menu
Някои интересни факти за Coca-Cola
Някои интересни факти за Coca-Cola
Обичате ли Кока Кола напитките?

Какво е съдържала първата напитка на кока кола? А можете ли да познаете коя държава консумира средно по 700 бутилки кола годишно? Какво пък ще кажете за кола версията, която уж има вкус на космос? 

 

Coca-Cola е напитка, на която се наслаждават хора по целия свят и тук ще разкрием някои от нейните тайни и не много известни факти. 

 

Coca-Cola рецептата не е толкова тайна, колкото смятате, че е

 

Coca-Cola вдига много шум около това, че рецептата й е строго пазена тайна, стигайки дотам да твърди, че тя заключена в склад с висока сигурност в Атланта. 

 

Но през 2011 г. американско списание публикува рецепта, за която се смята, че е рецептата, намерена в 130-годишна тетрадка, принадлежаща на най-добрия приятел на изобретателя. 15-те съставки на напитката включват масло от канела, нероли, кориандър и индийско орехче. Кока-Кола настоя, обаче, че това е стара рецепта. 

 

Ранната кока-кола не съдържа много кокаин

 

Създадена от фармацевта Джон Пембъртън през 1886 г., първоначално кока-кола е рекламирана като метод за облекчаване на главоболие и изтощение. Тогава тя съдържа някои от съставките на сегашната Кола, включително кофеин, но също и кокаин - но не толкова, колкото хората си мислят. Имало е само 9 милиграма на чаша и тази съставка е премахната от рецептата през 1903 г. 

 

Плакат, от 1895 г., показва как напитката е била пусната на пазара като тоник, който "укрепва и освежава тялото и мозъка". В САЩ, особено дълбокият юг, са били в разгара на антиалкохолно движение. Това дава на Джон Пембъртън идеята да създаде напитка за тези, които са въздържатели. 

 

Първата напитка на кока кола е била от червено вино, смесено с кокаин

 

Да, правилно прочетохте- първата кока кола е била червено вино, смесено с кокаин, като вдъхновението за напитката е популярна смес, наречена Vin Mariani, изобретена във Франция. Тази смес също е съставена от червено вино и кокаин, макар и такива от Бордо. 

 

Името на Coca-Cola идва от растението кока и типът орех, наречен Кола 

 

Името Coca-Cola се рождс от два компонента на напитката: кокаинът, който се получава от растението кока и кофеина от вид орех, наречен Кола, като получената алитерацията също се харесва от създателя.

 

Логото на кока кола не се е променило много от 1886 г., освен няколко малки детайла от него. Още от началото използваният шрифт Spencerian все още е виден в днешния дизайн. Най-забележимата промяна е вълнообразното подчертаване на думите кока кола, добавено през 1969 г.и за първи пъти видимо в реклама, която е публикувана в списание Family Circle, през юли 1953 г. 

 

Успехът на Coca-Cola може да се отдаде главно на Аса Григс Кандлър

 

Въпреки че е била изобретена от Джон Пембъртън, Аса Григс Кандлър е този, който наистина е “донесъл” Кока-Кола на масите. 

 

След като купува Coca-Cola от Джон Пембъртън през 1888 г. за $550, той го пуска продукта на пазара агресивно, като спечелва милиони много бързо. 

 

Coca-Cola веднъж е раздавана безплатно

 

Един от най-ранните маркетингови усилия на Джон Пембъртън е да подарява купони за безплатни пробни кенчета от Coca-Cola на атлантическия елит. Когато Кендлър поема комоанията, раздаването на пробни продукти е много активно и през 1880-те години Coca-Cola раздава безплатни коли на почти всеки.  Между 1886 и 1889 г. един от девет американци е получил безплатна Сoca-Cola. 

 

Първоначално Coca-Cola не се продава чрез известната си бутилка 

 

Когато Coca-Cola е представена под формата на бутилка за първи път, това е забележителен момент за марката, тъй като първоначално се е предлагала само от машини за напитки. 

 

През 1899 г. трима бизнесмени - Бенджамин Томас, Джоузеф Уайтхед и Джон Луптън - купуват правата за бутилиране на Coca-Cola само за 1 долар. Аптеката на Джейкъбс в Атланта е мястото, където за първи път е продадена бутилка Кока-Кола. 

 

 Бутилките с кока-кола са с форма на какаови зърна

 

 През 1915 г., собственикът на кока кола провежда конкурс за създаване на дизайн на бутилки, който да отличи Coca-Cola от нейните конкуренти. 

 

Победителят е компанията Root Glass със седалище в Тер Хаут, Индиана. Известният дизайн на бутилката е с цел да наподобява какаово зърно - съставка, неправилно за която се смята, че е в Coca-Cola. 

 

Все пак, дизайнът на бутилката се е променил малко 1899 до 2022 г., но не значително. 

 

Новата Кока Кола New Coke

 

 април 1985 г. Coca-Cola представя преформулирана Coca-Cola, често наричана "нова кока-кола", правейки първата промяна на формулата на напитката за 99те й години на съществуване.  

 

През 1985 г. предимството на Coca-Cola пред основния си конкурент Pepsi, което има вече в продължение на 15 години, започва да намалява.

 

 Предпочитанието на потребителите към Coca-Cola намалява и за да съживи позициите си на пазара за кола, Кока-Кола решава да замени оригиналната кола формула, по-сладка версия на кока-кола, която според 200 000 потребители, с които са проведени вкусови тестове по това време, е за предпочитане.

 

През лятото на 1985 г., обаче, хората осъзнават привързаността си към класическата Coca-Cola.  

 

Потребителите обаче протестират срещу новата кока-кола, което довежда до връщането на оригиналната формула, вече наречена Coca-Cola classic само след няколко месеца.  Емблематичната напитка "Нова Кока Кола" е изтеглена само след 79 дни на пазара.  

 

През 2017г., за ограничен период от време хората в САЩ могат да закупят New Coke, която е направена по същата рецепта като версията от 1985 г., като част от промоция на сериала Stranger things.

 

Има оптимална температура за пиене на Coca-Cola 

 

Като част от маркетинговата си стратегия, за да изглежда по-интересна от конкурентите си, компанията заявява, че има перфектна температура, при която трябва да се предлага - F - 38 ° F. 

 

През 1919 г. тя дори изпраща търговци на нови търговци на дребно, за да следят дали се прилагат тези стандарти в ресторанти в САЩ. 

 

Coca-Cola може би да е измислила мулти пакетирато  

 

Не само, че Coca-Cola е една от първите марки, които създават модерен начин за бутилиране на своя продукт, но и тя най-рано възприема мулти пакетирането. 

 

Забелязвайки тенденция в купувачите да купуват повече от една бутилка наведнъж, през 1923 г. тя въвежда мулти пакетирането с шест опаковки, така че потребителите да могат да носят множество стъклени бутилки вкъщи, без да се чупят те. 

 

Първата реклама на мулти пакетирани коли е публикувана в Ladies Home Journal през 1948 г. 

 

Рекламите на Coca-Cola Coca-Cola отпреди 90 години все още се помнят 

 

Сега Coca-Cola е достъпна в почти целия свят стран. Тя бързо се превръща в американски и световен основен продукт, като рекламите й само повишават популярността й. 

 

Първият популярен лозунг е демонстриран коледна реклама от 1936 г., и глади „Паузата, която се освежава“, лозунг измислен от маркетолога Арчи Лий през 1929 г. „Паузата“ все още е синоним на Кока-Кола днес. 

 

Кока-Кола е била първият олимпийски спонсор

 

Никога не пропуснаща възможност за реклама, Кока-Кола е билс първият олимпийски спонсор, започвайки спонсорството си по време на летните игри, организирани в Амстердам през 1928 г. 

 

Coca-Cola не е измислил напълно Дядо Коледа 

 

Често срещан мит е, че Кока-Кола е измислила образа на Дядо Коледа, какъвто го познаваме днес. 

 

Дядо Коледа всъщност е представен като човек, облечен в червено още през 1870, много преди Кока Кола да го включи в реклами. 

 

Въпреки това коледните реклами на марката, като например известната от художника Хадън Сундблом от 1931 г., наистина са донесли популярност на днешния образ на Дядо Коледа. 

 

Coca-Cola e раздавана по време на Втората световна война 

 

Един от мениджърите на Coca-Cola Робърт Уудруф обявява през 1942г., че военнослужещите и жените им трябва да получат бутилка Coca-Cola за 5 цента, където и да са по света, без значение какво струва това на компанията.

 

Повече от пет милиарда бутилки кола са раздадени на американските войски. Преносими машини за кола дори са донесени до отдалечени райони в Южния Тихи океан. 

 

Coca-Cola помога на McDonald’s да се разрастне

 

В стремеж да се превърне в най-голямата верига за бързо хранене в Америка, шефът на McDonald’s Рей Крок се обръща към Coca-Cola през 1955 г. с предложение за партньорство с вече добре установената марка напитки.

 

 Една среща и едни ръкостискане по-късно и двете компании започват взаимната си работа.

 

 В първите дни Макдоналдс на партньорството Макдоналдс използва офисите на Coca-Cola.

 

За първи път напитката е включена в реклама на Макдоналдс от 1975 г. 

Постепенно, McDonald's става най-големият клиент на Coca-Cola. Това е невероятната история за това как McDonald's завладява света. 

 

Соca-Cola е сред първите марки, които предлагат различни размери на бутилката

 

Въпреки че Pepsi не бил никъде толкова популярен, той нараства по популярност и през 50-те години на миналия век, Coca-Cola решава да се разнообрази, за да остане по-актуал. През 1955 г. тя започва да предлага бутилки с по-големи размери, наречени king и фамилни размери, заедно с оригиналния размер от 330мл. 

 

По онова време това е много добра идея за бизнеса, като един изпълнителен директор на Coca-Cola казва, че “въвеждането на нови бутилки беше супер ход“. 

 

Напитката Tab Coca-Cola все още съществува 

 

С лъскавите си розови кутии и реклами с облечената в бикини Elle Macpherson - напитката Tab Coca-Cola дебютира на пазара през 1963 г. и е първата диетична напитка на Coca-Cola. 

 

Въпреки че, Diet Coke е дебютира на пазара през 1982 г. и става по-успешна, към Tab все още има култ, въпреки че е по-трудно да се намери в магазините. 

 

За някои вкусът на Tab е по-приятен, защото не се опитва да имитира захар. 

 

Coca-Cola се е опитала да замени кафето

 

Пие ви се Coca-Cola сутрин? През 80-те години марката се опитва да убеди хората, че колата е много подходяща за сутрините им.

 

Базирано на данни, публикувани в статия на Лос Анджелис Таймс, които твърдят, че хората сменят горещите си сутрешните кафета за студени такива, кока кола започва кампания, представяща колата като заместител на кафето.

 

В статия на вестник дори се пише, че “само бедните общества се наслаждават на горещи горчиви напитки сутрин”. 

 

PR кампанията обаче се проваля и хората не могат да бъдат убедени, че е нормално да се събуждат със газирана напитка. 

 

Coca-Cola е първата безалкохолна напитка, която е консумирана в космоса. 

 

80-те години са особено вълнуващо време за марката, като Coca-Cola дори става първата безалкохолна напитка, консумирана в космоса.

 

 През 1985 г. астронавтите на борда на космическата совалка Challenger изпиват по една газираната напитка от специални кенчета за кока-кола. 

 

Консумацията на кока-кола в света може да достигне до луната и обратно

 

Напитката кока-кола е най-консумираната газирана напитка, така че може да не е изненада, че за да бъдат събрани всички бутилки от кола, които някога са консумирани, това ще изисква страшно много място. 

 

Всъщност, ако бутилирате всяка капка кока-кола, произвеждана някога в бутилки от 500мл и ги и сложите една върху друга, те ще стигнат до Луната и обратно повече от 2000 пъти. 

 

Би ви отнело 11 години, за да опитате всеки продукт на Coca-Cola

 

Компанията Кока Кола не продава само кола, но включва около 4000 различни напитки от 500 марки. 

 

Всъщност Coca-Cola произвежда толкова много продукти, че ако изпробвате по един продукт от портфолиото й всеки ден, ще ви отнеме малко под 11 години, за да опитате всички от тях. 

 

Coca-Cola твърди, че името й е вторият най-използван термин в света

 

Компанията заявява, че повече от 94% от хората в проведено проучване разпознават името кока кола. На първо място е терминът “ок“. 

 

Също толкова впечатляващо е, червеното и бялото лого се разпознава от повече от 90% от населението на света. 

 

Средният човек пие продукт на Coca-Cola на всеки четири дни

 

Не е трудно да разберете защо Coca-Cola е толкова добре разпознавана. Изчислено е, че обикновеният човек по света пие по един продукт на Coca-Cola - независимо дали това е Coke, Sprite или Fanta - на всеки четири дни. Ние наистина сме свят от зависими от кока кола напитки хора. 

 

Coca-Cola е с най-голямата фен база на Coca-Cola в Мексико

 

 В Мексико, обикновеният човек пие повече от 700 бутилки кола годишно - това е почти двойно повече от американците. Затова и най-голямата фен база на Coca-Cola се счита да е в Мексико.

 

 Популярността на колата там започва приблизително по същото време, когато Coca-Cola спонсорира Олимпиадата в Мексико Сити и Световната купа в началото на 70-те години. 

 

Напитка на Coca-Cola е с вкус на “космос”

 

След катл завладя Земята, Coca-Cola се цели в други галактики ... или нещо такова. 

 

Компанията за напитки пусна на паара вдъхновена от пространството Coca-Cola, наречена Starlight, за която се казва,че: „Комбинира страхотния вкус на кока-кола с неочакваното, включително и оттенък от космоса. Вкусът включва ‘ нотки, напомнящи както и за гледката на звезди над лагерния огън, както и за охлаждащото усещане, което предизвиква пътуването в студения космос“.

 

Напитката е достъпна за ограничено време само в Северна Америка и в други избрани страни в световен мащаб. 

 

Кока кола логото е червено поради стари данъчни закони

 

Както сломенахме, Джон ч Пембъртън, който създава кока-кола през 1886 г., първоначално я е обявил за напитка, която е алтернатива на алкохола.  И тъй като през 19-ти век алкохолът е бил обложен с големи данъци, Coca-Cola е искала да се увери, че нейната (безалкохолна) напитка не подлежи на тези данъци.

 

 „Започнахме да боядисваме бъчвите си в червено, така че данъчните агенти да могат да ги различат от алкохола по време на транспортиране“, казва говорител на Coca-Cola пред Business Insider.  

 

Яркият цвят все още е лесен начин за хората да разпознаят кенчетата и бутилките на кока-кола днес.

 

Служител на Coca-Cola веднъж получава присъда затвор за опит да продаде тайни на Pepsi

 

Това може да звучи като нещо направо от телевизионна драма, но наистина се е случило. През 2007 г. бившият секретар на Coca-Cola Джоя Уилямс получава присъда от осем години затвор за опит да продаде фирмени тайни на конкурентния производител на газирани напитки Pepsi.

 

 Твърди се, че Уилямс се е опитал да изпрати "поверителни документи и проби от продукти" от Coca-Cola до Pepsi, съобщава тогава Асошиейтед прес.

 

Според агенцията, Pepsi се е обърнал към ФБР, вместо да приеме търговските тайни.  Разследване под прикритие довежда до обвинения срещу Уилямс и двама съобвиняеми.

 

 Преди време е имало бяла кола- White Coke по много специфична причина

 

 Руският генерал Георгий Жуков, участвал в Първата и Втората световна война, е имал слабост към кока-колата.  

 

Не искайки сънародниците му руснаци да го видят да пие американска кола, той лично поискал от компанията дискретна версия, според Atlas Obscura. 

 

 Coca-Cola се съгласява с плана, създавайки "Бяла кока-кола" в прозрачни бутилки, за да може Жуков да се наслаждава спокойно.

 

Колата може да се използва като импровизиран репелент срещу насекоми

 

 Не, нямаме предвид, че трябва да се заливате със сода, преди да излезете навън.  Но буболечките са привлечени от захарта и можете да използвате това в своя полза.  

 

Поставянето на кока-кола (или друга сладка напитка) на отдалечено разстояние от мястото, където се храните, може да привлече насекомите към напитката и далеч от вас.

 

 Хората също използват на кока-кола в рецепти

 

Пилето кола е популярно ястие, както и тортата Кока-Кола.  По същество това е кремообразна шоколадова торта, но със сладкия вкус на кока-кола, добавен към сместа.

 

Fanta се появява много преди диетичната кола Diet Coke

 

 Може да предположите, че когато Coca-Cola започва да се разклонява към други напитки, то диетичната кока-кола отдавна е на пазара.  

 

Но Fanta Orange е представена в Италия през 1955 г, а в Съединените щати през 1960 г., според данни, които компанията споделя на уебсайта си.  

 

Дори Sprite се появява на сцената с газирани напитки доста по-рано, като прави своя дебют през 1961 г. 

 

Междувременно Diet Coke е представена през 1982 г.

 

Друго нещо, което е станало преди появата на диетичната кола е придобиването от компанията на Minute Maid, което се случва през 1960 г.

 

Северна Корея е едно от малкото места, където не можете да купувате или продавате кока-кола (поне официално)

 

 През 2017 г. Associated Press съобщи, че Куба и Северна Корея са единствените страни, в които Coca-Cola "официално не работи".  Все пак трябва да се отбележи, че в Северна Корея има много фалшиви копия на кола.  А вносната кока-кола от Китай си проправя път в "престижните хранителни магазини" в някои части на страната. Ако има желание, има и начин.

&

Църквата "Свети Йоан Кръстител" в Мексико използва кока-кола в религиозни служби

 

Разговорно позната като "Църквата на Кока-Кола", църквата Свети Йоан Кръстител използва кока-кола по време на религиозни церемонии. 

 

Business Insider съобщава, че последователите на църквата смятат, че оригването „пречиства злото от душата“.  И какъв по-добър начин да предизвикате оригване от пиенето на газирана напитка 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!