menu
Изчезналите животни
Изчезналите животни
Какво научаваме от животинските видове, които никога няма да видим на живо.

Изчезналите животни

Еволюцията на живота предполага постоянни промени. През милионите години развитие на планетата много видове са изчезнали поради различни причини – промяна в климата, природни катаклизми, злощастни стечения на обстоятелствата. Динозаврите са популярен пример. Те са доминирали Земята в продължение на милиони годни и са изчезнали преди човекът да се появи.

Но освен тях, има и много други животни, чието изчезване от света е до голям степен резултат от развитието на човешката популация и прогресът на цивилизацията ни. Макар сама по себе си това да е плашеща тенденция, не бива да забравяме, че напредвайки като цивилизация, ние се научаваме да разбираме и контролираме средата си все по-успешно и с общи усилия, както и с помощта на съвременните технологии, можем да съчетаем развитието с опазването на природата и животните.

Ето няколко животни, чието изчезване се смята за резултат от човешката дейност:

Птицата додо

Симпатичните птици, обитаващи остров Мавриций в Тихия океан, са открити от мореплаватели през 16 век. Оказали се много вкусни и моряците започнали да ги ловуват активно. Унищожаването на естествената им среда в комбинация с това, довело до пълното им изчезване само след 200 години.

Морска крава на Стелър

Това е морски бозайник, подобен на моржовете, обитаващ северните морета. Достигал до 9 метра и до над 8 тона тегло. Местните племена се изхранвали с животните, а след развитие на корабоплаването в тази зона през 18 и 19 век, популацията намалява критично и изчезва напълно.

Явански тигър

Тази голяма котка е обитавала остров Ява до 70-те годни на 20 век. Хората постепенно унищожили храната на яванските тигри, ловували ги за забавление и разрушили естествените им местообитания, докато популацията напълно изчезнала.

Западен черен носорог

Това е подвид на Африканския черен носорог. Макар и защитен от закона, в продължение на много години е преследван от бракониери и въпреки усилията да се размножава в плен, не сме успели да го спасим. От 2011 г. се счита за изчезнал.

Делфин Байджи

Един от шестте вида речни делфини, обитаващ речната система Яндзъ в Китай. Поради замърсяване на местообитанието му и улавяне в риболовни мрежи, от 2020 г. вече не се среща.

Общото между всички тези животни е, че са разпространени само в малки зони, а популациите им не са особено големи. Тоест, по-лесно е да се унищожат от повечето по-широко разпространени видове.

Често, в стремежа си към прогрес, не успяваме да разберем навреме за щетите, които нанасяме на природата и, че всъщност те засягат и нас. От 16 век насам сме изминали много дълъг път в разбирането си за дивата природа и ролята ни за опазването ѝ. Вече има международни регулации за опазване на видове и техните местообитания, които се спазват все по-стриктно и все повече хора обръщат внимание на заобикалящият ни свят. Може да се каже, че се учим от грешките си.

 

Вероятно никога няма да върнем вече изчезналите видове, но можем да направим много за опазването на съществуващите и резултатите са все по-успешни.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!