menu
Грижата за кожата през лятото
Грижата за кожата през лятото
Лятото е сезонът, през който прекарваме най-много време навън. Трябва ли да се грижим по-специално за кожата си?

През лятото прекарваме повече време навън, тоест по-дълго сме изложени на слънчевите лъчи, а  те са по-силни през този период на годината. Това има своите плюсове, но има и минуси. Слънчевата светлина, например, се отразява добре на имунитета, но ако стоим прекомерно изложени на нея, тя започва да го потиска. Същото може да се каже и за кожата ни. Когато прекалим със слънцето или не полагаме грижи за кожата си, тя страда.

Грижата за кожата трябва да бъде целогодишна, но особено интензивна през лятото. Освен доброто ежедневно почистване, хидратиране и подхранване, трябва да помислим как тя да бъде защитена от слънчевите лъчи.

Има три вида ултравиолетови лъчи - А, В и С. Първите - UV-A проникват дълбоко в кожата и имат отношение към процеса на стареене, както и към рака на кожата. UV-B проникват само в повърхностните слоеве на кожата и затова не са толкова опасни, но все пак причиняват изгаряния. Последните не достигат повърхноста на земята. Слънчезащитните продукти трябва да са с протективен фактор срещу UV-A и UV-B.

Статистиката показва, че случаите на различни видове рак на кожата зачестяват. Дългото излагане на слънце, особено без слънцезащитна грижа, е рисков фактор. Това важи с още по-голяма сила за децата, тъй като при тях защитната функция на кожата е все още в развитие, а и горният слой кожата им е два пъти по-тънък, отколкото при възрастните хора. Най-много трябва да се пазим от изгаряния на кожата.

Използването на слънцезащитни продукти може да ни спести много проблеми. Това не е лукс, а необходимост. Има различна степен степен на защитата при продуктите. Като слаба се определя до 6-ти фактор, умерена до 12-ти фактор, висока до 25-ти фактор, много висока до 50 и 50+ фактор. При ниските фактори защититата е около 93 %, а при най-високите до 97-98 %, тоест разликата не е много голяма.

Продуктите трябва да се нанасят около 30 минути преди излагането на слънце. Съобразете избора на продукт с особеностите на вашата кожа. Нанесете го навсякъде, не пропускайте дори ходилата, ушите, клепачите. За лицето използвайте специален слънцезащитен продукт.

Не бива да си мислите, че ползването на слънцезащитен продукт гарантира 100 % безопасност. Важно е да не прекаляване с времето на излагане на слънце, както и да не излизате в най-горещите часове когато слънцето е най-опасно, тоест между 11 и 15 часа.  Носете шапка и слънчеви очила. Най-уязвими са хората, особено децата, с светла кожа, коса и очи, лунички.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!