menu
Крокодили, алигатори и още нещо
Крокодили, алигатори и още нещо
Живи фосили или едни от най-добре приспособените животни на света.

Крокодили, алигатори и още нещо

Родът на крокодилите включва алигаторите, кайманите, крокодилите и гавианите. Всички те произлизат от общ предшественик, а началото на родословното им дърво е преди около 230 милиона години. Крокодилите и техните братовчеди са изключително успешни хищници, а изследването им ни помага да разберем хода на еволюцията.

Преди динозаврите

Крокодилите са полуводни животни, тоест излизат и на сушата, но прекарват по-голяма част от живота си във водата, където и ловуват плячката си. Това се оказало успешна стратегия, която се запазва до днес. Родът на крокодилите наброявал много повече видове, които вероятно са измерели след природен катаклизъм, който пък дал възможност на динозаврите да се развият и завладеят планетата. Оцелелите крокодили обаче продължили да живеят, а някои от тях надживели и динозаврите, за да стигнат до нас.

Живи фосили

Съвременните крокодили не са „непроменени“ за последните 200 милиона години. Напротив, те еволюират изключително бързо и успяват да се приспособят към средата. Причината да се смятат за живи фосили е, че просто еволюират същите структури като техните измрели предшественици, тъй като те са много успешни за оцеляването им. Преди всичко това са формата на черепа, челюстите и муцуната, които помагат на животните да се хранят и дебнат плячката си.

Голямо и объркано семейство

Всички съвременни видове принадлежат към един род, което значи, че са близки братовчеди. Истинските крокодили наброяват около 14 вида, живеят в солени или бракични води и се срещат в Африка, Австралия и Южна Америка. Алигаторите и кайманите предпочитат сладка вода се срещат В Северна и Южна Америка и Азия, а гавианите са разпространени в Индия и Южна Азия. Общият брой достига 24 вида, които на размер са от 1 до 4-5 метра. Отделните видове се различават по формата и особеностите на черепите, като заедно с откритите изчезнали представители, объркват изследователите и все още има спорове относно семейната им принадлежност.

Особености

Крокодилите са хищници, които нападат от засада – разпространен похват в природата. Рекордът за най-силна захапка принадлежи на това семейство, но мускулите, които отварят челюстите им са много слаби, така че човек може да задържи устата им затворена дори с ръка. Това е помогнало на много изследователи, а и не само. Крокодилите могат да сменят до 50 комплекта зъби през живота си, който е около 40 години, тоест могат да имат до около 4000 зъба.

Най-големият улавян някога крокодил е бил дълъг 6,5 метра, но някои от предшествениците им са достигали до 14 метра. Крокодилите имат изключително остро зрение и слух, плуват бързо, с около 35 километра в час и могат да останат под водата повече от час.

Те си комуникират, могат да спят с едно отворено око и няма да се поколебаят да си хапнат други крокодили или дори хора – около 1000 души годишно са убити от крокодили.

Крокодилските сълзи, които ронят тези животни докато ядат са съвсем реални, но разбора се те не плачат от мъка, това е просто физиологична особеност, свързана с храненето им.

Крокодилите може да приличат на нещо, принадлежащо на миналото, но те са добре приспособени към средата и макар някои видове да са застрашени от изчезване, се справят изключително добре с оцеляването, дори в 21 век.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!