни, освен вкусна, трябва да бъде с достатъчно висока хранителна стойност, за да задоволи нуждите на телата ни, както и да се произвежда евтино и устойчиво, за да не уврежда екосистемите и да не хаби ресурси. Насекомите са просто един от начините да постигнем това.

Насекомите като храна вече са факт и в Европа: одобрени са точно четири вида, с чиито качества сме запознати. Производителите на храна могат да ги влагат в хранителните си продукти, за да подобрят и увеличат съдържанието на протеин. Хрупкави щурци засега не се предлагат.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!