menu
Интересни факти за октомври
Интересни факти за октомври
Научете повече за този месец

 

Октомври e месец на промяна на сезоните, както в Северното, така и в Южното полукълбо. 

 

За тези на север есента идва и нощите рязко стават по-хладни. Фестивалите от лятото приключват, а нощите стават все по-дълги и по-дълги с всеки ден. 

 

Октомври също е и време да започнете да се запасявате с дърва за огрев за дългия зимен сезон, за да сте сигурни, че ще можете да се отоплявате и то чак до пролетта. 

 

Октомври е неизненадващо съвсем различен за тези, които живеят в Южното полукълбо. Пролетта идва там и животът става все по-приятен с всеки изминал ден. 

 

Все още може да има по-хладни нощи, но като цяло това прекрасно време да излезете навън и да се насладите на топлината на слънцето. 

 

Както всеки друг месец от годината, октомври има и добри и лоши черти. 

 

Нека да разгледаме някои интересни факти за него!  1. Значението на името на октомври

Древният римски календар се е основаваш на лунните цикли, за разлика от настоящия ни календар, който се основава на слънчевите цикли. Това означава, че е имало 10 месеца в календара им, а октомври е бил осмият месец. Името му буквално се превежда като „Осми месец“ от латински. 

 

През 451 г. пр. Н. Е. двата месеца на януари и февруари са добавени в началото на календара, което прави октомври 10-ия месец. Така има седем месеца в годината с 31 дни, а октомври е шестият от тях. 

 

Количеството дни не се е променило през вековете, като в древния римски календар през октомври също е имало 31 дни. 

 

2.              Името на англосаксоните за октомври е било Winterfylletо. Това име съдържа техните думи за зима и пълнолуние. Октомври е бил наречен така, защото се е смятало, че зимата започва от първото пълнолуние на месеца. 

3.              Саксоните също са имали име за октомври. То е бил Wyn Monath, което може да се преведе на „Месец на виното“, защото това е времето от годината за приготвяне на вино. 

4.              Църквата Twyford в Хемпшир, Великобритания има традиция да бие камбаните си цял ден, всяка година на 7 октомври. Произходът на тази традиция е от 18-ти век, когато местен жител, наречен Уилям Дейвид, се губи в силна мъгла, докато отива към вкъщи през нощта. За късмет, той чул църковните камбани и поради това успял да намери пътя си към дома. Като форма на благодарност, той завещал част от парите си на църквата, за да може църквата да продължи да бие по цял ден камбаните си на 7 октомври всяка година, в случай, че има и други изгубени пътешественици. 

 

5.              Първото пълнолуние след реколтата доста често се пада да е през октомври и дори си има и собствено име. Известна е още и като Луната на ловеца. В зависимост от годината тя се пада през октомври или ноември. 

6.              Ако живеете в Северното полукълбо, дръжте очите си към небето през октомври, тъй като може да видите метеорният дъжд, наречен Драконид. Той се вижда в Северното полукълбо в периода между 6 и 10 октомври. 

 

7.              Друг впечатляващият метеорен дъжд, който пък се вижда и в двете полукълба, е метеоритния дъжд Орионид. Той се вижда от 2 октомври до началото на ноември и е кръстен на съзвездието Орион, тъй като обикновено се вижда в същата част на небето като съзвездието. В пика на този метеоритен дъжд се виждат до 20 метеора на всеки час.

8.               На 1 октомври 1949 г. е основана Китайската народна република. Мао Цзедун управлява републиката от основаването й до смъртта му през 1976 г. 

9.              Баварският фестивал на бирата Октоберфест се провежда всяка година в Мюнхен, Германия. Фестивалът обикновено продължава 16 дни: от средата на септември до неделята на първия уикенд през октомври. Събитието се провежда от 1810 г., когато принц Лудвиг от Бавария провежда фестивал, за да отпразнува брака си с Тереза, принцесата на Саксония-Хилдбъргхаузен.

 

10.           Камъкът на месеца е опалът. Той е бил много ценен от древните римляни и определян като най-безценния от всички камъни. Опалът може да има безброй поразителни цветове, които са символ на вяра, чистота и надежда.

11.           Няма да е октомври без Хелоуин, който се празнува на 31 октомври. Произходът на празника е от галския народ, живял в съвременна Англия, Шотландия и Ирландия 

12.           Традиция на Хелоуин е да се излъчва специален Хелоуин епизод на семейство Симпсън. Тази съвременна традиция започва на 25 октомври 1990 г. и оттогава специален Хелоуин епизод се излъчва всяка година. Всички епизоди са с хорър тематика.

13.           Невенът е цветето на месеца. Той е символ на спокойствие, благодат и мъка. 

14.           Има голям брой празници, които се празнуват в целия свят през октомври. Някои от тях са са Световният вегетариански ден на 1 октомври, Световният ден на животните на 4 октомври, Световния ден на храната на 16 октомври и Международния ден на анимацията на 28 октомври. Някои от по-странните празници, които се празнуват в САЩ, са 4 октомври, който е Националният ден на юфката, 16 октомври, който е Национален ден на полезните изкопаеми, и денят на шефа, който се отбелязва на 19 октомври.ч

 

15.           Родените през октомври могат да се родят под един от два много различни зодиакални знака. Ако сте родени преди 23 октомври, тогава сте Везни. Родените на 23 октомври или по-късно пък са Скорпиони. Везните ценят хармонията и дипломацията и са едновременно интелигентни и мили. Скорпионите са съвсем различни, ценят доверието и честността и са доста емоционални хора. 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!