menu
Емпатията – необходимост или изключение
Емпатията – необходимост или изключение
Обичайно, но много съществено човешко качество.

Емпатията – необходимост или изключение

В светът, в който се опитваме да запазим себе си, да бъдем себе си или да открием себе си, често пропускаме да обърнем внимание на другите, а това може да попречи на личностното ни развитие, на връзките ни, дори на кариерата ни.

Емпатия и съчувствие

Емпатията е способността да изпиташ като свои чувствата на другите хора, да разбереш какво ги мотивира и какво ги притеснява. Чрез емпатията ние научаваме повече за хората около нас и успяваме да балансираме комуникацията си. Съчувствието е способността да изпитваме притеснения за другите и да им желаем щастие, но само чрез емпатията сме способни да споделим начина, по който другите възприемат света. Това е естествена способност, която започва да се развива в ранна възраст и продължаваме да я учим цял живот.

Кооперация и оцеляване

Да разбереш как се чувства другият човек и да изпиташ неговите емоции като свои се е очертало като много полезно качество през хилядите години еволюция. От началото на цивилизацията най-успешни са били тези от нас, които са можели най-лесно да се сработват с другите. А е по-лесно да разбереш как да постъпваш с другите, ако си способен да вникнеш в техните емоции. От друга страна, тези, които могат да разберат теб, също по-лесно ти стават приятели.

Повечето емоции, които изпитваме, както и действията към които ни тласкат си приличат при всички хора, но се различават според индивидуалните особености на човек и именно емпатията е това, което може да ги разграничи и определи. Емпатията е от първостепенна важност за всичките ни връзки, не само романтичните.

Прекалена емпатия?

Разбирането и възприемането на чуждите чувства има и своите негативни страни. Прекаленото фокусиране върху чуждите нужди, може да доведе до пренебрегване на нашите собствени или да ни отчужди от самите себе си. Хората, работещи в социалната или медицинската сфера обикновено са силно емпатични личности и при някои от тях това може да доведе до депресия, прегаряне или да притъпи усещанията им за собствените емоции.

В 21 век

Има данни, че днес емпатията сред хората намалява. Това може да е резултат от забързаното ни ежедневие, промяната в комуникациите или да е случайност, но при всички положения е притеснително. Лисата на емпатия би влошила значително отношенията между хората, тъй като все по-малко ще се опитваме да ги разбираме и да вникваме в причините за постъпките им.

Парадоксално е, че във време, в което имаме най-голяма възможност да комуникираме с най-много хора, различни от нас, ние губим способността си да ги разбираме.

Добрата новина е, че това е дълбоко вкоренено качество и едва ли някога можем да го изгубим напълно. Изследванията показват, че можем да „тренираме“ емпатията си като често общуваме с хора, различни от нас или четем романи, където можем да вникнем в мотивите на други, макар и измислени личности.

Емпатията е сред фундаменталните способности на човек, а нейните проявления са навсякъде – езикът, изкуството, литературата, рекламата са все израз на човешкия стремеж да вникне в умовете на другите.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!