menu
Плацебо и ноцебо – начините на мозъка да ни заблуди.
Плацебо и ноцебо – начините на мозъка да ни заблуди.
Убедени сме, че разни екстравагантни рецепти помагат да се излекуваме, но ефектът им може да се окаже просто самозаблуда.

Плацебо и ноцебо – начините на мозъка да ни заблуди.

Когато сте били болни, баба ви давала ли ви е някаква отвара, която мирише лошо и има още по-ужасен вкус? След като я изпиете, болката започва да отшумява, а вие приемате, че баба е магьосница.

Повечето народни билкови рецепти изкискват време и продължително приемане, за да сработят. Същото е валидно и за повечето медикаменти. За да подейства едно болкоуспокоително хапче, то трябва първо да се разтвори в стомаха, после да се абсорбира в червата, след което по кръвта да мине през черния дроб и едва тогава молекулите му достигат до където трябва. За това са необходими около 20-30 минути, но всички страдащи от хронични болки ще ви кажат, че болката започва да отшумява само няколко минути след приемане на лекарството. Това се дължи на т. наречения плацебо ефект.

Плацебо ефектът и медицината

Смята се, че плацебо ефектът се дължи на очакванията на човека за действието на лечението. Ако очаквате, че симптомите ви ще се подобрят, е вероятно това да стане.

В клиничните проучвания на медикаменти се използва този ефект, за да се проследи как реагират хората на реалния продукт, спрямо никакъв такъв.

Ноцебо

Когато пациентите, приемащи един медикамент, са наясно със страничните му ефекти, те често могат да изпитат някои от тях. Това е наречено ноцебо ефект –ако очаквате да ви се замае главата или да ви се гади от някое лекарство, това сигурно ще стане, без да има никаква физиологична предпоставка. Ноцебо ефектът е възможна причина за големият брой докладвани странични ефекти при клиничните проучвания. Хората са добре запознати с ефектите и ги очакват. Това е валидно в еднаква степен и за приемащите плацебо медикаментът – от контролната група. При тях също се докладват странични ефекти. Съществува етичен проблем, касаещ достъпа до информация на тези пациенти. Ако те не са запознати със страничните ефекти, няма да очакват да ги изпитат, но изследователите все пак са длъжни да ги запознаят с рисковете.

Връзката между тялото и умът

Плацебо ефектът се проявява предимно при симптоми, свързани с болка. Поради очакването за облекчаване на болката, мозъкът започва да произвежда ендорфини – естествени болкоуспокоителни.

В недалечното минало, един вид сърдечни операции станали изключително успешни. Пациентите докладвали, че симптомите им, като болка и пристягане в гърдите, изчезват след операцията. По-късно било установено, че част от тези операции изобщо не са извършени. Пациентите са били поставени под упойка и са направени разрези, но не и самата операция. Въпреки това, болката изчезнала. Това е един от неетичните похвати, използвани в медицината, който обаче подсказва, че може би самите операции изобщо не са били необходими.

Не е лечение

Много е важно, че плацебо ефектът само ни заблуждава за отминаването или облекчаването на болката. Той не лекува. Макар умът и тялото ни да имат много начини да се самовъзстановяват, плацебо ефектът е заблуда и в повечето случаи мозъкът ни не може да ни излекува. Затова трябва да сме много внимателни с приложението му и да сме запознати с него.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!