menu
Топ компании с най-високи приходи през 2022 г.
Топ компании с най-високи приходи през 2022 г.
Кои ли са лидерите в световната икономика?

 

В тази статия ще разгледаме годишните приходи, генерирани от едни от най-успешните компании.

 

Тези приходи са съществен фактор за определяне на тяхната стойност и инвестиционен потенциал. 

 

По време на пандемията някои от най-големите компании в света растяха, докато други се свиваха. Global Finance решава да предостави по-цялостна картина на глобалните корпоративни голиати след пандемията и затова анализира различните данни на най-големите компании.

 

Тук ще разгледаме резултатите: 

 

Apple все още ли е пред останалите от бранша си? Или Microsoft или Google успяха да го надвият? 

 

Може би пък Тесла вече е пред всички?

 

 А какво да кажем за Amazon и Facebook (или вече Мета)? Тези гиганти са в напрегната надпревара за титлата на най-ценната публично търгувана компания от доста време. 

 

Годишният списък Global 500 на Fortune предоставя поглед върху най-важните тенденции на световните пазари.

 

Списъкът Global 500 класира най-добрите компании в света по приходи вместо по акционна стойност, за да определи кои са наистина най-влиятелните. Той не се базира на размер на стойността на акциите на компаниите, защото те много варират, под влияние на световни геополитически тенденции. 

 

Затова и настоящият ни списък на компаниите с най-висок приход се различава от този на компаниите с най-ценните акции в света.

 

Като цяло, за тези топ компании 2021 г. се е оказала много добра година. Това развитие е добро, предвид много лошата 2020 г., когато общите приходи на 500-те най-големи фирми паднаха с 4,8% до 31,7 трилиона долара, като виновникът, разбира се, беше Covid-19. 

 

Общите продажби обаче са нараснали до 37,8 трилиона долара през 2021 г., което е увеличение от 19% и най-високият годишен темп на растеж в историята на класацията. 

 

Докладът също така илюстрира, че въпреки предизвикателствата, пред които е изправена китайската икономика в момента тя не е изгубила много от силата на нейните индустрии. Броят на китайските компании се покачва или остава същият всяка година от стартирането на класацията преди две десетилетия, като в списъка от тази година влизат рекордните 351 китайски фирми (включвайки и тези от Хонконг), което е с 1 повече от миналата година. 

 

Междувременно, САЩ са с най-голям брой на предприятия, като могат да се похвалят с общо 595 от тях. 


Други държави като Япония (195), Южна Корея (65), Канада (58), Обединеното кралство (57), Индия (55), Франция (54), Хонконг (54) и Германия (52)  също са част от списъка с държавите с най-много предприятия. 

 

Интересно е да се забележи, че всички компании от първите 50 места на списъка, с изключение на една, имат годишни приходи от над 140 милиарда щатски долара, което са значителни приходи. 

 

Трябва също и да се отбележи, че списъкът може да е непълен, тъй като не всички компании разкриват много информация пред обществеността.

 

А ето го й списъка:

 

Walmart

Walmart е най-голямата верига за магазини за търговия на дребно, която предлага стоки на по-ниски цени от средните в Съединените щати и Канада. 

 

Основана е от Сам Уолтън и е със седалище в Бентънвил в северозападната част на щата Арканзас.

 

Интересното е, че Walmart досега не е успял да създаде ефективна система за доставка, като тази на Amazon например.

 

Въпреки това, понякога компанията дава живот на оригинални идеи. Например, една идея беше клиенти на магазините да доставят стоки на своите съседи, за да получат отстъпки. Тази идея се осъществи през 2013 г.

 

Въпреки мястото си в класацията Walmart има своите недостатъци, сред които проблеми с разрастването си извън САЩ, конкурентната битка с Amazon, и честата критика от страна на клиентите.

 

Тези проблеми обаче далеч не са критични, като се има предвид нивото на капитализация на компанията Walmart и международното й влияние.

 

Според много анализатори експерти Walmart може да се „срути“ само под „собственото си тегло“, поради гигантския си размер. Никой не знае дали гигантът със своята архаична организация и работен процес ще

може бързо да се адаптира към бързо променящия се пазар, където компаниите трябва да са готови 24/7 да коригират стратегиите и политиките си. 

 

Amazon 

 

Започнала като проста платформа за онлайн пазаруване за продажба на книги през 1994 г., Amazon се превърна в една от най-големите компании в света по приходи, пазарна капитализация и дори брой служители.

 

Днес тази американска компания за търговия на дребно предлага широка гама от стоки и услуги. Компанията също така произвежда електроника, включително електронните четци Kindle, таблетите Amazon Fire и интелигентния високоговорител Echo. 

 

Това е и втората по големина платформа за стрийминг в света. В стремежа си да победи Netflix, Amazon закупи известното филмово студио Metro-Goldwyn-Mayer.

 

Глобалната пандемия засегна целия свят, но всъщност за някои компании ситуацията се промени към по-добро: през юли 2020 г. пазарната стойност на Amazon достигна $1 трилион и с нарастващата честота на онлайн пазаруването приходите на компанията се увеличават още повече.

 

Amazon заема място в нашия списък с компании с най-добри приходи и изглежда, че може би е на път да бъде номер 1 в него. 

 

Компанията е създадена от Джеф Безос и е със седалище в Сиатъл, Вашингтон.

 

Sinopec 

 

China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec Group) е една от най-мощните китайски държавни компании и една от най-големите компании в света по приходи.

 

Sinopeс е създадена през юли 1998 г. след реорганизацията на държавната China Petroleum & Chemical Corporation, която работи от 1983 г. 

 

Sinopec се занимава с проучване и разработване на петролни и газови находища, както и с преработка и продажба на нефт и газ и техните производни продукти.

 

Интересното е, че Chén Tónghǎi, който е президент на компанията от 2003 до 2007 г., беше осъден за подкуп с най-страшното наказание – смърт през 2009 г.

 

А през януари 2017 г. бившият шеф на China Sinopec Group Уанг Тиенпу пък беше осъден на 15,5 години лишаване от свобода, отново за подкуп.

 

State Grid Corporation of China 

 

State Grid Corporation of China е китайска компания за електропреносни мрежи и е най-голямата в света в индустрията. 

 

Заема и място в списъка на компаниите с най-високи приходи в света.

 

Мрежата е създадена през 2002 г. с указ на Държавния съвет на Китайската народна република като част от триетапна реформа на енергийния сектор на страната, която започва през 1986г. Реформата разделя предишната Държавна енергийна корпорация на Китай в две мрежови компании, запазвайки предишната държавна електроенергийна система.

 

 В днешно време State Grid притежава и управлява пет регионални мрежови компании и 24 електроенергийни компании.

 

<

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!