menu
Защо се пристрастяваме към пушенето
Защо се пристрастяваме към пушенето
Всички знаем, че цигарите са вредни, но в същото време, повечето пушачи не спират да пушат.

Защо се пристрастяваме към пушенето

Пушенето на цигари с тютюн се разпространява в Европа след откриването на Америка.

Нормално?

През различните периоди и в различните общества пушенето се приемало като нещо естествено. До 20 век обаче никой не се вълнувал какви са ефектите върху човешкото здраве. Дажба тютюн е била задължителна за армиите и корабните екипажи, а тютюнът се ползвал като валута при някои обстоятелства. С напредването на медицината, хората започват да откриват негативните ефекти от вдишването на дим, но големите компании производители на цигари в продължение на няколко десетилетия успяват да убедят обществото, че пушенето дори е полезно.

Съвременното разбиране

Днес това е напълно неприемливо. Заболяванията, вследствие от тютюнопушене са едни от най-разпространените. Имаме неоспорими доказателства за вредното влияние от вдишването на различните вещества в тютюна, а хиляди хора ежегодно се разболяват от рак на белия дроб в резултат на тютюнопушене.

В същото време, милиони хора по света, знаейки фактите, се опитват,  но не успяват да се откажат от цигарите.

Никотинът

Главният виновник е никотинът – активната състава на цигарите, който причинява зависимост. Никотинът защитава растението тютюн от неприятели. Той е невротоксин, а в човешкия мозък се оказва, че успешно може да замести някои невротрансмитери.

Малко неврохимия

Ацетилхолинът е основен невротрансмитер в мозъка. Чрез постъпването в специални места, наречени рецептори, той контролира дейността на множество процеси в мозъка, включително и отделянето на допамин – веществото, което ни кара да изпитваме щастие и удовлетвореност.

Когато пушим,  никотинът измества ацетилхолина в мозъка ни, но е в по-големи количества и предизвиква отделяне на повече допамин. Това стимулира вниманието, концентрацията, паметта и удоволствието. С течение на времето, клетките, изложени на действието му „отварят“ още рецептори, което пък води до нужда от още никотин, а ацетилхолинът намалява.

Не можем да откажем допамина

Всичко, което ни носи удоволствие, води до отделяне на допамин в мозъка ни, както и отделянето на допамин предизвиква удоволствие. Никотинът стимулира този процес постоянно, като постепенно спираме да „чувстваме“ истинско удоволствие, но имаме нужда от отделения допамин, за да сме в обичайното си състояние. Това е добре познато чувство на повечето пушачи –нервност, натрапчиво желание за цигара, усещане, че ни е нужно да си дръпнем, за да се почувстваме нормално.

Но то всъщност е самоизмама, с която мозъкът ни се опитва да ни накара да му дадем нещо, което очаква; нищо повече от навик.

Как се отказват цигарите

Ако не дадем никотин на мозъка, рецепторите, които го чакат, ще останат празни. Няма да се отдели допамин и ще сме нещастни.

Но това е просто механизъм в мозъка, който не произтича от реална нужда. Ако не го захранваме с никотин в продължение на 2-3 дни, самозаблудата ще отмине, просто защото не ни е необходима. Трябва ни само реално желание да се отървем от навика, изясняване на механизма и малко дисциплина.

Всички проучвания показват, че най-лесно се спират цигарите именно така – внезапно и „само“ за три дни.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!