menu
Пет начина, по които домашните любимци подобряват живота ни
Пет начина, по които домашните любимци подобряват живота ни
Имате ли домашен любимец? А чувствате ли се добре когато сте около него?

Пет начина, по които домашните любимци подобряват живота ни

Независимо дали обичате котки или кучета – най-разпространените домашни любимци – или пък отглеждате птици, зайчета или други животинки, безспорно е, че домашните любимци внасят уют в ежедневието ни, а и ни правят и по-щастливи.

Днес, благодарение на съвременната наука, вече знаем със сигурност, че съжителството с животни носи ползи за живота и здравето ни.

Ето пет от начините, по които любимците подобряват живота ни.

Любимците ни карат да се движим

Може би няма да ни е приятно да разхождаме кучето в някоя студена зимна утрин, но раздвижването несъмнено ще е от полза за здравето ни. Установено е, че хората, които разхождат кучета си се движат с 22 минути повече всеки ден. Нo не само кучетата ни карат да се движим повече. Всички домашни любимци го правят! Грижите, които полагаме за тях изискват от нас да свършим неща, които иначе не бихме, а самият контакт с животинките също не минава без движение, дори да отглеждаме рибки в аквариум.

Любимците ни правят по-щастливи

Всички стопани на домашни любимци сме наясно, че общуването с тях ни успокоява и подобрява настроението ни почти моментално. Според проучванията, това е свързано с невротрансмитерите  серотонин и окситоцин, които буквално ни правят щастливи отвътре. Доказано е, че съжителството с животни намалява симптомите на депресия и безпокойство, сваля стреса и помага на децата да растат по-спокойни.

Любимците ни правят по-здрави

При проучванията, за хора, които дълги години съжителстват с домашни любимци, се установява, че те страдат от по-малко сърдечно-съдови проблеми, имат по-нисък холестерол и живеят по-дълго. Отглеждането на домашни любимци помага за намаляване на случаите на алергии сред деца и подобрява умствените способности.

Любимците ни запознават с нови хора

Отглеждането на домашен любимец изисква от нас да го водим на редовни прегледи, да го разхождаме или да пазаруваме храна и аксесоари от специализирани магазини. Все по-често си обменяме опит с другите стопани в различни социални мрежи. Това ни среща с нови хора, помага ни да видим света по различен начин, и току-виж сме се сприятелили с някоя сродна душа. Собствениците на домашни любимци обикновено обичат да общуват с други като тях, а това създава спокойна среда, в която се чувстваме сигурни и можем да бъдем себе си – нещо много ценено напоследък.

Любимците ни учат на отговорност

Нашият любимец не може да се нахрани сам, не може да се разходи сам, не може да се излекува сам, когато е болен.  Ние, поемайки грижата за него, ставаме отговорни за съдбата му и страдаме от последствията, ако не изпълним задължението си. Общувайки със същество, което изцяло зависи от нас, ни учи на съчувствие и толерантност към другия, което се пренася и в човешките ни взаимоотношения и така неусетно ставаме по-добри хора.

В забързания свят на 21 век, когато всяка секунда е важна, да отглеждаш домашен любимец е полезно, ценно и ни помага да спрем и да се насладим на момента заедно с любимото си същество.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!