menu
Вредна ли е захарта
Вредна ли е захарта
Избягвате ли захар? Защо?

Вредна ли е захарта

Рекламите на продукти „без захар“, както и всевъзможни материали, „доказващи“, че захарта е вредна ни заливат от години. Ако сте се опитвали да свалите килограми, ако страдате от автоимунни заболявания или се стремите към по-здравословен начин на живот, със сигурност сте се сблъсквали с тази концепция. Но захарта, чисто химически, е основния източник на енергия за всички наши клетки. Как е възможно да е вредна?

Проста биохимия

Основен източник на енергия за тялото са въглехидратите, към които спада и захарта. Въглехидратите са голяма група съединения, които се синтезират от растенията, чрез енергия от слънцето. Общото между тях е, че основният им строителен елемент са простите захари – глюкоза, фруктоза, галактоза, малтоза и т.н. Тези прости захари, в различни комбинации са това, което наричаме „захар“. В клетките ни те се трансформират в енергия от структури, наречени митохондрии. Обикновената захар, която сме свикнали да ядем се състои от една молекула глюкоза и една фруктоза. Подобно е съотношението на захарите в меда, кленовия сироп, агавето и останалите нашумели „здравословни“ подсладители. Независимо от вида и вкуса им, те са просто различна конфигурация на едни и същи молекули.

Малко еволюция

Но захарта, във вида на мед или кленов сироп се намира много трудно в природата. Захарта, която може да се включи най-лесно в енергийния синтез се среща в плодовете. Всички други въглехидрати изискват процес на разграждане. В хода на цялата човешка еволюция, хората търсим източници на суровината, от която най-лесно правим енергия. Тоест, всяка храна, която предлага лесно усвояеми захари, за нас е еволюционния еквивалент на печалба от лотарията. Всичко това се променя, когато захартс започва да се произвежда масово, а консумацията се увеличава експоненциално с повишаването на благосъстоянието на хората. С други думи – вече можем да си позволим колкото захар искаме, когато искаме.

Дозата прави отровата

Захарта само по себе си, дори индустриално произведената, няма да ви навреди. Тя е основен източник на енергия за клетките. Това, което има негативни последици за здравето е консумация на прекалено много захар. Ако до преди 200 години дневно човек е хапвал по 2-3 плода и си е позволявал веднъж в седмицата десерт със захар, защото такива са били порядките и възможностите, днес консумираме няколко пъти седмичната дажба захар само за ден. Всеки ден.

Захар, освен в сладкишите, се съдържа във всички тестени изделия, сокове и безалкохолни, които консумираме ежедневно. За да я разгражда, организмът ни използва един хормон – инсулин, чиито повишени количества оказват влияние върху целия човешки метаболизъм, а излишната енергия, тялото ни превръща в мазнини и складира така, че дрехите да ни отеснеят.

Здравословните вреди на прекомерната консумация на захар не се изчерпват със затлъстяване и понижена инсулинова чувствителност, а могат да се пренесат и върху всички останали органи и системи, включително да повлияят и върху когнитивните процеси.

Но причината не е самата захар, а просто фактът, че е много трудно да се откажем от нещо, което е било целенасочено търсено и недостигащо в продължение на милиони години, а сега е само на ръка разстояние. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!