menu
Топ интригуващи факти за котките
Топ интригуващи факти за котките
Научете повече за мъркащите създания

 

Мислите, че знаете всичко за котките?  

 

Преди няколко дена разгледахме някои много интересни факти за кучетата и сме сигурни, че те са учудили доста от вас. 

 

Нека да видим дали пък любителите на котки са запознати с някои не много известни факти за котките.

 

Вижте ги в този списък!

 

Те прекарват по-голямата част от будните си часове на деня в грижа за козината си

 

Котките прекарват повече от половината от дните си в грижа за козината си, но не е редно да приписвате това поведение на суетата им. Близенето на козината им им помага да се охладят, подпомага притока на кръв в телата им и разпределя естествени масла по дължината на козината им. Също така се смята, че тяхната слюнка съдържа ензими, които служат като естествен антибиотик за рани.  

 

 Зрението им е почти като суперсила

 

„Периферното зрение на котката обхваща 200 градуса, което е с 20 процента повече от обхвата на човешкото“, казва Джаксън Галакси, експерт по домашни любимци и водещ на My Cat From Hell на Animal Planet.  

 

След като котките идентифицират потенциална плячка, всичките им визуални умения излизат на преден план. Въпреки че не могат да виждат много добре на големи разстояния, това е така, защото просто не им е необходимо. Котката разчита на абсолютната си точност, а обсега й на улов, е на около 20 фута.  

 

Също така, нощното им виждане е много добро и те могат да ловуват в пълна тъмнина със същата точност, с която го правят през деня. А ние имаме проблеми да намерим пътя си до банята през нощта!

 

Но всъщност котките са далекогледи

 

Това означава, че им е трудно да фокусират обекти, които са непосредствено пред тях. 

 

Зрението им в близък план обхваща само около 20 процента от обсега на човешкото зрение. Котките също така имат сляпо петно ​​точно пред лицето си, поради което вашето коте мож постоянно пропуска лакомството, което поставяте точно под носа му.

 

Котките биха се класирали за Олимпиадата

 

Ако някога сте виждали котка да бяга, знаете, че е супер бърза.  Но ето един котешки факт, направо достоен за златен медал: котките достигат максимална скорост от около 30 мили в час, което означава, че биха могли да надбягат Юсейн Болт в състезание за 200-метровото бягане.  И това е без кондициониране или специална подготовка!

 

Котките са доста добри актьори

 

 „Котките са опитни ловци и вярвате или не, са страхотни имитатори“, казва Джесика Уотсън, експерт по домашни любимци и ръководител на екипа на отдела за котки в приюта Best Friends Animal Society.  „Може би сте виждали видеоклипове на котки, които сякаш лаят или казват „не“ или „здравей“. Това е просто защото имитират звуци около тях.

 

Котките използват тази си способност и за да си помогнат при лов на птици. Котките могат да издават звуци все едно чуруликат, за да имитират викове на птици, за примамят плячката си и да й се нахвърлят.

 

Цветът на котката

 

 Казват, че не трябва да съдите за книгата по корицата й, но може би да успеете да направите това с котка.  

 

„Котките с по-наситен цвят на козината – като с разцветка тип “костенурка” обикновено имат по-предизвикателни характери“, казва Джес Тримбъл, ветеринарен лекар с Fuzzy Pet Health в Сан Франциско.  

 

Проучване, публикувано в Journal of Applied Animal Welfare Science, анкетира собствениците на домашни любимци относно типичното поведение на техните котки и установи, че котките с шарка на калико и черупка на костенурка имат по-високи нива на агресия от други котки. 

 

А оранжевата козина пък може да разкрие политически стремеж?

Шегуваме се, но е факт, че оранжевата котка Стъбс е станала кмет на малък град от Аляска, наречен Talkeetna и е заемала тази длъжност цели 20 години! 

 

“Речникът” им се състои от над 100 различни звука. 

 

Някои хора може да мислят, че котките са доста тихи животни, с изключение на случайни мяукания, или звуци на мъркане или съскане, но в действителност котките имат доста богат речник. 

 

„Котките могат да издадат повече от 100 звука, вариращи от мяукане до ръмжене” казва експерт на име Маркъс Зискин. 

 

“Котките също могат да си създадат цял „език“, за да общуват със собствениците си” отбелязва Зискин. Една котка може да разработи поредица от различни звуци, които са уникални и запазени точно за собственика й. 

 

Това е подобно на това как кучетата могат да се научат на различни командни думи въз основа на това кой е техният треньор.

 

Сърцето на котката бие почти два пъти по-бързо от човешкото

 

Това означава, че то прави от 140 до 220 удара в минута. Но не се тревожете, ако сърдечната честота на котето ви е в горния край на този диапазон, когато то е в кабинета на ветеринарния си лекар. Котките обикновено не обичат посещения на ветеринар, така че сърцата им са склонни да бият по-бързо там.

 

Котките имат по-малко вкусови рецептори, отколкото хората. 

 

Ето още един забавен факт на котката: котетата имат само 470 вкусови рецептори, което е доста по-малко в сравнение с хората, които имат 10 000 и дори кучета, които имат 1 700. 

 

„Тъй като котките са стриктно месоядни животни (което означава, че трябва да ядат месо, за да оцелеят и че имат трудно усвояване на растителни храни), те не се нуждаят от толкова вкусови рецептори, колкото тревопасните и всеядните, тъй като диетата им не е толкова разнообразна“, казва експертът Зискин. „От друга страна, растителноядните животни  се нуждаят от повече вкусови рецептори, за да могат да разграничат токсичните от полезните растения.“ 

 

“Но интересен факт е, че въпреки че са стриктни месоядни животни, много котки също обичат да ядат и пъпеш“, казва Зискин. „Основната причина за това е, че много от аминокиселините в месото също са и в пъпеша. И така, на котките, той им мирише на месо!"

 

Повечето котки са с непоносимост към лактоза

 

Въпреки че ще се нахвърлят веднага на мляко, много от котките не могат да усвояват лактозата, след като са отбити от майка си. Вместо това тя ферментира в стомаха им и им причинява неприятни болки в корема, стомашни спазми и дори и може да им причини диария или повръщане. 

 

Така че по-добре не давайте мляко на вашето коте, защото е много вероятно на него да не му понасят млечни продукти. 

 

Котките също не трябва да ядат сурова риб

 

Това е още един „деликатес“, който не е добър за котките. 

 

Опасността от яденето на сурова риба от котките е подобна на тази за хората: несготвената риба може да съдържа бактерии и да причини хранително отравяне. 

 

Също така, има и ензим в суровата риба, който унищожава тиамина, който е основен витамин от група В. Това може да доведе до неврологични проблеми. 

 

Така за вашата котка може парме риба тон, да е чудесно лакомство, но то може да бъде много вредно за здравето й. 

 

Като говорим за този вид риба, котките всъщност могат да се пристрастят към силния вкус и аромат на риба тон и в крайна сметка да откажат да ядат нещо друго. Това в крайна сметка страдат ще доведе до тяхното недохранване, тъй като диета от само риба тон не съдържа всички хранителни вещества, от които котката се нуждае. 

 

Kотките вероятно мразят музиката 

 

С техния уникален слух може би бихте си помислили, че котките се радват на музика. 

 

Тялото на вашата котка е направено за побиране в малки пространства 

 

Котките имат свободно плаващи ключици, което означава, че ключиците им всъщност не са прикрепени към нищо. Този физиологичен факт им позволява да могат да се поберат в отвори, малки колкото главите им. 

 

Но въпреки това котките не обичат да бъдат затворени в тесни пространства.

 

Една котка е живяла до 38 години 

 

Котка на име Crème Puff държи световния рекорд на Гинес за най-старата котка, която някога е живяла. Родена през 1967 г., котката е изживяла три дни от 38-ата си година, когато е починалапрез 2005 г. 

 

Собственикът й  Джейк Пери също е бил собственик и на предишната най-стара котка, която пък е починала на възраст от 34 години.

 

Имат повече мустаци, отколкото вероятно си мислите

 

Една от определящите характеристики на котката са дългите й мустаци, разположени на двете й “бузи”. Но котките имат мустаци и на горната си устна, брадичката, над очите, на гърба, на краката и на гърба си. Те им носят информация за околния свят, тъй като вибрират ако докоснат някой предмет или ако има промяна във въздушния поток около котката. Мустаците изпращат сигнали към нервната система на котката, които й помагат да определи размерът, формата и скоростта на всичко, което е около тях.

 

Рагдол е най-популярната порода котки 

 

Според проучване, проведено миналата година от Асоциацията на котешките фенове, рагдол е най-популярната порода котки. Меката козина и огромните очи в съчетание с добрия нрав на тази порода могат да обяснят широката й популярност.

 

Следващата най-популярна порода е британската късокосместа. 

 

Котките имат по-малко пръсти на задните си лапи

 

Някога забелязвали ли сте това на вашето коте? Типичната котка има по пет пръста на всяка предна лапа и само четири пръста на всяка задна. 

 

Но котките (също като хората) понякога се раждат с допълнителни пръсти. Котката с най-много пръсти е имала 28 - и всъщност е имало две котки с такава уникална черта!

 

Котките са домашни любимци от почти 10 000 години 

 

През 2004 г., френски археолози откриха 9 500-годишен гроб на котки в Кипър. 

 

Находката нанесе огромен удар на преобладаващото схващане, че  египтяните първо са опитомили котката, тъй като тя предшества древен Египет с повече от 4000 години.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!