menu
Здравословните заблуди
Здравословните заблуди
Митове за здравето, които чуваме всеки ден.

Здравословните заблуди

Когато стане дума за здравето ни, повечето от нас смятаме, че знаем кое е полезно, вредно и в какви количества. Но има концепции, които срещаме всеки ден и не поставяме под съмнение верността им, а те  отдавна са отхвърлени от научната общност. Ето и няколко от тях.

Не повече два жълтъка на ден

Холестеролът, приет с храната или съдържащ се в жълтъците се разгражда от клетките ни. Този, който е в кръвта ни е резултат от други процеси и не се влияе директно от количеството, което ядем.

Минералната вода е по-полезна от чешмяната

Ако водопроводната инсталация е достатъчно добра, чешмяната вода почти навсякъде по света е чудесна за пиене, обезопасена от бактерии и се тества ежедневно от специалисти.

Глутенът е опасен

Глутенът е протеин, който се съдържа естествено в повечето житни растения. Има една малка група хора, които страдат от автоимунни заболявания, при които е противопоказно да се ядат храни, съдържащи глутен. За всички останали глутенът е съвсем безопасен, а и вкусен.

Периодичният „детокс“ е необходим

Различни хора се надпреварват да ни обясняват, как тялото ни има нужда от този митичен процес „детокс“. Всъщност, за премахване на всички вредни за тялото вещества ежеминутно се грижат бъбреците и черния ни дроб. Те филтрират кръвта и изхвърлят ненужното по естествен път.

От хранене след 6 вечерта се дебелее

Няма връзка между часовете на денонощието и храненето. Връзката е между часът, в който си лягате и последното ви хранене. Тялото има нужда от около два часа и половина, за да се справи с храносмилането на обилна вечеря. А ако е нещо по-леко, няма проблем да го похапнете и час преди лягане. Ще дебелеете само ако ядете повече, а не по-късно.

Витамин С лекува всичко

Витамин С, както всички други витамини, се използва от тялото при различни процеси, в количествата, от които тялото има нужда. Всяко количество над необходимо, ще бъде отделено от бъбреците и ще напусне системата. Така тялото поддържа баланса си.

Захарта е крайно вредна

Захарта сама по себе си е основен елемент от енергийния метаболизъм. Клетките ни синтезират енергия от глюкоза и кислород. Ако прекалявате със захарта, това вероятно ще има негативни последици за здравето ви, но като хранителен продукт е напълно естествено да се консумира в умерени количества.

Трябва да избягваме да седим

Повечето хора прекарват голяма част от деня си седейки, което води след себе си редица проблеми. Така смятат много от седящите хора. Но не самото седене е проблем. То е естествено положение на тялото, не изискващо постоянна концентрация, както например стоенето. Проблемът е, че седящите хора не се движат достатъчно в останалото си време.

Нека сме внимателни към информацията, касаеща здравето ни. Може да се окаже, че не сме добре запознати с последните изследвания, а подобни заблуди могат и да ни навредят.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!