menu
Пет начина да останем активни през зимата
Пет начина да останем активни през зимата
В късите дни на ноември и декември и с предстоящите празници е трудно да спортуваш.

Пет начина да останем активни през зимата

Ако не сте почитател на зимните спортове, вероятно в края на годината ви е трудно да останете активни. Дните са къси, осезаемо започва да става студено и някак естествено ни се иска да се завием с топло одеяло и да пием чай пред камината. В този период, по нашите ширини е нормално да се движим по-малко. Биологичните ни часовници се настройват от светлината и когато денят започне да става много къс, дори ни минава мисълта да поспим зимен сън поне до празниците. А те обичайно са време, в което изоставяме всички планове за умерено и здравословно хранене и движение, така че именно в този период е много важно да останем активни и да не се поддаваме на летаргията. В 21 век, късите дни са неудобство и колкото и да искаме да слушаме биологични си часовник, е по-добре да оставим зимния сън на животните.

Ето пет начина да сме активни през зимата.

Разходки сред природата

Въпреки че листата са опадали и всичко изглежда мокро и посърнало, зимният период е чудесно време да видите природата в друга светлина. В зимната гора живеят много птици, които с намаляването на храната се приближават до градовете и можете да ги наблюдавате лесно и в парковете, тъй като няма листа. Дишането на студен въздух ще активира имунната ви система, а излизането на слънце, макар и за малко ще помогне да спите по-добре.

Карайте колело

Друг начин за разходка, само че по-бърз. Карането на колело в студа може да е малко странно, но все повече хора го практикуват. Ако не смятате, че зимата е удачно да се придвижвате с колело, просто използвайте някой слънчев уикенд да си направите разходка с приятели из парка или града.

Обмислете зимен спорт

Карането на ски или сноуборд изисква усилие, средства и време, но ако отдавна искате да го направите, може би сега е подходящият момент. Вече се предлагат уроци за всякакви възрасти и може да разнообразите скучните месеци. Ако не ви стига енергията да се учите да карате ски, опитайте кънки. Вече на много места има подобни съоръжения и те са добър начин да се раздвижим зимата.

Запишете се на групови тренировки

Ако студът наистина не ви понася и си спомняте с носталгия за лятото, опитайте нов спорт. Може да започнете отдавна отлагания фитнес, да се запишете на групова йога, пилатес или танци. Плуването също не е за пренебрегване – ще ви напомни за лятото. Има и други интересни занимания на закрито, които са подходящи за дълги тъмни вечери.

Научете нови упражнения

Може да уплътните дългите вечери, като учите нови упражнения. Научаването на нови неща ще разнообрази сивите дни, а и ще се забавлявате да откриете неподозираните си умения.

Несъмнено най-късите дн в годината са повод да си починем и да прекарваме повече време на дивана, но това не значи да не сме активни. Движението е един от ключовете за добро здраве и е необходимо да го включваме в ежедневието си по всяко време на годината.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!