menu
Как да изберете трайни мебели за вътрешен двор за всички сезони?
Как да изберете трайни мебели за вътрешен двор за всички сезони?
Искате да обзаведете градината си, за да й се радвате през всички сезони? Ето как да направите най-добрия избор.

Каквото и да правите по градината, все не е достатъчно. Тази мъдрост продължава да битува сред хората, но вътрешните дворове отдавна не са просто място за отглеждане на вкусни плодове и зеленчуци. Да, нищо не може да се сравни с удоволствието сам да отгледаш храната си, но днешните градини са много повече от това. Място за почивка или събирания с приятели, за игра или четене, за спасение от летните жеги или даже за работа - съвременните тенденции в дизайна настояват, че в една градина трябва да има кът за всичко.

Зеленият оазис на дома може и трябва да е функционален. Може да използвате оптимално пространството с хамаци и люлки, шатри и пейки за сядане, осветление по клоните на дърветата и оградите, вертикални системи за отглеждане на билки и листни зеленчуци, мини езерца, огнища и какво ли още не. И ако има един задължителен елемент за преустройството на градината в пълноценно пространство, любимо на цялото семейство, то това определено са трайните градински мебели. Те ще ви донесат комфорта и радостта от това да бъдете заедно с любимите си хора.

Как обаче да изберете най-подходящото градинско обзавеждане? Навярно имате идеи какви мебели ще се вместят в наличното зелено пространство, но тези съвети със сигурност ще ви бъдат от полза.

 

Кафяви мебели от техноратан, снимка: Gardenway.bg

Да започнем от материалите - метал, дърво или техноратан?

Независимо дали притежавате скромен двор или обширна зелена площ, първата стъпка е да изберете мебели от устойчиви материали. Най-предпочитани са металът, основно желязо и алуминий, пластмасата и дървото, включително моделите от ратан.

Металът е изключително устойчив на влага, слънце, дъжд и сняг, а и позволява прекрасни дизайни с множество орнаменти. Столове и маса, например с извити крака и стъклена горна част, ще създадат лукс и естетика в градина, а и ще ви служат дълги години. Минусът на метала е, че труден за преместване, а и корозира. Този проблем липсва при пластмасовите мебели, които обаче могат да избелеят и да се счупят, ако не са постоянно изложени на сянка.

Метални мебели за трапезария, снимка: gardenway.bg

Така градинското обзавеждане от дърво се очертава като златната среда, особено ако добавите меки и цветни възглавници по столовете и дивана. Недостатъкът на дървото е, че изисква внимателна поддръжка и не може да го ползвате през всички сезони. Материалът ще се напука и ще потъмнее, ако го забравите под снега, защото абсорбира водата Затова най-търсените артикули от дърво са сгъваемите столове и маси, които са компактни и са чудесни за по-малки дворни пространства. И тук стигаме до иновациите.

 

Дървени градински мебели, снимка: gardenway.bg

Техноратан - решението на всички потребности

Един от най-хитовите материали за външно обзавеждане е техноратанът. Това е синтетичната и подобрена версия на естествения ратан, като за плетката се използват нишки от полиетилен или полиуретан. Този материал е създаден, за да може да издържа на открито през цялата година - със защита срещу UV лъчите, водата и корозията, а също така е доста лек. Няма нужда да го лакирате, полирате или чистите със специални препарати.

Тенденциите при комплектите включват разнообразие от места за сядане - дивани, канапета и кресла с включена мека мебел. Най-различни комплекти, а и не само, може да разгледате на https://gardenway.bg/gradinski-mebeli. Именно този вариант от техноратан е предпочитан за големи семейства или за феновете на градинските барбекюта и събирания. 

Сиви градински мебели в техноратан, снимка: gardenway

Цветовете - за градина с характер и стил

След като изберете вида и материала, вземете предвид цветовете и стила на градинските мебели. За повече уют изберете тъмни или земни цветове, като кафяво, червено или зелено, особено ако пространството ви е малко. Добавете ярки и пъстри възглавници за по-свежо настроение.

В големите градини най-добре ще стоят светли и пастелни цветове или комбинации от тях с тъмни краски, например бежово и черно, синьо и сиво, жълто и лилаво. Черните мебели пък се свързват с лукс и модерна естетика. Разбира се, добре е да ги поставите в обособен кът с нощно осветление.

Добрата новина е, че на пазара има изобилие от варианти, с които да обзаведете вътрешния си двор. От комплекти за десетки гости до единични кресла или маси, от сгъваеми или практични мебели с вградени места за съхранение до уникални произведения на изкуството за четирите сезона - остава да изберете това, което работи най-добре за вас. Наслаждавайте се на градината си и на всичко, което ви предлага през цялата година.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!