menu
Някои тенис факти, които може би ще ви удивят
Някои тенис факти, които може би ще ви удивят
Обичате ли да играете или гледате тенис?

Тенисът е много популярен спорт, които се играе чеез специални ракети. Той може да се играе индивидуално срещу един опонент или между отбори, които се състоят от по двама играчи.  

 

Той е популярен по целия свят и има както и много зрители, така и се играе и от милиони хора за развлечение.  

 

В тази статия ще разкрием повече за тениса като разгледаме някои интересни факта за него

 

 1. Смята се, че тенисът е възникнал в манастирски манастири на Северна Франция, през 12 век. 

 

Интересното е, че по това време топката е била ударяна с длан. Затова и тогава играта е била наречена "jeur de paume" (игра на дланта). Ракетите влизат в употреба чак през 16 век.

 

 2. Думата "тенис" идва от англо-нормандския термин "Tenez", което означава “дръж”

 

 3. Уимбълдън първенството е най-старият тенис турнир в света, а също така се смята и за най-престижния. Той е започнал още през 1877 година. 

 

4. Най-старият тенис корт в света все още се използва и днес. Кралският тенис корт, разположен в двореца Хамптън Корт, в Лондон, е най-старият тенис корт в света и все още се използва. Построен между 1526 и 1529 г., той е бил предпочитаното място на Хенри VIII, където да се отдаде на любовта си към тениса.  

 

Легенда разказва, че Хенри е получил новината за екзекуцията на кралица Ан Болейн, докато е играел тенис на корта.  

 

Играта, която се е играла на този корт, обаче е бил малко по-различна от съвременния тенис.

 

5. Системата за точкуване в тениса най-вероятно се основава на циферблата на часовника.

 

Точният произход на системата за точкуване 15, 30, 40 не е напълно ясен, но най-често даваното обяснение е, че те се основават на циферблата на часовника, който обикновено стои в единия край на корта. 

 

Първата точка съответства на първата четвърт от часа, т.е. 15, а втората точка пък съответства на средата на часа, 30тата минута. Третата точка съответства на втората четвърт, която е 45, но тъй като произнасянето на 45 на френски е отнемало твърде много време, третата точка е била променена на 40 и така е останала и до днес. 

 

6. Само Джими Конърс е спечелил US Open на три различни настилки. 

 

Легендарният тенисист Джими Конърс има честта да бъде единственият тенисист, който е печелил престижното съревнование US Open на три различни настилки - трева във Форест Хилс през 1974 г., клей във Форест Хилс през 1976 г. и на твърд корт през 1978 г. във Флашинг Медоус.

 

7. Финал на турнир от Големия шлем веднъж е завършил след игра от само 34 минути!

 

Толкова доминираща е бил тенис шампионката Щефи Граф в разцвета на силите си.

 

На финала на Откритото първенство на Франция през 1988 г. Граф е разбила Наташа Зверева с 6-0, 6-0 в мач, който е траел само 34 минути!  

 

8. 13-годишен се е състезавал на Уимбълдън

 

През 1907 г. австрийската тенисистка Мита Клима става най-младият играч, който някога е играл на Уимбълдън. Тя е на 13 години, когато участва в престижния турнир. За съжаление, обаче, тя отпада още в първия кръг.

 

9. Топка за тенис е в игра само около 20 минути по време на стандартен мач

 

Както повечето от нас сме виждали, един обикновен състезателен тенис мач продължава средно по около 2 часа или дори повече. Но знаете ли, че тенис топката е в действие (т.е. в състояние на движение) само около 20 минути по време на обичаен мач, който най-често трае към 2,5 часа?  

 

Изглежда, че тенис играчите прекарват доста време в почивки по време на мача!

 

10. Жълтите топки за тенис са използвани за първи път през 1972 г. 

 

Те били въведени от Майк Дейвис, защото се е преценило, че те са по-видими по време на мачове, които се излъчват на вече цветната телевизия. 

 

Новите тенис топки са били използвани за първи път на Уимбълдън през 1986 г. 

 

Преди това използваните топки обикновено са били бели на цвят, но е нямало определена норма.

 

11. Първоначално тенисът се е играл на корт с форма на пясъчен часовник. Също така, мрежата е била висока 4 фута 8 инча, докато съвременната мрежа е с размери 3,5 фута в краищата си и 3 фута в средата.

 

Правоъгълните кортове са били въведени през 1875 г. по време на Уимбълдън.

 

12. Звуците на Мария Шарапова могат да са по-силни от тези на самолет

 

Един от крясъците на Мария Шарапова на корта е официално бил записан като имащ сила от 101 децибела. 

 

Това е по-силно от звука на мотоциклет, косачка и дори кацащ малък самолет! Освен това, това е приблизително същата сила на тази на сирената на линейка и само пет децибела по-тихо от рева на лъв.  

 

Но знаете ли какво, Шарапова дори не е най-шумният играч!  

 

Крясъкът на Мишел де Брито е бил записан като възлизащ на 109 децибела.  

 

13. Ананас и трофеи?

 

Да, имат връзка. На върха на трофея на Уимбълдън всъщност има изобразен ананас. Вероятно това се дължи на традицията на английските моряци да поставят ананаси на вратите си, след когато се завърнат от някое дълго плаване.  

 

Не сме сигурни обаче как тенисът се асоциира с дългите пътувания в морето.

 

14. Първият човек, спечелил олимпийско злато в тениса, просто се появил и е спечелил. Той се е казвал Джон Пий Боланд и е бил на почивка в Атина по време на Олимпиадата, а негов приятел, който е бил в организационния комитет на Олимпиадата, го е записал в тенис съревнованието.

 

Боланд не само е спечелил, играейки сам, а след това е влезъл и в турнира за двойки заедно с момчето, което е победил в първия кръг на сингъл играта, Фридрих Траун от Германия, и те са спечелили заедно турнира за двойки. 

 

15. Един мач е продължил 3 дни. 

 

Най-дългият мач в историята се е провел през 2010 г. на Уимбълдън, когато Джон Иснър и Николас Махут са се съревновавали направо гладиаторски на корта в продължение на 3 дни, 11 часа и 5 минути. Накрая победител е станал Джон Иснър. И заслужено!

 

16. Едва през 2007 г. паричните награди за победителите от Уимбълдън са станали равни за мъже и жени.  По-добре късно от колкото никога.

 

17. Казваме “love”, което означава “любов“ за резултат от нула в тениса. Но не знаем защо. Някои смятат, че идва от френския израз "l'oeuf", което означава "яйце", което прилича на нула. Има също така вероятност да идва от холандския израз „iets voor lof doen“, който се превежда като „няма действи в играта“.

 

18. Играчите в Уимбълдън трябва да изпратят облеклото си на All England Lawn Tennis and Croquet Club за одобрение, преди да вземат участие в шампионата. 

 

19. Игра на тенис е била косвена причина за смъртта на крал Джеймс I от Шотландия. Това е така защото при игра той е влязъл в конфликт с другия играч и той впоследствие е поръчал убийството на краля. 

 

20. Всяка година по време на Уимбълдън се консумират 24 тона ягоди.

 

21. В ранните години на шампионата Уимбълдън, жените, играещи тени са носели специални дълги рокли.

 

22. Роджър Федерер е направил 11 365 аса до този момент, което го поставя на второ място в списъка с най-много асове, докато Иво Карлович оглавява списъка с 13 599 аса. Роджър също е и лидер сред всички мъжки тенисисти по отношение на най-висок размер на получени парични награди по време на цялостната кариера. Той е събрал над 130 милиона долара към 9 юни 2020 г.

 

 23. 1972 е годината, в която е създадена Асоциацията на тенис професионалистите и досега нейният председател е бил сменян 12 пъти.

 

24. Според Международната федерация по тенис теглото на топка за тенис трябва да бъде между 56.0 и 59.4 грама. Единствената допустима дължина на тенис ракета пък е 29 инча. Има специални изисквания и за тревата, на която се играе в Уимбълдън- тя трябва да има височина от точно 8 мм по време на събитието.

 

25. Приблизително 54 250 тенис топки се използват по време на Уимбълдън.

 

26. Най-бързият сервис от жена е бил със скорост от 205 км в час и е направен от Винъс Уилямс. Австралиецът Сам Грот пък е направил най-бързия сервис в света, който е бил със скорост от 263,4 км в час. 

 

27. Винъс Уилямс и Серена са единствените две сестри, които са спечелили златни медали на Олимпиадата. златни медали. Маргарет Смит пък е състезателката с най-много титли в мачове от Големия шлем- 24. 

 

Това бяха някои интересни факти за един от най-обичаните и играни спортове по света- тениса. 

 

Тези факти за тениса сякаш го правят още по-интригуващ и интересен. Надяваме се да са ви харесали. 

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!