menu
Изобретените традиции
Изобретените традиции
Маркетингът на 20 век е причина за някои от нещата, които днес смятаме за „традиционни“.

Изобретените традиции

Традициите се предават през поколенията, за да запазят духа на общността, спомена за събития или просто защото са добър начин да споделим с близки и приятели положителните си емоции. Традициите са неизменна част от културата на цивилизацията ни и се променят непрекъснато с прогреса и развитието на човечеството. Разбора се, всички традиции са „изобретени“ някога.

С развитието на технологиите за споделяне и маркетинга на 20 век, се оказва, че някои от нещата, които смятаме за традиционни или обичайни, всъщност не са нищо повече от маркетинг. В стремежа си да продават продуктите си и да вземат по-голям пазарен дял, компаниите измислят реклами и провеждат запомнящи се кампании, които слагат началото на някои съвременни „обичаи“.

Дядо Коледа

Образът на добрия старец, облечен в червено и бяло и обикалящ света с шейна, теглена от елени е резултат от изключителна рекламна кампания на Кока-Кола от 1931г. До тогава нямало единен образ на Дядо Коледа, но измисленият от Кока-Кола се наложил и днес е символ на празника по цял свят.

Диамантните годежни пръстени

Размяната на пръстени между влюбени е вековна традиция, но диамантите не са част от нея до около началото на 20 век. В края на 19 век диамантите били много редки. Тогава открили огромни залежи в Африка и компанията Де Биър, която се занимавала с това, трябвало много бързи да разшири пазара, за да не се срине цената. Решението е блестяща рекламна кампания със слоган „Диамантът е завинаги“, която превърнала пръстените с диамант в символ на вечната любов между двама души, а компанията и до днес е сред водещите на пазара на годежни пръстени.

Синьо за момченца, розово за момиченца

Обличането на децата в „съответните“ им спрямо пола цветове е сравнително ново и започва около началото на 20 век. До тогава всички деца са носели  бяло, понеже лесно се почиствало с белина. Когато започнало свързването на пола с цветове, розовото било присъщо за момчетата, тъй като се смятало за по-ярък, „мъжки “цвят, докато синьото било нежно и деликатно, по-присъщо за дамската част на човечеството. Тенденцията се обърнала около средата на 20 век и компаниите масово започнали да предлагат розовото за момичета.

Престижно е да пушиш

Пушенето на пури е популярно още от откриването на тютюна, но до 20 век цигарите не са особено разпространени. Това се променя след развитието на масовото производство. През войните, на войниците са раздавани безплатни цигари, което превърнало пушенето в навик за хиляди хора. За да популяризират продуктите си още, компаниите провеждали агресивни кампании, в които превръщали пушенето в нещо модерно, престижно и даже полезно. Наемали знаменитости и дори лекари, за да рекламират колко хубаво е да се пуши. Комбинацията от това, укриването на вредите за здравето и фактът, че никотинът пристрастява, превърнали един напълно ненужен и вреден продукт до нещо обичайно само след един век.

Маркетингът неизбежно ще създава още нови традиции. Във все по-забързания свят, където се сблъскват различни култури, е ценно да помним, че традициите не са някаква независима от нас културна особеност, а просто нещо, което мнозинството от обществото прави и не винаги причините са исторически. Понякога е целенасочена реклама.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!