menu
Какво са правили хората преди появата на някои полезни изобретения
Какво са правили хората преди появата на някои полезни изобретения
Доста неща са се променили

 

Знаеш, че вероятно ще следва интересна история, когато чуеш по-възрастен човек да започне изречение с “по мое време“.

 

Светът е бил много по-различен и всички знаем това. Но може би не сте наясно колко различни са били някои неща от ежедневния живот. 

 

Нека погледнем какъв е бил светът преди някои променящи живота изобретения, които дори не са толкова големи като това на колата или антибиотика. 

 

В този списък ще разгледаме 10 полезни изобретения, както и какво правеха хората преди появата на тези изобретения, които сега са част от ежедневния живот на всички. 

 

10. Преди инсулинa, диабетиците трябваше да консумират диети с много ниско съдържание на въглехидрати 

 

Фредерик Бантинг открива инсулина в Университета в Торонто през 1921 г., променяйки света за милиони диабетици. 

 

Преди инсулина тип 1 диабетиците имаха продължителност на живота от може би 3 или 4 години след като развиеха диабет, и тези години също така не бяха приятни години. 

 

Единственото лечение на диабет преди инсулина бяха промените в диетата. Ако сте диабет тип II, това всъщност можеше да работи в някои случаи. За тип II диабетиците, способността на тялото да произвежда или използва инсулин е нарушена и често само загубата на тегло и промените в диетата могат да помогнат за намаляване на глюкозата в кръвообращението и осигуряване на по-добро здраве. 

 

Диабетиците от тип 1, от друга страна, не могат произвеждат инсулин. Промяна в диетата изобщо не може да им помогне, защото нямат функционален панкреас, така че ядене на по-малко или по-здравословна храна изобщо не би им помагнало. За да им подсигурят няколко допълнителни години живот, лекарите поставяха тип 1 диабетици на диети , които бяха толкова строги, че днес може би дори биха били считани за престъпни. 

Въглехидратите, които се превръщат в захар в кръвта им, трябваше да бъдат елиминирани напълно. Някои диабетици живееха на само с 450 калории на ден, което водеше до това диетата им буквално да представлява гладуване до смърт. 

 

9. Индуцирането на овулация на плъхове беше начин за тестване за бременност 

 

Благодарение на появата на домашните тестове за бременност през 1977 г. в момента винаги можете да отидете в аптека и да си купите домашен тест за бременност.

 

 Но какво трябваше да прави една жена преди това? Имаше метод, който беше създаден 50 години преди удобния домашен тест и също се използваше, за да се разбере дали сте бременна. Но вместо да уринирате на тест, който може да прецени нивата на хормоните ви, се нуждаехте от достъп до женски плъх и някой, който е способен да го разсече. 

 

Можете да разберете защо домашният тест се оказа по-популярен. През 1927 г. нещо, наречено A-Z Test, е създадено от лекарите Селмар Ашхайм и Бернхард Зонда. Урина от жена, която подозира, че може да е бременна, беше инжектирана в незрял женски плъх или мишка. Ако жената беше бременна, хормоните й биха предизвикали реакция на силна овулация в плъха и щяха да накарат гризача да изпадне в кома. След това животното трябваше да бъде разчленено, за да определи се определи със сигурност. 

 

През годините имаше и други методи, включително смесване на урина с вино, което всъщност понякога даваше точни резултати, както и уриниране върху ечемични или пшенични семена, за да се види дали те ще порастат. Съвременни проучвания показват, че 70% от времето този метод на тестване всъщност е бил точен. 

 

8. Преди бейби морковите повечето "грозни" моркови са били хвърляни в кошчето 

 

Има нормални моркови и бейби моркови. Или не? В един момент от живота ви, може би сте чували голямата новина, че няма такова нещо като бейби моркови, те са просто обикновени моркови, които са били обелени и нарязани. 

 

Медиите  често препубликуват този факт и го представят като скандален по някакъв начин. 

 

Това, за което повечето медии не пишат обаче, е защо бейби морковите съществуват и какъв беше светът преди съществуването им. 

 

Оказва се, че бейби моркови не са просто начин да направите кореноплодните зеленчуци да изглеждат по-привлекателни. 

 

В началото на 80-те години морковената промишленост беше невероятно разточителна. Повече моркови бяха постоянно разпродадени. Това беше така, защото хората нямаха достъп до много друга полезна храна. 

 

Фермерът на моркови Майк Юросек започна да обелва "грозните" моркови, които са донякъде изгнили ,на ръка. Това обаче е било трудоемко, така че той си купува машина за рязане на зелен боб, с която да нарязва морковите до малки 2-инчови парчета. Бейби моркова се ражда по този начин. 

 

В рамките на една година от иновацията на Юросек потреблението на моркови в САЩ нарасна с още 30%. За 10 години пък нарасна с още 117%. 

 

Сега морковите се използват и като храна за животни, както и хората правят диетата си по-добра с тях. 

 

7. Преди асансьорите, богатите живееха близо до земята, а бедните живееха на горните етажи

 

Ако днес погледнете висока жилищна сграда, ще забележите, че горните етажи често изглеждат малко по-различно поради големите, разкошни апартаменти тип пентхаус. Горните етажи на сградите са запазени за най-заможните жители, които могат да си позволят най-добрите гледки. В Ню Йорк има мезонет, който струва 90 милиона долара. В Монако пък има мезонет на стойност 335 милиона долара. Знаете ли какво прави пентхаусовехе толкова скъпи? Това е едно нещо- асансьорът. 

 

Преди изобретяването на асансьорите най-богатите жители на сградите са живели по-близо до земята. Колкото по-малко заможни бяхте, толкова по-високо живеехте. Последният етаж на много сгради се считаше за мястото за слугите. И това има смисъл, когато вземете предвид, че хората на последния етаж трябваше да се изкачат по стълбите, за да стигнат до дома си. 

 

Приземният етаж ви осигуряваше лукса лесно да влизате и излизате, както поискате и гарантираше, че рядко ще трябва да срещате по-бедните хора от горните етажи.

 

6. Преди бодливата тел, индустрията за говеждо месо беше много по-малка 

 

Преди появата на бодливата тел, светът имаше много по-малко говежди стекове. 

 

В света преди бодливата тел, говеждото месо беше много по-рядка стока и в много отношения дължим развитата съвременна индустрия за говеждо месо точно на бодливата тел. Без нея вероятно нямаше да съществува индустрията за бързо хранене, която предлага бургери. 

 

През 1870-те години отглеждането на този вид добитък е доста оскъдно, защото трудно може да се задържа. Също така, говедата унищожават други култури, а често и се отравят от различни растения или губят. Всички съществуващи методи за ограждане се оказват неефективни, но с изобретяването на бодливата тел през 1874 г., нещата се промениха. 

 

Говедата вече можеха да се задържат на съответните си пасища и това им позволяваше да стават по-големи, по-силни и по-здрави. Нови породи, като Angus, също можеха вече да бъдат по-лесно отглеждани и това от своя страна подобри производството на говеждо месо като цяло. 

 

5. Преди машините на байпаса, странни методи бяха използвани 

 

Кардиопулмонален байпас е процесът, който ще претърпите, ако някога хирург трябва да ви “отвори”, за да оперира  сърцето ви. Машина, често наричана сърдечно-белодробна машина, ще поеме функциите на сърцето и белите дробове ви, така че да поддържат се кръвта и кислородът ви течащи.

 

Този вид машини са разработени през 50-те години на миналия век и процесът на тестването им включва редица смъртни случаи. Между 1951 и 1955 г. например има 18 операции. Само един пациент оцелява от тях. 

 

Преди байпас машините обаче все пак понякога имаше успешни методи, макар и странни. 11-годишно момче претърпя сърдечна операция през 1954 г. и оцеля благодарение на метод, наречен контролирана кръстосана циркулация. За целта, баща му беше поставен под упойка и вените и белите дробове на момчето бяха свързани с тези на баща му. Бащата така стана вторична кръвоносна система на собствения си син, позволявайки на кръвта и кислорода да текат между двамата, докато лекарите оперираха сърцето на момчето. 

 

4. Преди манекените на Crash Test-овете, живи доброволци са били използвани 

 

Известно време след изобретяването на автомобила хората започнаха да осъзнават, че катастрофата с автомобил е сериозно опасно нещо. 

 

Но как бихте могли да разберете кои са най-опасните места при катастрофа, без всъщност да използвате хора? Чрез използването на манекени при Crash Test-ове. Тези тестове са разработени през 50-те и 60-те години на миналия век като средство за тестване не само на автомобили, но и на самолети и други неща, които могат да се движат с опасно висока скорост. 

 

Имаше много производители на автомобили и много тестове за безопасност започнаха да се правят чрез Crash Test-овете. В началото обаче не се използваха манекени за тях. Ето защо от 1960 до 1975 г. много хора бяха манекени за “доброволчески катастрофи”. 

 

Приносът им беше безценен. Защото, дори ако манекенът може да покаже колко лоша може да бъде катастрофата, не може да  покаже колко силен удар човек може да поеме. 

 

В момента няма такива доброволци, но освен манекени, някои проучвания привързват трупове в автомобили, за да извършват Crash Test-ове.

 

3. Маратонните бегачи пиеха алкохолни напитки по време на състезания

 

Първият маратон е проведен през 490 г. пр. Н. Е., Така че маратоните са древни събития. 

 

Модерният маратон включва много планиране и често има специални хора, които осигуряват вода и спортни напитки на бегачите, за да ги поддържат хидратирани. 

 

Но имаше време, когато не бяхме напълно сигурни какво трябва да пие човек, когато бяга и това беше довело до някои интересни маратони.

 

При бягане и умора, чувствате жажда и пиенето на нещо е добра идея. Но преди бегачите са били посъветвани да пият шампанско по време на маратон. Това не е било добре, тъй като алкохолът не влияе добре върху физическите възможности на хората. 

 

Преди век бегачите в Бостънския маратон са имали помощници, които поддържат темпото на бегачите чрез мотори или в коли и раздават уиски или водка, когато бегачите поискат. 

 

Конякът и виното пък са били опциите на други различни състезания. Причината за предлагането на алкохол по време на маратони изглежда е била, че водата се е считала за прекалено “слаба” и не много мъжествена напитка. 

 

 2. Преди радара, “военни туби” помагаха за откриването на  вражеските самолети 

 

Радарът за самолети е безценен инструмент и има голямо значение във войните. Ако има вражески самолети, които влизат в страна, за да я бомбардират, тогава да се знае къде се намират те е изключително важно.

 

 Но радарът е изобретен едва през 1935 г. , а опасности отгоре идваха още преди това. Преди появата на радара, японците бяха разработили метод за проследяване на вражески самолети, който включваше използването на нещо, което е познато като военна туба. Това име е странно точно. Военните туби бяха гигантски туби, насочени към небето. Човек заставаше в тесния край на трзи огромни туби, докато широко отвореният им край беше насочен към небето. Целта беше отвореният край да улови звука на приближаващия се самолет, преди някой да може да го види как идва. Няма доказателства, че този метод е бил успешен в намирането и щ унищожаването на който и да е самолет, но Великобритания и САЩ приписват някои от своите военни успехи на радари с “акустични” техники за определяне на местоположение преди радарът да бъде изобретен.

 

 1. Преди съвременните гуми хора да използват трохи за хляб

 

Всички правят грешки, затова и моливите имат гумички. 

 

Но какво е било, когато моливите не са имали гуми? Тогава все пак не беше свят без грешки; вместо това се разчиташе на хлебни трохи, за да се трие с тях. 

 

Тъй като тези трохи работят по подобен начин на гумата за молив, те се използваха за целите да се трие графит от молив. 

Така от около 1612 до 1770 г. хлябът беше масово използван от пишещите хора, просто защото работеше, а и беше евтино и наистина лесно намеримо средство за триене. Нормалните гуми, използвани днес, възникват през 1858 г. 

 

Хората са измислили и създали някои удивителни изобретения.  От момента, в който някой е ударил камък в земята, за да направи първия инструмент с осър край, до изобретяването на колелото и развитието на марсоходите и интернет, много ключови постижения се открояват като особено революционни.  

 

В тази статия разгледахме 10 полезни изобретения, както и какво превеха хората преди появата на тези изобретения, които сега са част от ежедневния живот на всеки. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!