menu
Хомеопатията – плацебо или просто захарни бонбонки
Хомеопатията – плацебо или просто захарни бонбонки
Всички сме падали в капана на добрата реклама.

Хомеопатията – плацебо или просто захарни бонбонки

Въпреки че няма и никога не е имало доказателства за терапевтичното действие на тази псевдонаучна концепция, вече два века след създаването ѝ, хомеопатията продължава да бъде популярна. Дали това се дължи на плацебо ефекта, на магия или на добра реклама?

Възникване

Хомеопатията възниква през 18 век и се базира на схващането, че това, което разболява хората, в малки дози ще ги лекува. За да се постигне малка доза, различни субстанции, предполагаемо причиняващи болест, са били разреждани с вода до степен нито една молекула от веществото да не остане в разтвора. И днес се прилага същият метод, което прави хомеопатичните препарати по същество несъдържащи никаква активна съставка. През 18 и 19 век науката все още не е установила наличието на бактериите и вирусите, основните причинители на болести. През онзи период лечение с вещества, които нямат никаква биологична активност често е позволявало на тялото само да се излекува. „Обикновените“ медикаменти са били с множество странични ефекти.

Днес

С развитието на науката и технологията вече знаем как функционират органите ни, каква е химията в телата ни, изследвали сме голяма част от причинителите на болести и знаем с достатъчна сигурност как да лекуваме заболяванията, както и – което е по-важно – кога да ги лекуваме и кога да оставим тялото само да се справи с обикновената настинка или лек грип. Използването на препарати, чиито претенции се основават на отхвърлени вярвания, не почиващи на факти, звучи необичайно и несъвместимо с науката на 20 и 21 век. Но ето, че хомеопатията се произвежда, рекламира и предлага от едни от най-големите фармацевтични компании в света.

Фактите

Според това, на което ни учи физиката, химията и биологията, водата със захар не лекува нищо. Днес хомеопатията като форма на терапия, подобряваща здравето, е отречена от всички научни институции, включително и с официални становища на съответните органи в ЕС и САЩ. И все пак милиони хора твърдят, че хомеопатията им помага, което в допълнение към добре платените реклами на подобни продукти, играе роля в популяризирането им.

Плацебо

Възможно обяснение е плацебо ефектът. Това е състояние, при което мисълта за подобрение успява да повлияе положително симптомите. Изследвано е достатъчно подробно и знаем, че се проявява във всякакви случаи, дори при животни и малки деца. Плацебо ефектът обаче може да повлияе само симптомите, а често хомеопатия се препоръчва при състояния, с които тялото може да се справи само.  Така „лечението“ се приписва на полумагическите свойства на препарат, не съдържащ нищо.

Този феномен се свързва и с желанието на хората, особено родители, да помогнат, да направят нещо, да не стоят безучастно. В много случаи хората избират хомеопатия, имено защото не съдържа нищо и така лечението ще бъде „по-щадящо“. А реалността е, че заблудата, че се лекува заболяването може да доведе до тежки последици или влошаване на състоянието.

Може да се изкушаваме да се лекуваме със „захарни бонбонки“ защото нямат странични ефекти, но трябва да помним, че нямат и никакви емпирично установени ползи, освен слаб плацебо ефект. Когато решаваме за здравето си, е полезно да сме запознати с всички факти, за да не станем жертва на обикновена реклама. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!