menu
Как да се справим с конфликт на работното мястo
Как да се справим с конфликт на работното мястo
Случва се на всички.

Как да се справим с конфликт на работното мястo

Конфликтите на работното място са често срещани. Според проучвания, около 85 от хората ще участват в такъв, а 29 процента докладват, че това е по-скоро правило в професионалния им път. Независимо дали конфронтацията е свързана с работата, с личността или и с двете, тя със сигурност ще попречи на ефективното изпълнение на служебните задължения, ще създаде излишни негативни емоции и е вероятно да причини сътресения и извън работата, тъй като стресът, който носи конфликтът, лесно се пренася в останалите сфери на живота. Има няколко подхода, с които можем да се справим с конфликт на работното място, като от нас зависи доколко искаме да го разрешим и колко усилия сме готови да вложим.

Признайте проблема

Разбира се, първата стъпка е да признаем, че има проблем. Често отношения, граничещи с конфликт се считат за нормални, но те не са. По-добре е да обмислите внимателно, да попитате останалите си колеги за мнение и да признаете, че не успявате да постигнете необходимата комуникация с даден човек. За конфликт са нужни поне двама, така че е вероятно и вие да сте допринесли за проблема.

Фокусирайте се върху процеса

Обикновено, когато имаме проблем с другите, обвиняваме другите. Но за да решим конфликта, се налага да променим малко гледната си точка. Вместо да бързате да хвърляте обиди към колегата си, помислете какво ви струва на вас и как се чувствате вие от ситуацията и започнете с това. След това изслушайте другата страна, защото гледните ви точки със сигурност ще се различават. Нали именно това поражда конфликта.

Не се поддавайте на емоции

Когато сме засегнати, е лесно да се поддадем на емоциите си и да реагираме импулсивно, с обиди или със силно преувеличени твърдения. Емоционалните реакции са нормални, особено ако сте избягвали да адресирате проблема дълго време, но по-продуктивно е да разсъждавате рационално. Направете пауза и се опитайте да не допускате прекалено силни емоции, докато обсъждате как да решите проблема.

Намерете общите точки

Мненията и вижданията ви по дадена тема никога няма да съвпаднат напълно с чуждите такива, затова е по-добре да се ръководите от общите цели, когато решавате конфликт на работното място. Решаването на проблема започва с изясняването на това, което ви свързва.

Слушайте

По-трудно е, отколкото да говорите, но за да разрешим конфликта, трябва да знаем как другата страна го възприема. Попитайте и след това се опитвайте да изслушате отговора с отворено съзнание. Може да се изненадате от резултата.

Гледната ни точка често е субективна, особено когато се касае за конфликти. Ние винаги сме прави и никога не сме виновни за проблема. Разбира се, малко вероятно е да е така, но с желание и усилия можем да се справим с почти всеки конфликт на работното място, защото колкото и да сме засегнати, все пак се стремим да си изпълняваме служебните задължения максимално добре. А комуникацията стои в основата на това.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!