menu
9 странни природни явления
9 странни природни явления
Интригуващи феномени

Вселената наистина е любопитно място, а някои от процесите и явленията, които се случват в нея, са без обяснение. 

 

Нека разгледаме някои доста интересни процеси и явления.

 

Многоцветен сняг

През едно студено утро на 2010 година гражданите на Страропол, Русия се събуждат сред многоцветен сняг, който р покрил улиците им. 

 

Хората гледат с шок цеетния сняг, който краси града. 

 

За тези, които чуват историята за първи път, може да звучи като измислица, но учените, които изследват снега, потвърждават, че е имало снеговалеж, състоящ се от цветни снежинки. Той не е бил токсичен, но експертите предупреждават, че хората не трябва да го поглъщат, тъй като най-вероятно цвета му се дължи на това, че е събирал прах от Африка. 

 

Най-интересното е, че това не е първият път, в който такова явление се получава - през 1912 година пък пада черен сняг в Аляска и Канада. Черният цвят се е получил благодарение на вулканична пепел и камъни, които са били примесени с облаци.

 

Осъзнато сънуване 

 

Някои странни неща се случват в природата, но понякога те касят и нас самите. 

 

Осъзнатото сънуване възниква, когато някой стане наясно, че сънува, докато все още е в състояние на сън. 

 

Въпреки че може да не звучи толкова специално на хартия, представете си безкрайните възможности да можете да имате пълен контрол върху въображението си. Някои хора дори са летели в сънищата си и всички казват, че това е едно от вълнуващите преживявания в живота им. 

 

Луна-дъга 

 

Всички знаят колко е красива дъгата, но какво ще кажете за дъга, която е върху луната? 

 

Така наречените “Moonbows” се създават, когато капчици вода се комбинират с мъгли и биват изложени на светлина от Луната. Така се получава перфектната среда за създаването на дъга. 

 

Тъй като Луната не е толкова ярка, колкото слънцето, лунните дъги са много по-редки, но когато се случат те са впечетляваща гледка.

 

Огнено торнадо

 

Комбинация от пожар и торнадо бедствията може да звучи като нещо от научната фантастика. 

 

И все пак, такова странно явление се случва. Това става, когато торнадо се среща с горски пожар или.

 

След като огнено торнадо възникне, то може да продължи доста дълго като време, причинявайки голяма степен на опустошение.

 

Огнените торнада се състоят от завихрени вихри, породени от топлината на съществуващ огън. Въртящата се гореща маса добива собствен живот, тъй като вкарва горещи газове и се превръща в завихряща се колона, тръба или фуния от пламък. Огненото торнадо може да запали всичко до което се докосне, а също така да хвърли горящите предмети настрани, разпространявайки огъня много по-далеч. 

 

Макар и да се случва рядко, явлението трябва да стане по-известно, за да могат последствията от него да се предотвратят.  

 

Светкавици с форма на кълбо

 

Такъв вид светкавица не прилича на обикновена мълния. Вместо това, тя е под формата на светеща сфера, която се движи хоризонтално във въздуха. 

 

Тази светкавица може да варира по размер от такъв на грахово зърно до такъв на голям автобус.

 

Все още не са били формирани теории относно защо такива светкавици съществуват, въпреки че около пет процента от общото население на света ги е видяло в определен момент. 

 

Aurora borealis

 

Безспорно едно от най-красивите събития, които се случват в нашия свят, Aurora Borealis, известено още като Северното сияние, е уникално явление и е изумило много хора, откакто е открит за първи път. 

 

Много по-лесно е да се взираш в феномена и да се наслаждаваш на красотата му, отколкото да разбереш защо точно се случва. 

 

Ето „краткото“ обяснение: слънцето иьлъчва високоенергийни заредени частици, които пътуват в космоса със скорост от 300 до 1200 километра в секунда. Облакът от такива частици се нарича плазма. Потокът от плазма, идващ от слънцето, е известен като слънчевия вятър. Тъй като слънчевият вятър взаимодейства с магнитното поле на Земята, някои от частиците следват магнитите сили и навлизат в йоносферата, участъка от земната атмосфера, който се простира на около 60 до 600 километра над земната повърхност. Когато частиците се сблъскат с газовете в йоносферата, те започват да светят, произвеждайки гледката, което познаваме като Северното сияние, 

 

Зелени приблясъци на Слънцето 

 

Понякога, когато Слънцето залязва или изгрява, горният му край изглежда ярко зелен.

 

Трудно е да се наблюдава, като човек обикновено трябва да гледа от далече, а атмосферните условия трябва да са почти перфектни, като няма никакви облаци на хоризонта. 

 

Това явление се нарича зелен проблясък и може да продължи до шест секунди. То се причинява от определено 

 

Taos Hum 

 

Тaos Hum е нискочестотен шум, който се среща в Таос, Ню Мексико Mexico. Подобни шумове като Taos Hum са били докладвани по целия свят и са били приписвани на шум, причинен от машини или други неща, свързани с промишлеността. 

 

Нещото, което прави шума на Таос толкова специален, е, че никой никога не е намерил източника му, а още по-интересното е, че той често се усилва и се чува много по-силно в сградите на града. 

 

Също така, той може да се чува само от около 2 процента от населението. 

 

Светеща вода в Индийския океан

 

В някои части на Индийския океан, когато нощта е много тъмна, е възможно да се види как водата придобива брилянтен синкав цвят, почти сякаш вътре има някаква свръхестествена светлина.

 

Феноменът е толкова интензивен, че може да се види дори от Международната космическа станция. Учените смятат, че това сияние може би е причинено от биолуминесцентни бактерии, които излъчвар светлина при определени условия; но няма категорични доказателства, които да го докажат.

 

Въпреки факта, че все още не можем да обясним какво точно се случва, за да накара океана да изглежда по този начин, милиони туристи се опитват да успеят да оцелят нощ, когато да могат да се къпят в океана по време на този феномен.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!