menu
10 забележителни факти за хранителните навици на хората
10 забележителни факти за хранителните навици на хората
А вие храните ли се здравословно?

 

Знаете поговорката „Вие сте това, което ядете“. Тя обикновено е само напомняне да ядете здравословни неща. 

 

Ако имаше буквална връзка между хората и техните диети, тогава светът би бил странно място, защото обикновеният човек яде много странни неща. 

 

Всъщност средният “апетит” вероятно е много по-причудлив, отколкото някога сте осъзнавали.

 

В тази статия ще разгледаме някои интригуващи статистически факти за хранителните навици на хората. 

 

Терминът хранителни навици се отнася до това с какво и как хората се хранят, кои храни ядат и с какво количество от тях се хранят, както и начините, по които хората получават, съхраняват, използват и изхвърлят храна.  Индивидуални, социални, културни, религиозни, икономически, екологични и политически фактори влияят върху хранителните навици на хората.

 

10Средният човек консумира над 57 килограма захар годишно

 

Наистина през по-голямата част от живота ни, ни се казва, че трябва да ядем малко захар. Във всичко има захар и ако консумирате твърде много захар, то увеличавате шанса да имате проблеми със зъбите си, да станете хиперактивни и да затлъстеете  и дори да станете диабетици. 

 

Захарта, изглежда, е причината за много проблеми и болести. Или не е?

 

Вижданията относно захарта напоследък се променят и в днешно време някои са уверени, че умерено количество от естествени захари може да е добре. 

 

Все пак може би се опитайте да облекчите рафинираните захари и захарни неща като царевичен сироп и фруктоза. 

 

Независимо откъде приемате захар, може да се изненадате да разберете колко от нея всички ние консумираме. Цифрите варират малко от източник до източник, но имат средни стойности, от които изглежда, че средният възрастен консумира от 57 до 60 килограма захар годишно. Това  се отнася за добавена захар, а не за естествено срещащи се захари в храни като плодове. Децата консумират няколко килограма повече годишно от възрастните. 

 

 Ако се притеснявате за собствения си прием на захар, погледнете чашата си. Почти половината от добавената захар идва от напитки. Това включва всичко - от безалкохолни напитки до напитки като чай и кафе, към които хората са склонни да добавят захар. 

 

9Средната консумация на месо е от 7 000 до 27 000 животни годишно 

 

Глобалната статистика за процентите хора, приели веганството или вегетарианството варира значително в различните страни. Например, само 5% от американците са вегетарианци, докато цели 24% от индийците не ядат месо. 

 

И все пак голям процент от света все още консумира месо. Колко месо всеки яде е доста забележително. Това е още една от онези статистики, които е трудно да се определят с точност, но можем да получим представа за числата въз основа на наличните данни. През 2015 г. агенцията PETA публикува вегетариански калкулатор, който е с алгоритъм, който цели да идентифицира смъртта на колко животни сте спестили, ако сте станали вегетарианец или веган. 

 

За една година от вашия живот на обикновен човек, този калкулатор твърди, че ако сте месояд, ще изядете 7000 животни, включително 11 крави, 27 прасета и 2400 пилета. 

 

През 2022 г. данните на изданието Vox пък предполагат, че обикновеният американец яде 25 сухоземни животни годишно, като 23 от тях са пилета. Щом стаа въпрос за морските дарове, техните годишните общи стойности са до 174 “убити от месоядците животни”, като по-голямата част от тях (137) е под формата на миди и скариди. 

 

Ако приемем, че средният американец живее 76 години, имате потенциално 76 години да ядете 174 животни годишно. Това възлиза на 13 224 животни, които най-вероятно ще са 1748 пилета, 912 риби, 25 прасета и 7,6 крави. Ако се погледне вегетарианския калкулатор, той твърди, че ако сте вегетарианец, то сте спасили живота на 15 352 животни. Още по-драматично, ако използвате техния веган калкулатор, броят на животните се увеличава до 27 758 животни.

 

И така, кой номер е най-точен? Може би няма значение, тъй като, колкото и да го животни ядете, довеждате до смъртта на много животни. 

 

8Вероятно ядете килограм или две буболечки годишно

 

Не всичко, което ядете за една година, го ядете нарочно, така че нека да разгледаме какво яде обикновеният американец, без да го осъзнава. 

 

Федералните разпоредби за храните на САЩ диктуват какво може и не може да влезе в храната, която хората в САЩ ядат.

 

Но има странни неща, които са позволени. Например, въпреки че никой не иска да яде буболечки, буквално е невъзможно да се гарантира, че храната в САЩ няма да съдържа от тях. Затова, има приемлив стандарт за количество, които са позволени да бъдат в храната, която се яде. 

 

По една оценка вероятно се консумират около два килограма буболечки от различни видове през всяка дадена година. Това може да звучи ужасно, но това е що годе добро число. Когато видите какво FDA позволява, става много по-лошо. Макароните могат да съдържат 225 фрагмента от насекоми. Кутия със стафиди може да има 33 яйца с плодови мухи в нея. Имате консерва с гъби в шкафа? В нея може да има до 19 личинки. Ако обичате да се наслаждавате на мармалад, то имайте предвид, че той може да има до 13 насекоми на 100 грама.

 

 Ако разгледайте целия списък на FDA, то може да ознаете не само колко насекоми, но и колко мухъл, гнила храна, козина от плъхове и бозайници могат да бъдат във всеки даден хранителен продукт в САЩ. 

 

7. Средният американец изяжда по 40 килограма сирене на година, а обикновеният фрацузин яде цели 57 килограма сирене годишно

 

Харесвате ли сирене? Ако го, то далеч не сте сами. Европейците са на върха на консумацията на сирене, като обикновеният фрацузин яде 57 килограма годишно. В Америка консумацията е по-ниска, но все още възлиза на 40 паунда годишно, по данни от 2020 г. 

 

Консумацията се е повишила с пет килограма за 10 години. През 1977 г. американците ядат само 16 килограма сирене годишно. 

 

Причината за толкова драматичното увеличение на консумацията на сирене е трудно да се определи, но можете да направим някои предположения. Например, американците също обичат пица. Може би консумацията на повече пица е увеличило консумацията на сирене.

 

6Средният американец пие по близо 500 алкохолни напитки годишно

 

Прекомерното пиене на алкохол е нещо, от което много хора се притесняват. Също така, има някои сериозни последствия, които е възможно да се случат, когато хората се прекаляват с алкохола. 

 

В голям мащаб стойностите на консумацията на алкохол са доста забележителни. Въз основа на консумацията на глава от населението, средният американски гражданин пие по 1,35 алкохолни напитки всеки ден. Това прави до 494 напитки годишно. 

 

Агенцията за проучвания CDC казва, че 33,7% от възрастните хора в САЩ изобщо не пият алкохол, така че числото от 494 напитки е средно. 

 

Трябва да споменем и факта, че това число не включва и хората, които са под законната възраст за пиене. След корекция с тяхното добавяне, Числото 494 става 705, а според някои изчисления дори може да бъде близо 1000. 

 

В световен мащаб средната годишна консумация на алкохол на човек, който е на 15 или повече години е малко над 6,18 литра. Това число е под формата на чист алкохол, а не алкохолни напитки. Например, ако вино е с 12% алкохол, тогава за да постигнете шест литра, ще трябва да изпиете 53 бутилки. 

 

Чехите консумират малко под 15 литра чист алкохол годишно и са с най-високата консумация, заедно с угандите с малко по-ниски стойности. Американците консумират 9,87 литра чист алкохол годишно. 

 

5. Американците ядат потресаващо количество пица

 

През 2020 г. е отчетено, че в Америка има малко над 78 000 места, които продават пица. Така че изглежда, че американците обичат пица, а и защо да не я? Хляб, сирене, сос, това е добра комбинация.

 

С много места, които продават пица.  налична пица, може би се колко пица се консумира. Оказва се, че отговорът е много. Пицарията Cici анкетира 1000 американци и публикува данните, че 6000 парчета пица се консумират от средният американец през живота му. Проучването също така показва, че една трета от хората в САЩ ядат пица всяка седмица, а пък 13% от американците ядат пица всеки ден. 

 

Същп така един от четири души на възраст от 6 до 19 години яде пица всеки ден. Това прави 23 килограма на година.

78 000те ресторанта пък произвеждат по три милиарда пици годишно. 

 

4. Средният американец харчи 10% от доходите си за бързо хранене

 

 Навярно повечето от нас са наясно, че “бързата” храна не е здравословна, но е факт, че много от нея е с много хубав вкус. 

 

Над 36% от възрастните в Америка ядат бърза храна във всеки един ден. В долари и центове средният американец харчи 10% от целия си годишен доход за бързо хранене. И докато много хора могат да заявят, че това се отнася за хора с по-ниски доходи, то реално е точно обратното. 42% от хората имащи по-високи доходи ядат бърза храна всеки ден, докато процентът пада до 31,7% при хората с по-ниски доходи.

 

 3. Американците пият от 38 до 44 галона газирани напитки годишно 

 

Coca-Cola е имала приходи възлизащи на 38,6 милиарда долара през 2021 г., а пък PepsiCo е отчел над 79 милиарда долара приходи през същата година.

 

Но колко газирани напитки пие обикновеният човек? Според проучвания, през 2013 г. средният американец е консумирал 44 галона газирани напитки. Един галон се равнява на около 10 кенчета, но те имат различни размери, което означава, че обикновеният американец е изпил около 440 кенчета годишно. 

 

До 2018 г. този брой е намалял до 38,87 галона на човек, така че макар и все още да е висок, изглежда, че е в тенденция към намаляване. 

 

2. Средното американско дете яде по 1500 сандвичи с фъстъчено масло и желе 

 

Фъстъченото масло и желето са основен елемент от сандвичите на много деца в западния свят. 

 

Може да не са вече толкова добре дошли в училищата поради опасните алергии към фъстъци, които всъщност засягат само 1% от населението. 

 

Но това не означава, че хората, особено децата, все пак не могат да се наслаждават на този вид сандвичи у дома. Средният американец яде 2 984 сандвичи с фъстъчено масло и желе през живота си, въз основа на проучване за 2016 г. Според Националния борд за фъстъци, една половина от тях са изядени от деца. 

 

Средният европеец обаче не обича фъстъчено масло толкова много като американец и консумира по-малко от една супена лъжица фъстъчено масло годишно. 

 

1. Средният американец яде почти 2000 килограма храна годишно

 

Повечето хора знаят, че средният възрастен трябва да яде по около 2000 калории на ден, за да има здравословна диета. Това средно количество варира в зависимост от нивата на активност, но е нещо като стандарт, който лекарите и хранителната индустрия използват. Но на колко храна се равнява? Няма много актуални данни за тази тема, но през 2011 г. Министерството на земеделието на САЩ изчислява, че средният американец яде по 1,996 паунда храна всяка година. От тази почти един тон храна 85 килограма са под формата на мазнина и олио, 273 килограма са плодове, 415 килограма са зеленчуци, а 141 килограма са сладки храни. Пшеницата и зърнените храни пък възлизат на 197 килограма, а месото на 185 килограма. 

 

Въпреки това общоприетото здравословно количество от по 2000 калории на ден, средният американец всъщност консумира между 2700 и 3 663 калории на ден, което означава, че вероятно яде по-големи количества от гореспоменатите категории.

 

Американската хранителна индустрия претърпя значителна промяна през последните две десетилетия.  През този период обществеността видя въвеждането на генетично модифицирани култури, навлизането на органични храни в американските супермаркети и появата на готвачи, които биват издигнати до статут на знаменитости в популярната култура.

 

 Също така се наблюдава и значително увеличение на опасенията за общественото здраве и нарастващото разпространение на затлъстяване сред децата и възрастните.  Може би провокирани от мисленето на хора като Майкъл Полан, Марк Битман, и документални филми като „Super Size Me“ на Морган Спърлок, мисленето на американците за храната се променя.

 

 Притесненията относно затлъстяването, хранителните алергии и други последици за здравето от храната налагат нови методи за контрол върху химикалите и добавките в храните и промяна на представите за допустимия размер на порциите, съдържанието на захар и мазнини. 

 

Продажбите на бутилирана и ароматизирана вода също са нараснали драстично през последните няколко десетилетия.  Диетичните газирани напитки с нулево съдържание на калории отдавна са привлекателни за американците, загрижени за теглото си, но продажбите им също са намалели, като този спад вероятно се дължи на нарастващата загриженост на обществото относно поглъщането на изкуствени подсладители и други изкуствени хранителни съставки.

 

Също така, веригите за бързо хранене, които предлагат по-здравословни опции и се фокусират върху използването естествени, свежи съставки, са все по- предпочитани.

 

Като цяло, храната и начинът, по който се храним, са се превърнали в главна тема и дори потенциален източник на социални търкания, тъй като хората често имат различни идеологии за това какво да ядат, кога и как

 

В тази статия обаче разгледахме, че хранителните ни навици все още далеч не са здравословни и имат нужда от подобрение.

 

Диетолозите препоръчват да се спазва балансирана диета, която да включва поне двеста грама зеленчуци, сто и петдесет грама плодове и умерено количество зърнени храни, млечни продукти и мазнина всеки ден.  Тази диета обаче нито се консумира, нито е достъпна за всички хора.

 

За някои преходът към хранене с по-добре балансирана диета изисква да се научат да готвят, да отделят време за приготвяне на ястия или да придобият познанията си относно хранителната стойност на различните храни.  

 

 За да подобрят хранителните навици на обществото, политиците могат да започнат да прилагат инициативи за обществено здравно обучение по хранене, както и да работят за премахване на някои от бариерите към здравословния начин на живот.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!