menu
Интересни факти за Черно море
Интересни факти за Черно море
Научете интересни неща за морето, на което има излаз България

Черно море е море, разположено в югоизточния край на Европа. Граничи с Украйна на север, Русия на североизток, Грузия на изток, Турция на юг и България и Румъния на запад. Водното тяло с груба овална форма има площ от 436 400 квадратни километра. Най-дългата му дължина e от изток на запад и е около 1175 км. Най-кратката му дължина пък е между Крим и нос Керемпе и е около 260 км.

 

Морето има максимална дълбочина от 2212 метра и обем от 547 000 кубични километра.

 

Черно море е свързано с Атлантическия океан чрез Средиземно и Егейско море и различни проливи, а на изток Керченският проток свързва морето с по-малкото Азовско море.

 

 Захранва се от редица големи реки, включително Дунав, Днепър, Южен Буг, Днестър, Дон и Риони.

 

 Това са някои общи факти за Черно море. Но може би бихте ги намерили за малко скучни. Затова нека разгледаме някои по-интересни факти за Черно море. Разкрийте в тази статия топ от най-интересните факти за Черно море.

 

Наричано е “Негостоприемното море".  

В древногръцките митове морето, което тогава се явява на края на средиземноморския свят на гърците- е наречено Понтус Аксейнус, което означава "Негостоприемното море".  

 

По-късни проучвания правят региона по-познат и тъй като колониите са създадени по бреговете на морето, гърците сменят името, разползнали  морето като по-гостоприемно и приятелски настроени.

 

Новото му име е Понт Евксинус, което има обратното значение на по-ранното наименование на Черно море и означава “Добро море”. 

 

Сегашното име на Черно море 

Погрешно се предполага, че сегашното име произлиза от цвета на водата или е свързано с климатичните му условия.  Черния цвят обаче се отнася до вид система, в която цветовете представляват кардиналните точки на познатия свят.  Черно или тъмно представлява север – червено юг – бяло запад – и зелено или светло синьо за изток.

 

Черно море е едно от четирите морета, наречени на английски с общи цветови термини — другите са Червено море, Бяло море и Жълто море.

 

На път за Златното руно 

 Именно през водите на Черно море, според легендата, Язон и аргонавтите са тръгнали да търсят Златното руно в земята на Колхида, кралство в източния край на морето (сега Грузия).

 

Черно море е свидетел на много съперничества

За него в по-старото минало са спорили хети, карийци, траки, гърци, перси, скити, римляни, византийци, готи, хуни, авари, българи, славяни, варяги, кръстоносци, венецианци, геновци, татари, османци и руснаци.

 

Неговата по-нова история също включва много конфликти, тъй като през по-голямата част от 18-ти и целия 19-ти век има борба за надмощие на две големи сили по бреговете му: Османската империя и Русия. В края на тази борба до средата на 19-ти век Русия излиза като категоричен победител.

 

Черно море е и важно военноморско място и през Първата световна война, аи видя както морски, така и сухопътни битки през Втората световна война.

 

Гребенестите медузи в морето

 Гребенестите медузи са открити в Черно море през 1982 г. – и само след 8 години е изчислено, че възлизат на около 900 милиона броя.  

 

Те са причинили загуби на стойност от 350 милиона долара на риболовната и туристическата индустрия в Черно море.

 

Озадачава учени

Черно море е любимо на учените, защото долните му нива са почти биологично мъртви поради слабата вентилация на дълбоките му слоеве.  

 

Въпреки че разнообразието на морския му живот е по-малко от това на океана или по-солените морета, то обаче е много необичайно, красиво и интригуващо.  

 

Също така, неговата екосистема реагира много бързо на външни влияния, както и на природни явления, като промени във факторите на околната среда, така и на антропогенни фактори, като риболов, замърсяване или индустриализация на околностите му.

 

Значението му за кулинарната терминология

Терминът “хайвер” всъщност официално в кулинарията се отнася само за хайвер от дива есетра в Каспийско и Черно море (хайвер на белуга, есетра или севрюга).

 

Цезар и морето

 Юлий Цезар провъзгласява прочутите си думи “Veni.  Vedi, Veci” (Дойдох, видях, победих) в Турция, когато побеждава в Понт, което е кралство, разположено в Черноморския регион на Турция.

 

 Най-старото обработено злато в света, вероятно оставено от древните европейци, е намерено във Варна, а се твърди, че Черно море е плавано от аргонавтите.

 

То е най-голямото тяло с меромиктичен басейн 

Черно море е най-голямото водно тяло с меромиктичен басейн, което означава, че движението на водата между долния и горния слой на морето е рядко явление, което не може да се намери навсякъде по света. 

 

Водното тяло с размер на повърхността си около 508 000 км2 и максимална дълбочина 2,245 м, се характеризира се със слоеве вода с различна плътност. 

 

Тъй като има минимално движение във водата, различните му слоеве не се смесват. Затова 10% от горния слой на Черното море съдържа кислород и 17,5 г сол на литър, а пък останалите 90% са лишени от кислород и имат соленост 22,5 г на литър. Токсичен сероводород пък се наблюдава в долния му слой, което означава, че морето може да убие хиляди хора, ако това съединение бива освободено на повърхността от земетресение. 

 

Преди е било източник на прясна вода

Според редица морски геолози, Черно море някога е било сладководно езеро, преди солената вода от Средиземно море да влезе в коритото му преди около 7000 години.

 

 Черно море се е вливали във верига от морски езера в началото на миоценската епоха преди около 20 милиона години, но прогресивно се отделя от Каспийския регион. Тогава е съдържало прясна вода, но след това са настъпили земни движения и вариации в морското равнище, причинени от плейстоценски ледници, което е довело до по-близък контак с води от Средиземн море. 

 

Дом е на малки острови от много различни страни 

Черно море съдържа няколко малки острова. Най-големите са Зминий от страна на Украйна, източно от делтата на Дунав, и Березан в устието на устието на река Днестер. 

 

Фактът, че Черно море е дом на десет малки острова, добавя към неговата примамливост. Островите Джарилгах, Змия и Св. Анастасия са сред най-красивите от тях. 

 

Изненадващо е, че, острови се водят, че са част от различни страни. Например остров Св. Анастасия е в България, но Джарилгах е в Украйна, Березан и Гиресун са в Турция, докато Сакалин и Змия са в Румъния. 

 

То е най-голямото водно тяло в света, което съдържа сероводород

Черно море е най-голямото водно тяло в света, което съдържа сероводород. Наличието на водород-сулфиден слой в Черно море се дължи на изолацията му от открития океан. Също така, морето е стратифицирано, с дълбок приток на солена средиземноморска морска вода и плитък приток на речна вода, и не може да се смеси от вятъра. 

 

Количеството на съединението се увеличава, когато разлагаема органична материя потъне от по-горната зона на морето или бива донесена от реки, изливащи се в морето

 

В Черно море се вливат големи реки от шест страни 

Черно море се водоснабдява от много големи реки, които са от шест държави: Украйна на север, Русия и Грузия на изток, Турция на юг и България и Румъния на запад. Също така, реките Дунав, Днепър и Дон принадлежат към основните източници на вода на Черно море. В резултат на това, макар и само шест нации да имат морски бряг на морето, дренажният му басейн обхваща части от 24 европейски държави. 

 

Най-голямата естествена “мъртва зона” в света e

Основните виновници за хипоксични обстоятелства обикновено са азотът и фосфорът от селскостопански оттоци, канализацията, замърсяването от превозни средства и промишлеността. Но много други фактори също допринасят за създаването на мъртви зони. 

 

Нп всъщност не всички мъртви зони са причинени от замърсяване. 

 

Най-голямата естествено мъртва зона в света се явява именно Черно море. Когато водата от Черно море се среща с тази от Средиземно море, в пролива Боспор, се образува мъртва зона. Само в горното течение на морето, където водите на Черно море се комбинират с тези на Средиземно море, в тесния пролив Босфор, има вода с кислород. 

 

Затова, понеже е с ниско съдържание на кислород, малко същества могат да оцелеят в водите на морето, тъй като имат нужда от кислород, за да живеят. 

 

Делфините 

Те са най-големите морски животни в Черно море, като най-разпространеният вид е обикновения делфин. И трите вида черноморски делфини - обикновен, муткур и афала, са защитени и световно застрашени видове. 

 

Интересно е, чр трябва да се издигнат на повърхността, за да дишат, а използваният въздух обикновено издава специфичен  звук. Делфините обикновено се гмуркат за една до три минути, въпреки че могат да останат под вода до десет минути и да се гмуркат на стотици метри. 

 

Белугата е най-голямата риба в Черно море

В Черно море има седем вида есетра, най-голямата от които е белугата. Белугите могат да нараснат до повече от 4 метра и да имат над 1,5 тона тегло, както и да са с продължителност на живота от повече от 100 години. 

 

Те са третия най-голям по големина вид живи костеливи риби по отношение на максимален размер. 

 

Най-големият размер в света на риба белуга е от риба, която е 3,463 паунда и 23 фута 7 инча! 

 

Рибата Стърджън е един от най-важните ендемични видове на Черно море, както и един от най-големите му жители

Потомците на тази група риби са живели още преди повече от 200 милиона години, когато ихтиозаврите и плезиозаврите, заедно с видове, много подобни на сегашната есетра, са посещавали древното море на Тетис, от което се образуват Черно море, Азовското море и Каспийското море. 

Бъдещото Черно море тогава е във форма на силно обезсолено езеро, отделено от океана и е подобно на съществуващото Каспийско море.

 

Сърфирането в Черно море 

Черно море е идеално място за сърфиране. На запад от Истанбул се намира едно от най-добрите места за сърфиране по Черноморските вълни. Поради повече от 600-километровата брегова линия там, по която често има огромни вълни, Черноморието около Румели Фенери е едно от най-добрите места за сърфиране. През есента там може да получите постоянно забавление с до 3 метра високи вълни. 

 

Може да се насладите на добро сърфиране в Черно море , тъй като водата в Черно море е по-студена и има ниска плаваемост. По-голямата част от вълните, образувани в Черно море, са причинени от краткотрайни ветрови повеи, но това не означава, че вълните са с лошо качество. Те всъщност дори са малко по-малко мощни от океанските вълни, причинени от земни тресения, което ги прави идеални и за начинаещи, и за професионални сърфисти. 

 

Босфора

Той е единственият път към Черно море, и свързва Егейско море и Черно море чрез Мраморно море. Това е единственият проход, през който пристанищата на Черно море могат да получат достъп до Средиземноморието и отвъд него. Турския пролив не само е единственият път към Черно море, но и  е много важен за икономическата и военната сигурност на черноморските държави и играе основна роля в световната търговия от векове. Той служи за основен търговски коридор, свързващ черноморските страни с глобалните пазари.

 

Много е замърсено с пластмаса 

Черно море е доста замърсено с пластмаса. 

 

Всяка от реките, които се оттичат в черноморските води му “донася” между 6 и 50 парчета боклук всеки час. 

 

Пластмасата представлява над 85% от боклука, открит в Черно море. Пластмасовите бутилки представляват приблизително 20% от това количество, докато пластмасовите торбички и опаковки са два други големи замърсители и представляват съответно 10% и 9% от общото количество. Освен това, пластмасовите капачки за бутилки, опаковки, бутилки и сламки съставляват 14 процента от отпадъците, които замърсяват бреговата линия на Черно море.

 

Тези данни идват от проучвания на морските отпадъци, проведени с помощта на инициативата Emblas. Благодарение на нея, две специализирани машини, разработени от съвместно работещите изследователски център на Европейския съюз и Европейската агенция по защита на околната среда, бяха използвани за преброяване на боклука, който плава във водата и замърсява плажовете. 

 

Кораба “Одисей”, открит в Черно море 

Откриването на древногръцкия кораб „Одисей“ на дъното на Черно море, направи революция в нашето разбиране за корабостроенето и мореплаването в древния свят. Мачтата, кормилото и гребните пейки на 75-футовия античен гръцки търговски кораб бяха открити непокътнати след повече от 2400 години през 2018 г. 

 

Дистанционно контролирана подводница откри 23-метровия търговски кораб, като останките на Одисей са открити в място в Черно море, което е потопило и много други кораби. Откриването става по време на проект за черноморска морска археология , която разследва морското дъно на Черно море. Всъщност  геофизичните проучвания са основният акцент на проекта, но въпреки това досега са открити и 67 кораби, потопени от корабокрушения. Одисей е определен като най-старото от тях.

 

В Черно море има 20 кораба и 6 подводници на руския флот

Руския флот плава в Черно море, Азовско море и Средиземно море. 

 

Шест подводници от клас „Варшавианка“ съставляват руския черноморски флот. Също така, в Черно море има 20 кораба на руския флот според министерството на Русия. 

 

Интересно е, че на дъното на морето има 12 руски военни кораба, включително и 3 подводници, 

 

На 14 април тази година, двойка ракети „Нептун“ пък удариха “Москва”, който беше крайцер, който беше едно от бижутата на короната на руския флот. Русия обаче не е в състояние да замени изгубения си крайцер Москва, тъй като проливът Босфор остава затворен за всички нетурски военни кораби. 

 

Състои се от скали, които са на възраст от поне 540 милиона години

Скалите, които можем да видим във водите на Черно море, съществуват от предкамбрийската ера, която е най-ранната ера на историята на Земята. 

 

Ако се чудите колко отдавна е била предкамбрийската ера, нека просто кажем, че древните скали по Черно море са съществували почти 300 години, преди динозаврите дори да съществуват на земята. Добихте ли представа? 

 

То е гореща зона на земетресения

Има регистрирани редица земетресения, включващи Черно море, както в него, така и около морето

 

Според наличните данни, обаче, земетресението на брега на Черно море през 1901 г. в Балчик държи рекорда за най-висок магнитуд с 7,2 по Рихтер. То предизвиква и цунами от 2 фута, което унищожава част от крайбрежието, и ефектът от него върху хората продължава да действа дори много години след него.

 

Водата в морето се нуждае от 2500 години, за да бъде напълно заменена с нова.

Както вече знаем, има много реки, които се вливат в Черно море. Но всички тези реки имат само едно място за отлив, което е проливът Босфор, който води до Средиземно море. 

 

Въпреки това, тъй като Босфорът е много бавен по отношение на скорост натечането, ще са необходими около 2500 години, за да може водата в Черно море да бъде напълно заменена с нова. 

 

Ноевият ковчег е бил в Черноморски води? 

Според теория, Ноевият ковчег всъщност е плавал в Черно море. 

 

Някои геолози твърдят, че Черно море е било сладководно езеро, преди Средиземно море да го е заляло със солена вода. Затова се появява и теорията, че това е станало по време на потоп, който е споменат в библейската история относно Ной и неговия Ноев ковчег.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!