menu
Цистит през лятото
Цистит през лятото
Циститът е неприятно, болезнено заболяване, а през летния период е още по-мъчителен заради жегите.

Можем да се разболеем от цистит през цялата година. По-уязвимият пол е женският, поради чисто анатомични причини - късата уретра. През лятото има няколко причини, поради които сме допълнително предразположени към него. 

Цистит е възпаление на стената на пикочния мехур. Симптомите са болка ниско в корема, парене при уриниране, чести позиви за уриниране. Установяват се отклонения в изследването на урината, най-често се изолира бактерия. Цистит не може да възникне без инфекциозен причинител. Най-често това са бактерии от рода на ентерококите, хламидия трахоматис, гъбички и др. Лекува се с антибиотик. Може да се ползват и помощни средства като хранителни добавки с червена боровинка. 

Заблуда е, че цистит е следствие на настинка. При простуда пикочните пътища се свиват, при което се намалява доставката на антитела. Така спада локалния имунитет и човек става по-уязвим към бактериална инфекция. През пикочните пътища бактериите стигат до пикочния мехур. Ако циститът не се лекува, възможно е инфекцията да стигне и до бъбреците. Простудата е предпоставка, а не причина.

През лятото допълнителна опасност предсталява ходенето на море или басейн. Често във водата има бактерии, а стоенето с мокри бански може да доведе до настинка. Добър съвет е след излизане от водата да се сваля мокрия бански и да се подмени със сух. Трябва да се пазите и от замърсяване с пясък по гениталиите, защото в него също има бактерии. 

Много от полово предаваните инфекции по съседство се предават и на пикочните пътища, така че сексуалната хигиена също е от излючително значение. Веднага след секс е добре да се ходи по малка нужда, както и да се извърши измиване на гениталиите с почистващпродукт.

Ако искате да си спестите цистита, спазвайте лична хигиена като използвате качествени измиващи продукти. При жените е важно да се поддържа добра микрофлора на влагалището, защото възникналите там инферкции бързо могат да преминат в пикочните пътища. Измиването винаги трябва дасе извършва отпред назад, за да не се пренасят към пикочо-половата система бактерии от ануса.

Често когато сменим обичайното си място, например когато отидете на почивка, получаваме запек. Веднага трябва да вземете мерки, защото задържането на отпадни вещества в дебелото черво е добра среда за развитие на болестотворни микроорганизми около уретрата.  Лятото наблягайте на консумацията на плодове и зеленчуц, за да избегнете тези неприятности. Ако това не е достатъчно, временно пийте лаксативи.

Пийте повече вода, тя е най-добрата защита. Честото уриниране прочиства пикочния мехур и пикочните пътища. Никога не се стискайте! Задържането на урина е предпоставка за инфекция. Особено когато е горещо и се потим повече, трябва да пием много вода, защото иначе няма да минава достатъчно урина през тях, за да с чистят от попадналите бактерии.

Циститът е наистина болезнено заболяване. С правилната грижа обаче може да се избегне, а ако все пак се случи, доброто лечение от изключително значение, за да не премине инфекцията нагоре и за да не стане хронична. След лечението е добре да се направи изследване дали урината е стерилна, за да сте сигурни, че сте напълно излекувани.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!