menu
5 прости начина да управляваме времето си
5 прости начина да управляваме времето си
Винаги разполагаме с едно и също време, но понякога то стига, а друг път – не. Защо е така и как да управляваме времето си по-ефективно.

5 прости начина да управляваме времето си

Започваме деня си изпълнени с желание да сме продуктивни, но изведнъж се оказва, че не сме свършили нищо от планираното, а междувременно са се натрупали още няколко задачи.

Независимо дали работим на пълен работен ден, учим, или имаме гъвкав график, управлението на времето, така че да изпълняваме задачите си, е ключово умение, за да водим пълноценен живот.

Ето 5 прости начина, които ще ни помогнат да управляваме деня си по-успешно.

Планирайте винаги

Често пропускаме да планираме задачите си за деня или седмицата. Така нямаме добра представа какво трябва да свършим и често поемаме ангажименти, които не можем да изпълним. Това води до допълнително напрежение и компромисни решения. Ако имаме план за деня, ще можем навреме да откажем ангажимент, който знаем, че не можем да изпълним и ще избегнем излишния стрес.

Почивайте редовно

Да, за да сме пълноценни, трябва да си почиваме. Това не значи да прекараме деня на дивана, макар че понякога и от това има полза. Малки почивки по 10-15 минути през деня, в които да преосмислим извършеното и да планираме следващото, ни помагат да сме много по-продуктивни и ефективни. Може да ги съчетаем с кафе, хапване или просто разговор с приятел. Важно е да си дадем глътка въздух от работата.

Не отлагайте за утре

Отлагането на задачи е нож с две остриета. Може да ни освободи време за да свършим останалото, но все някога ще трябва да се върнем към изоставената задача – най-често когато нямаме вече опцията да я отлагаме. Затова е по-добре да отделим още малко време днес, или дори да свършим само част, но да я отметнем в списъка като „започната“.

Ограничавайте социалните мрежи

Социалните мрежи отнемат часове от времето ни независимо дали скролваме безсмислено или следим любими страници с ценна информация. Изход от този „капан“, ако нямате достатъчно дисциплина, а нека си признаем – повечето от нас нямаме – са приложенията за следете на времето, които автоматично заключват социалните мрежи. Е, пак трябва дисциплина, но когато видиш, че си прекарал 4 часа в гледане на забавни видеа, е по-лесно да избереш да се фокусираш върху нещо полезно.

Наспивайте се днес

Да, точно така. Спането по 8 часа на денонощие, за предпочитане между 11 и 7 е най-доброто, което можем да направим, за да сме продуктивни.

Когато сме отпочинали и с ясно съзнание, е по-лесно да свършим задачите за деня, малките почивки са по-пълноценни, а отказът от висене в социалните мрежи – много по-лесен. Освен това, добре отпочиналият ум работи по-бързо и ще успеем да свършим много повече работа, което ще ни даде време да обърнем допълнително внимание на себе си и семейството си. А чувството, че сме си изпълнили задачите навреме си е чисто щастие.

Управлението на времето изисква малко практика, но все от някъде трябва да се започне. Денят е еднакво дълъг за всички. От нас зависи как го ползваме.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!