menu
Интересни интернет факти
Интересни интернет факти
Със сигурност сте в интернет често. Но знаете ли тези неща за него?

Изминали са близо 40 години от изобретяването на интернет. И сега с милиардите хора, които го използват, не можем да мислим как бихме могли да живеем без него. 

 

За проверка кога ще дойде вашия влак, резервиране на хотели, гледане на видеа онлайн ... Ние използваме интернет всеки ден, за да вършим много различни задачи. 

 

Интернет напълно промени живота на хората още от създаването му. А използването му все повече се нараства, поради което хората все повече разчитат на интернет, за да извършват много дейности от ежедневието си и да държат свързани всичките си устройства. 

 

Но какво всъщност знаете за интернет? Ето 21 невероятно интересни интернет факти, за които вероятно дори не сте чували. 

 

1. Предишните имена за безжичния интернет Wi-Fi са били Wavelan, FlankSpeed, Dragonfly, WECA и IEEE 802.11b преди да бъде прието по-подходящото за широка употреба име Wi-Fi. Interbrand е измислил термина „wi-fi“ като игра на думи с термина „hi-fi“, който означав „висока вярност“. 

 

2. Приблизително 4,66 милиарда души използват интернет, което е малко повече от половината от световното население! 

 

През 2022 г. на планетата живеят приблизително 7,7 милиарда души, но има над 35 милиарда устройства, свързани с интернет - това е средно 10 устройства на домакинство. До 2030 г. се изчислява, че ще има над 125 милиарда устройства, свързани с интернет - като всяко домакинство се очаква да притежава по средно 15 устройства. 

 

Сега обикновеният човек прекарва близо 7 часа на ден, използвайки интернет.

3. Средната скорост на интернет в световен мащаб е 5,6 Mbps. Най-високата средна стойност е в Южна Корея, където тя възлиза на огромните 26,7 Mbps! Междувременно във Филипините е най-ниска- там е само 3,54 Mbps.

 

 4. Всички обичаме онлайн пазаруването, но знаете ли, че първият по рода си артикул, продаван в интернет, е торба с марихуана? Това се случва през 1971 г.!

 

5. Не е изненадващо, че Google е най-популярният сайт в света, тъй като е много удобен за ползване. Затова и чрез него се извършват приблизително 5,6 милиарда търсения всеки ден! 

 

6. Замисляли ли сте се колко тежи интернет? Не? Нито пък и ние, но според доклади, неговото тегло би било около 2 унции или 50 грама. Това число е изчислено от физика Ръсел Сейц, който е извършвал много проучвания, за да го открие. 

 

7. Около 640 милиона от общите интернет потребители са от Китай. Това означава, че всеки 5-ти потребител е китаец. И вероятно поради тази причина в Китай дори има лагер за лечение от зависимост от интернет.

 

8. Първото по рода си видео, направено уеб камера е създадено през 1991 г. в университета в Кеймбридж. Но по каква причина? Само и само учените просто да наблюдават саксия с растящо растение!

 

 9. Знаете ли, че само една трета от интернет трафика може да се припише на хора? Останалата дейност се извършва от различни ботове и видове софтуер. 

 

10. Не е изненада, че 70% от имейлите са спам имейли. Но знаете ли, че първият спам имейл е изпратен през 1978 г.? Той е бил изпратено от продавач на компютри на име Гари Туерк. 

 

11. Откакто Google стартира, компанията зад него е събрала над 20 петабайта данни. Какъв е размерът на един петабайт? Той се равнява на 1 милион гигабайта. Така че да, това е доста!

 

 12. Интернет е много по-стар, отколкото вероятно си мислите! Първият път, когато обществеността е могла да използва интернет, е бил през 1991 г. 

 

Но преди това той се е използвал от десетилетия. През 1969 г. е създадена първата онлайн мрежа за трансфер на данни (сега позната като интернет). Интересно е, че интернет е изобретен преди повече от 40 години не къде да е, ав бирария! Кой казва, че най-добрите идеи не идват на питие! 

 

13. Първата социална мрежа не е била Facebook. Това дори не е била и Myspace. Вместо това е била sixdegrees.com!

 

Тази социална мрежа е съществувала само 2 години (1997-1999). Тя е била използвана за споделяне на снимки и информация с малка група от хора, които имат подобни на вашите интереси. Звучи подобно на Facebook, нали?

 

14. Рей Томлинсън е бил първият, който е изпратил имейл. Но кой е бил получателят? Е, той е изпратил имейла на себе си. За съжаление той не може да си спомни какво е написал. 

 

За сравнение, в момента над 293 милиарда имейли се изпращат всеки ден. 

 

15. Li-Fi може би е бъдещето, когато става дума за интернет. Но какво е това? Е, Li-Fi работи точно като Wi-Fi, но вместо да използва радиочестоти, използва светлинни честоти. Затова и технолозите зад него обещават той да бъде повече от 100 пъти по-бърза мрежа от Wi-Fi! 

 

16. Онлайн сайтове за запознанства като Tinder са променили начина, по който намираме любовта! Но знаете ли колко много? Е, според проучвания, благодарение на Match.com са се родили повече от един милион бебета! 

 

17. В днешно време се регистрират над 100 000 домейна всеки ден. Но знаете ли, че първият домейн е регистриран през 1985 г.? Името на домейна е било Symbolics.com и той е бил използван от компания за компютърни системи. 

 

18. Първият по рода си туит е бил пуснат в мрежата през 2006 г. Туитът е бил много прост и просто е гласял: „Просто настройвам моя Twitter”.

 

Сега всеки ден се изпращат над 500 милиона туитове. 

 

19. Вероятно знаете, че Gangnam Style беше най-популярното видео в YouTube. Е, вече не. В момента той е надминат по гледания от друго музикално видео. То е видето на скандалния танц на бебешката акула. Към момента на писането на тази статия, това видео има над 11 милиарда гледания. И те постоянно се увеличават.

 

20. Обичате да играете видео игри с приятели? Е, онлайн игрите са изминали дълъг път от създаването си. Първите онлайн игри са създадени през 80-те години. Тези игри са се наричали MUDs и са били базирани на текст. Все още можете да намерите някои от тях в интернет днес! 

 

21. Всички мразят бавния интернет! Но знаете ли кой има един от най-бързите интернети в света? Отговорът е НАСА. Неговата скорост на интернет е от огромните 91 гигабита в секунда. Това е 13 000 пъти по-бързо от скоростта на интернет на обикновения американец!

 

 22. Всички сме свикнали с Google и го използваме всеки ден. Но знаете ли как се е казвала преди любимата ни търсачка? Първото й име е било Арчи и то е било дадено на сайта през 1991 г., което е и годината, когато интернет за първи път е станал достъпен за по-широката публика. 

 

23. В днешно време много неща са свързани с интернет. Те варират от смартфони до хладилници до дори някои странни ежедневни неща като чадъри, тениски и бутилки с вода. Да, има такива, които използват интернет!

 

24. Тъмната мрежа и дълбоката мрежа са места, където хората отиват да купуват или правят нещо незаконно. Това се дължи на това, че няма там не важат правителствени разпоредби. Но не можете просто да влезете там, тъй като се нуждаете от специален уеб браузър за да получите достъп до тях. 

 

А количеството уебсайтове в дълбоката / тъмната мрежа е умопомрачително. От всички уебсайтове 96% са в тъмната или дълбоката мрежа! 

 

25. Първият уебсайт е създаден през 1991 г.  Името му е било World Wide Web Project и е бил място, където да можете да получите достъп до много различни документи. 

 

Всъщност, ако искате, все още можете да посетите това място, тъй като сайтът все още е активен! 

 

26. Според изчисления, Google, Microsoft, Facebook и Amazon заедно съхраняват данни, които възлизат на минимум 1200 петабайта. 

 

27. Ако искате да изтеглите цялата информация, която е в интернет, това ще ви отнеме приблизително 11 трилиона години. 

 

28. 995 снимки се качват в Instagram всяка секунда, а пък около 80% от изображенията в интернет са на голи жени, тъй като 12% от всички съществуващи уебсайтове онлайн са за порно. Също така, едно от всеки три изтегляния е на порно. Не е учудващо, че онлайн индустрията за възрастни прави по 3000 $ на секунда. 

 

29. На интернет му е отнело само четири години, за да достигне цели 50 милиона потребители.

 

30. 7 души “контролират “целия интернет. Има седем души, назначени в интернет корпорацията за присвоени имена и номера (ICANN). Те притежават седем различни клавиша. В случай на срив на интернет, тези седем души могат да се срещнат отново и да възстановят състоянието на интернет. 

 

31. Над 90% от интернет потребителите по света използват мобилно устройство за свързване с интернет. Мобилният интернет трафик представлява 55% от общия уеб трафик.

 

Както можете да видите, интернет е пълен с изненади.

 

Сега можете да отидете и да заслепите приятелите си с новите си знания. 

 

Следващия път, когато пиете бира с тях, очакваме да покажете, че интернет е изобретен в бирария. А пък следващия път, когато google-вате нещо, можете да се замислите как вашето търсене е само едно от 5,6те милиарда други търсения, които са били извършени през този ден. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!