menu
Четири стратегии за контрол над емоциите
Четири стратегии за контрол над емоциите
Справяте ли се с емоциите си?

Четири стратегии за контрол над емоциите

Когато изпитаме силни емоции, особено негативни такива, първата ни реакция е да ги игнорираме, потиснем или избягаме от тях. Така ние всъщност пренебрегваме съобщението, което емоциите ни носят. Тъй като не можем просто да „изключим“ емоцията, започваме и да се чувстваме виновни. А емоциите ни са естествена реакция на събития и ситуации, която може да ни помогне да осмислим случващото се. Психолозите обсъждат много и различни начини да поставим емоциите си под контрол, без да ги игнорираме. Ето четири от тях.

Обърнете внимание на възникването на емоцията

Често се опитваме да потиснем гнева или усещането за тревожност, което ни разсейва от информацията, която тези емоции ни носят. Силните емоции могат да имат физическо проявление – ускорен пулс, учестено дишане, усещане за прилив на адреналин. Обърнете внимание на това, защото то е важно. Помислете кое ви кара да изпитате точно тази емоция и приемете, че тя е там. Позволете си да прекарате известно време чувствайки каквото чувствате, без да го мислите за грешно или вредно.

Проявете съчувствие към себе си

Не се сърдете на себе си, че изпитвате силни емоции. Ние не предизвикваме емоциите си, те са реакция и начин за взаимодействие с околната среда. Не се сърдете на себе си, че се чувствате зле от някакво събитие или случка. Бъдете си приятел и вместо да се обвинявате за реакцията си, проявете емпатия, кажете си, че макар и да не сте го искали, това се е случило. „Говорете“ със себе си по-често и си разрешете да изживеете емоцията. Комуникацията със себе си е част от начинът, по който възприемаме емоциите си и е необходима, за да можем да ги оценим.

Връзката с важните неща

Емоционалните реакции ни помагат да разберем кое е важно за нас и кое смятаме за ценно в живота си, тоест към кое бихме се стремили занапред. В ситуация, която провокира силни емоции, се опитайте да погледнете през призмата на приоритетите си. Дали човекът, който ви кара да се чувствате по този начин наистина е толкова важен за вас? Дали искате да влагате усилия в конкретното нещо, или предпочитате да се отдръпнете, да се презаредите и да насочите енергията си към други неща? Силните емоции могат да бъдат своеобразен компас, ако обърнем внимание на начина, по който се свързват с различните елементи от живота ни.

Използвайте опита си

Трябва ли винаги да се оставяме на емоциите си, само защото няма какво да направим? Не, разбира се! Всеки от нас е преминал през ситуации, в които се е справил с неконтролируемите си емоции. Дали ще дишате дълбоко, ще борите до десет, ще прекарате няколко часа сами със себе си, или ще напишете гневно писмо, което никога няма да изпратите, вашият собствен опит ще ви подскаже кое би било успешна стратегия, за по-лесно преодоляване на емоциите.

Емоциите са важни, както за доброто ни психологическо състояние, така и за комуникацията с другите. Нормално е понякога да не можем да ги контролираме, но е важно да бъдем гъвкави в начините, по  които ги оценяваме и да не допускаме те да се превръщат в бреме, опитвайки се да ги избегнем.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!