menu
Моралът и ние
Моралът и ние
Как и защо знаем кога нещо е морално?

Моралът и ние

Цивилизацията се движи напред, а заедно с нея се променят и обществените порядки. Дори и днес, в силно свързания 21 век, моралните измерения в различните култури  се различават и сблъскват. Моралът е това, което определя правилно и грешно поведение, дава ни посока, в която да разположим себе си, стремежите и целите си и е във връзка със считани за положително качества, като честност, лоялност, искреност. Моралът отразява съвременните порядки в дадено общество, както и помага те да бъдат дефинирани и развивани.

Концепцията за морал

Колкото и невероятно да звучи, моралът не е измислен от цивилизацията, а я предхожда и играе роля за възникването ѝ. Днес знаем, че още преди 400 хиляди години, на предците ни им се наложило да усвоят някои типове социално поведение, за да оцелеят. Това е времето, в което за първи път предшествениците на Хомо Сапиенс започват да се обединяват, за да извършат по-добре дадена работа. Еволюцията се е погрижила да селектира тези от тях, които се справят най-добре с тази задача, а това зависело от поведението на индивидите спрямо другите. Напредвайки в развитието си, предците ни формирали все по-големи групи, където всеки си имал задължения и възниква такова социалното поведение, което може да оцени и избере реакция или действие, които помагат на кооперирането с другите.

Съвременна концепция

Съвременният морал израства на основата на хуманизма и общочовешките ценности на Ренесанса, като свобода, равенство, честност, вярност. Но човешкото поведение, както и неговите „измерители“ търпят развитие, понякога неочаквано бързо. Вероятно всеки от нас може да оцени дадено поведение като морално или неморално. Ако обаче се пренесем 100-200 години назад във времето ще се изненадаме. А ако доведем някого от този период в 21 век, можем да очакваме същото.

Неморално в миналото

Днес считаме за нормално дамите да носят панталони и къси поли и да показват малко повече „кожа“. В миналото това е било недопустима практика и порядъчните дами са се обличали консервативно и направо скучно. Разводите също са били нещо нечувано, повод за срам, а на места и забранени. До средата на 20 век хомосексуалността е считана за неморална. В зората на автомобилите, се е смятало, че високата скорост ще предизвика телесни увреждания и не е било възпитано да се шофира бързо.

Неморално днес

Ако обърнем внимание на някои практики от миналото, ще си дадем сметка каква огромна роля за развитото ни има моралът. До 19 век робството е било нещо нормално, макар и отиващо си от света. Расизмът, като концепция, поставяща дадена група хора на по-ниско ниво от друга група, е била легитимна част от културата. Жестокостта към животни за атракция или медицински експерименти също е била добре приемана и никой не я е считал за неправилно поведение. Детският труд е бил разпространен и обичаен – в първите фабрики са работели 10-12 годишни деца по 10-12 часа на ден.

Моралът е фундаментална характеристика на всяко общество. Само ако го разглеждаме в процес на развитие, ще можем да си обясним разликите в поколенията, а и разликите между отделните култури.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!