menu
Пречистването на питейната вода
Пречистването на питейната вода
Вредно ли е хлорирането на водата и защо се прави?

Пречистването на питейната вода

В последните години често се обсъжда темата за хлорирането на водата и ефектите от пиенето ѝ. Но наистина ли е вредно и можем ли спокойно да пием вода от чешмата?

Преди пречистването

Водата, която пием идва от природни басейни, язовири или реки. Обикновено в нея живеят стотици, дори хиляди различни микроорганизми – бактерии, вируси, амеби, водорасли. Дори в най-кристално чистата вода от планински извор има живот, който ние не може да видим с просто око. В откритите басейни, където достига повече слънчева светлина, животът е най-много.

Преди развитието на големите гардове, питейните източници били по-малки и често по-бедни на микроорганизми. Голяма част от тези микроорганизми са безопасни за човека, но друга част причиняват сериозни  смъртоносни болести – тиф, дизентерия, холера. През 21 век те вече не се срещат в развитите страни, но през средновековието, та чак до началото на 20 век, епидемиите от тях са били нещо обичайно.

Колкото по-големи ставали градовете, от толкова повече питейна вода имало нужда и хората започнали да я събират в големи резервоари, изложени на действието на слънчеви лъчи. Същевременно, отпадните води, изливани в природата, също се увеличили. Това допринесло за размножаването на микроорганизмите във водата около градовете.

Хипохлориста киселина

В края на 19 и началото на 20 век, с развитието на науката, на хората започнало да им става ясно, че пиенето на вода с мътен цвят, неприятен мирис или дори обикновено изглеждаща, но добита в близост до отпадни води,  може да е свързано с развитието

на тежки болести. Експериментите с хлорни съединения показали, че хлорът, реагирайки с водата, образува хипохлориста киселина и тя убива повечето микроби. Такава вода била по-безопасна за пиене и  методът постепенно започнал да се прилага повсеместно.

По света и у нас

Днес хлорирането на питейната вода се прилага навсякъде по света наред с други методи за пречистване като филтрация и утаяване. Всяка държава има точно определени правила и методики, по които се добавят съединения на хлора, за да се постигне максимален ефект. Когато водата трябва да премине голямо разстояние по тръби, в нея отново може да се развият микроби, затова са разработени различни методи за контрол. В България се осъществява ежедневен контрол на питейната вода във всички по-големи градове, а и в по-малките населени места също има ясен регламент.

А безопасна ли е за пиене?

Според всеобщия консенсус на регулаторите на питейна вода – да. Количествата хлор, който остава във водата, са твърде малки, за да причинят някакви сериозни заболявания или увреждания, дори при ежедневна употреба.

Притесненията относно пиенето на хлорирана вода идват от възможността хлорът да реагира с различни органични съединения, които са замърсили водата преди пречистването ѝ за питейни нужди. Така е възможно да се образуват канцерогенни съединя. Затова се извършва регулярен контрол.

Друго притеснение идва от състоянието на самите тръби, по които водата достига до нас.

Пречистването на питейната вода несъмнено е помогнало изключително много за намаляване на болестите, предизвиквани от патогени, а методите на пречистване и контрол непрекъснато се подобряват, за да можем да сме спокойни, че от чешмите ни тече безопасна вода.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!